gerookte kip met avocado

Gerookte kip met avocado

Deze gerookte kip met avocado is eenvoudig en goed voor te bereiden. Een ideaal voorgerecht voor een warme zomerdag!
gerookte kip met avocado
gerookte kip met avocado

Deze gerookte kip met avocado heb ik voor het eerst gemaakt in 2007. De eerste publicatiedatum is 13 maart 2007. Dat is dus de echte beginperiode van gerechtenweb. Maar dit eenvoudige en goed voor te bereiden voorgerecht blijft even lekker als zovele jaren geleden. Vooral in de zomer is dit een van mijn favorieten.

gerookte kip met avocado

gerookte kip met avocado

Deze gerookte kip met avocado is eenvoudig, lekker en zeer goed voor te bereiden. Een ideaal voorgerecht voor een warme zomerdag!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Europees
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

 • 1 gerookte kip
 • 2 dl citroen mayonaise
 • 3 avocado's
 • 1,25 dl hazelnootolie
 • 1 eetlepel witte wijnazijn
 • 125 gram salade

Instructies
 

 • Haal het kippenvlees van de botjes en snij het in kleine blokjes.
 • Meng de kippenblokjes met de mayonaise tot een smeuïg geheel.
 • Breng het geheel op smaak met peper en zout.
 • Snij de avocado’s over de lengte in twee, verwijder de pit en schil ze.
 • Snij het vruchtvlees in plakjes en orden die op de borden.
 • Meng de hazelnootolie met de wijnazijn en breng op smaak met peper en zout.
 • Meng de sla in een kom met de dressing.
 • Leg de kippeblokjes bij de avocado op het bord, en garneer met salade.
 • Je kan het geheel nog afwerken met wat extra dressing en grof gemalen peper.
Trefwoord avocado, gerookte kip, kip, voorgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Variaties op gerookte kip met avocado

Je bent natuurlijk niet verplicht om gerookte kip te gebruiken. Je kan alternatief ook een kippenborst klein snijden en bakken. Of kippenpootjes nemen. Dan moet je wel meer kruiden om een smaak te bekomen die even intensief is als die van gerookte kip. 

In plaats van een gemengde salade gebruik ik ook vaak veldsla of rucola. Ook graag in een of andere mengeling. En wat dacht je van nog een radijsje of een kerstomaat voor de afwerking? Ook een fijngesneden zongedroogde tomaat past perfect in het beeld voor dit voorgerecht.

Overigens kan je de overschot van de kip in een liter water afkoken.  Hiermee krijg je dan een mooie kippenbouillon, waarmee je bijvoorbeeld een ratatouillesoep kan maken.

Over avocado’s

De oorsprong van avocado’s ligt in Centraal Amerika. Mexico is de grootste producent. De naam avocado is afgeleid van de oorspronkelijke taal Nahuati. Daar worden ze ahuacati genoemd, wat overigens teelbal betekent. Ik had er nog nooit zo over nagedacht, maar nu ga ik dat er waarschijnlijk altijd in zien… Gelukkig heb ik dit recept niet gerookte kip met teelballen genoemd. Het zou waarschijnlijk een heel ander publiek trekken…

Avocado is de vrucht, de bes eigenlijk, van de avocadoboom, en dus is het eigenlijk fruit. Over het algemeen wordt ze echter als groente bereid en gegeten. De meeste fruitsoorten hebben ook een veel zoetere smaak (hoger suikergehalte) dan de cremige avocado.

In plaats van vele suikers bevatten avocado’s zeer veel onverzadigde vetzuren. Dit zijn goede vetten, zoals je die ook vindt in vette vis en noten. Daarom worden avocado’s ook wel eens superfood genoemd. Ze leveren ook heel veel calorieën. 

Waar komen onze avocado’s vandaan?

Avocado’s worden meestal ingevoerd uit Zuid- en Centraal Amerika. Ze worden dan ook onrijp geplukt en rijpen tijdens de reis. Je moet dan ook goed opletten in de winkel als je ze koopt. Als ze nog hard zijn, zijn ze nog onrijp. Die kan je kopen, maar dan moet je ze thuis nog enkele dagen laten rijpen. Tegenwoordig verkopen de supermarkten ze ook dikwijls met het label “ready to dat”, direct eetbaar dus. Vertrouwen is goed, controle is beter: check ook eens of ze licht meegeven als je ze indrukt. Is dit het geval dan zijn ze klaar om op te eten.

Hoe pel je best een avocado?

Hoe pel je het best een avocado? Hoewel ze een beetje de vorm hebben van een peer (in sommige talen worden ze boterpeer genoemd) zit er veel meer pit in. Letterlijk dan. Daarom snijdt je ze het best in de lengte, tot aan de pit en helemaal rond de pit. Dan draai je de twee helften van de vrucht in tegengestelde richting. In de ene hand zal je dan de helft met pit overhouden, in de andere die zonder pit. De pit zelf verwijder in dan meestal met een koffielepel. De schil kan je dan met de hand, een mes of een dunschiller verwijderen. Als je ze gaat pureren kan je het vruchtvlees ook gewoon met de koffielepel verwijderen.

Wat doe je met de pit van je avocado?

Overigens kan je ook de pit nog gebruiken. Je kan die laten drogen en dan tot pulver raspen. Hiermee kan je dan je maaltijd kruiden of thee maken. Je moet wel opletten omdat het snel bitter wordt. Maar de pit kan ook het begin zijn van je eigen avocadoplantage! Prik enkele tandenstokers in de pit, en laat ze dan boven een glas water wortel schieten: de helft van de pit in het water, de helft boven het water. Daarna kan je die uitplanten. Ze kunnen wel niet tegen de vorst. Dus in de winter moet je plant binnen geplaatst worden bij 10 tot 15 graden.

Meer pagina’s met waardevolle informatie over avocado’s:

Meer verrassend.voorgerecht

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor verrassende voorgerechten? Bekijk dan ook zeker eens de volgende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Gerookte kip met avocadoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept