
Dit Creools stoofpotje met varkensvlees stamt ook uit de absolute beginperiode van gerechtenweb. Namelijk uit het eerste jaar, in 2007. Onlangs heb ik het herontdekt als een van mijn lieveling eenpansrecepten. Gedetailleerde bereidingstips vind je verderop in dit artikel, na de receptkaart. En we leggen in geuren en kleuren uit wat Creools is en waar het voor staat.

Creools stoofpotje met varkensvlees
Ingrediënten
- 600 gram varkenshaasje
- 1 eetlepel bloem
- 30 gram boter
- 200 gram cocktailworstjes
- 2 rode paprika's
- 400 ml kokosmelk
- 1 rood chili pepertjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 ajuin
- 100 gram zilveruitjes
- 150 gram zwarte olijven
- 100 gram augurkjes
- 2 eetlepels kleine kappertjes
- 1 eetlepel paprika poeder
- 1 theelepel rode currypasta
- 1 eetlepel olie
- peper
- zout
Instructies
De voorbereidingen
- Snij de paprika in fijne reepjes.
- Halveer het chili pepertje, verwijder de pitjes en snij die dan klein.
- Maak de knoflook en de ajuin schoon. Snij de ajuin in ringen en de knoflook fijn.
- Halveer de olijven en snij de augurkjes in stukjes.
- Snij de cocktailworstjes in stukjes.
- Snij het varkenshaasje in blokjes van 1 tot 2 cm.
Het varkensvlees stoven
- Smelt de boter in de wok. Schroei het varkensvlees aan alle kanten dicht op een hoog vuur.
- Bestrooi het varkensvlees met de bloem en bak nog gedurende enkele minuten.
- Zet het varkensvlees opzij.
Het stoofpotje maken
- Verhit opnieuw olie in de wok, en bak er de knoflook ajuin en chilipepertje kort in aan.
- Voeg der dan de paprikareepjes aan toe. Bak het geheel gedurende enkele minuten op een hoog vuur. zo worden ze knapperig. Roer regelmatig om.
- Meng dan de kokosmelk mee in de wok. Als die aan de kook geraakt reduceren we het vuur. En we voegen er het varkensvlees aan toe.
- Nu voegen we er ook de cocktailworstjes, de zilveruitjes, de olijven, de augurkjes en de kleine kappertjes aan toe.
- Kruidt het geheel met de currypasta, het paprikapoeder, peper en zout naar smaak.
- Laat het geheel 25 minuten sudderen op een laag vuur. Roer regelmatig eens om. De verschillende smaken gaan nu wonderbaar integreren.
Over Creools stoofpotje met varkensvlees
Een mengelmoes aan ingrediënten samengooien in een pot en dat lekker laten smaken. Dat is mijn definitie van eenpansgerecht. En dat is eigenlijk ook wat ik het liefste doe. En ik gebruik hier bewust mengelmoes. Dat zal later nog blijken.
Voorbereidingen voor een Creools stoofpotje met varkensvlees
De mise en place is het halve werk. Dus beginnen we ook hier met het voorbereiden van de ingrediënten. We beginnen met de verse groenten.
Het chilipepertje halveren we in de lengte en verwijderen dan de pitjes. Die zijn het meest pikant en gaan anders de boel in brand zetten. Tenzij je echt voor superpikant bent verwijder je die dus best. Dan snijden we het pepertje fijn.
De knoflook en de ajuin ontdoen we van de huid. Daarna halveren we de ajuin en snijden die in ringen. De knoflookteentjes snijden we fijn.
Tot slot snijden we de rode paprika in reepjes. Ik snij er altijd eerst de bovenkant en de onderkant vanaf. Dan kunnen we heel eenvoudig het binnenste met de pitjes verwijderen. Dan halveren we het middenstuk en snijden dat in smalle reepjes. Daarna snijden we ook de resterende delen van de paprika fijn.
Dan zijn de ingemaakte ingrediënten aan de beurt. De zilveruitjes zijn het gemakkelijkste. Die nemen we in hun geheel mee. De zwarte olijven halveren we. De augurkjes en de cocktailworstjes snijden we in kleine stukjes. Een tip: leg er vier of vijf naast mekaar, en snij die dan tegelijk fijn. Dat gaat veel veel sneller.
Tot slot hebben we dan nog het varkenshaasje. Snij dat ook in blokjes van een tweetal centimeter. Je kan ook meteen varkensgoulash kopen. Dat moet je dan niet meer klein snijden. Dat heeft echter wel een belangrijke consequentie: dat vlees is van een veel mindere kwaliteit, en zal dus langer nodig hebben om volledig mals te worden. Hou hier rekening mee als je het stoofpotje laat stoven.
Het stoofpotje klaarmaken
Voor het stoofpotje beginnen we met het varkensvlees. Dat bakken we kort goudbruin aan alle kanten in wat boter op een hoog vuur. Bestrooi ze dan met wat bloem en bak ze nog enkele minuten. Zet ze dan opzij.
Nu verhitten we wat olie in de wok. In de eerste fase bakken we de knoflook, het chili pepertje en de ajuin gedurende enkele minuten. Dan voegen we er de rode paprika aan toe. Die bakken we ook nog gedurende enkele minuten op een hoog vuur mee. Roer de ingrediënten geregeld om.
Dan voegen we er de kokosmelk aan toe. Die moet nu natuurlijk ook mee op temperatuur komen. Als die aan de kook geraakt voegen we er het varkensvlees opnieuw aan toe. En we verlagen het vuur naar sudderniveau.
Nu volgen alle andere ingrediënten. De fijngesneden cocktailworstjes en augurkjes. De gehalveerde zwarte olijven en de zilveruitjes. Meng alles goed door elkaar en laat het Creoolse stoofpotje met varkensvlees gedurende 25 minuten sudderen. Voeg er ondertussen de kruiding naar smaak aan toe: het paprikapoeder, de rode curry pasta, peper en zout naar smaak. Proef geregeld eens hoe de smaak zich ontwikkelt.
Na 25 minuten kan je al eens proeven, en ook testen of het vlees mals is. Met een goed varkenshaasje zou dit het geval moeten zijn. Heb je vlees van mindere kwaliteit, zoals bijvoorbeeld voor goulash, dan kan het zijn dat je stoofpotje nog wat meer tijd nodig heeft.
Wat is Creools?
Creools is eigenlijk iets nieuws dat ontstaat uit een mengelmoes (remember mijn hint in het begin) van verschillende andere invloeden, Fusion avant la lettre eigenlijk.
Een Creoolse taal is een taal die ontstaat doordat twee (of meer) culturen op elkaar botsen die op een of andere manier met elkaar in contact moeten komen. Zo wordt er zelfs gezegd dat het Engels in oorsprong een Creoolse taal is met Germaanse en Romaanse invloeden.
Maar als we tegenwoordig aan Creools denken, denken we aan talen en regio’s waar slavernij en kolonialisme met elkaar in contact kwamen. Dit zijn ondermeer Franse eilanden zoals Réunion in de Indische oceaan. Maar ook de regio’s in Zuid en Midden Amerika tot in het Zuiden van de Verenigde Staten. Zo staat Louisiana bekend als een Creoolse stad met dito keuken.
En zo combineert ook de Creoolse keuken de invloeden uit de Afrikaanse keuken en de keuken van de koloniserende staten. Typerend zijn de stoofpotjes met zeer smaakvolle sauzen.
Duik je graag nog wat dieper in de achtergronden van de Creoolse taal en keuken? Lees dan zeker de volgende artikels:
- Creoolse talen (frwiki)
- Creoolse talen (wikipedia)
- De Creoolse keuken – zonnige smaken uit de Cariben (boek food-and-friends).
- De Creoolse gerechten van La Réunion (Ile de la Reunion).
- Eten: Creoolse keuken (middenamerika.nl)
- Alles over de Creoolse keuken (culy.nl)
- De Creoolse keuken (Unilever Food Solutions)
Enkele andere typisch Creoolse recepten:
- Jambalaya la Gomera (Jambalaya is typisch voor Louisiana, maar ik had een reden om een versie à la Gomera te maken).
- Kabeljauw met Creoolse saus en aardappelpuree.
- Snelle Creoolse kippenstoof met tomaten.
Meer verrassend.stoofpotje
Zoals in het begin al aangegeven ben ik een grote fan van stoofpotjes en eenpansgerechten. Als dat bij jou ook het geval is, ga je hier zeker ook je gading vinden:
- Eenvoudig aardappel-chorizo stoofpotje.
- Afrikaans pindastoofpotje.
- Stoofpotje met spitskool en Schupfnudel.
- Eenvoudig stoofpotje met spruitjes.
- Stoofpotje met Nürnberger worstjes.
- Gesmoorde aubergine met gehaktballen.
De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.












tegenwoordig doe ik er ook nog wat kappertjes bij, dat geeft nog wat extra smaak en past er werkelijk goed bij