omelet met spekreepjes, baveuse

Omelet “baveuse” met spekreepjes

Een omelet “baveuse” met spekreepjes is een spannende variante van de klassieke omelet. Supereenvoudig en verrassend anders.
omelet baveuse met spekreepjes
omelet baveuse met spekreepjes

Een omelet is supereenvoudig om te maken. En dus ook een omelet met spekreepjes. Maar we gaan vandaag nog een stapje verder: we maken een omelet “baveuse” met spekreepjes. Moeilijk? Helemaal niet, net zo eenvoudig als een zogenaamde boerenomelet met spekreepjes. Met enkele strepen van de spatel maken we echter een gerimpelde omelet: aan de bovenkant zacht, en goudbruin aan de onderkant. Meer over deze techniek vind je verderop in dit artikel, na het recept.

omelet met spekreepjes

Omelet baveuse met spekreepjes

Een omelet "baveuse" met spekreepjes is een spannende variante van de klassieke omelet. Supereenvoudig en verrassend anders.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang lunch, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

 • 2 eieren vers
 • 30 gram spekreepjes
 • 10 gram boter
 • bieslook fijngesneden
 • peper

Instructies
 

 • Verhit een pan en bak er de spekreepjes zonder toevoeging van vetstof in.
 • Kluts ondertussen de eieren en klop ze luchtig op.
 • Voeg nu de boter aan de spekreepjes toe en laat ze bruisen.
 • Verlaag dan het vuur tot middelhoog. Voor de baveuse techniek willen we niet dat de omelet te snel bakt.
 • Giet nu de opgeklopte eieren over de spekreepjes in de pan. Onderaan zal het ei beginnen stollen, terwijl het bovenaan nog vloeibaar is.
 • Wrijf nu met een spatel het ei van buiten naar binnen. Dit noemen we de baveuse techniek. Het gestolde deel wordt naar het midden geveegd, het vloeibare deel zal naar buiten vloeien.
 • Zo ontstaat de gerimpelde baveuse omelet. Laat de omelet nog kort garen in de pan en verdeel ze dan op borden.
 • Werk af met peper en fijngesneden bieslook. Heerlijk met een lekker stuk stokbrood of boerenbrood.
Trefwoord baveuse, omelet, spekreepjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je een omelet “baveuse” met spekreepjes?

Zoals gezegd is een omelet met spekreepjes heel eenvoudig om te maken. Maar met de “baveuse” techniek maak je van deze stinknormale omelet iets heel verrassend en speciaal. Maar we beginnen bij het begin.

Opkloppen van de eieren

En dat begin is eieren klutsen en opkloppen. Klassiek voor een omelet dus. Als je wil kan je ook nog een eetlepel room of melk toevoegen. Dan wordt je omelet extra luchtig. Er is echter wel een heel belangrijke “maar” waar we rekening mee moeten houden. Bij een klassieke omelet bakken we de eieren goed door. Het is dus niet zo erg als je eieren al een dagje ouder zijn. Bij de “baveuse” techniek blijft je ei echter gedeeltelijk romig en luchtig. Daarom is het zeer aan te raden om verse eieren te gebruiken. Dit betekent meteen ook dat deze techniek om eieren te bakken niet aan te bevelen is voor zwangere vrouwen. 

Hoe kan je vaststellen of je eieren nog vers zijn?

Er is een heel eenvoudige manier om vast te stellen of en hoe vers je eieren zijn. Daarvoor hebben we een kan met water nodig. Daarin droppen we ons ei. Blijft dit plat op de bodem liggen, dan is het nog heel vers. En dus perfect geschikt voor onze omelet baveuse. Blijven ze rechtstaan op de bodem? Dan zijn ze al iets minder vers. Wel nog perfect te gebruiken voor consumptie. Maar maak er dan een boerenomelet mee. Voor een “baveuse” of andere (half)rauwe bereidingen gebruik je ze beter niet meer. De derde optie is dat je ei blijft drijven. Dan is het al overtijd en gooi je het beter weg.

Bakken van de spekreepjes

Om de spekreepjes te bakken verhitten we een pan op een vuur. We laten die goed doorwarmen en voegen er dan de spekreepjes zonder vetstof aan toe. De spekreepjes gaan nu bakken in hun eigen vet. Na een paar minuutjes zijn ze gaar. Nu voegen we de boter aan de spekreepjes toe en laten die goed bruisen. Eens de boter bruist mag het vuur naar beneden. We willen namelijk niet dat onze omelet te snel bakt. We moeten ze namelijk nog in baveuse kunnen rimpelen.

Het maken van de omelet baveuse met spekreepjes

Nu kunnen we dus onze omelet gaat bakken. Zoals gezegd willen we niet dat dit te snel gaat, en moet dit dus op een laag vuur gebeuren. Heb je een gasvuur of een inductieplaat, dan gaat de temperatuur snel omlaag en kan je de omelet meteen beginnen bakken. Bij een keramisch vuur of een kookplaat kan dit langer duren. Daar is het aan te raden om de spekjes al op een niet te hoog vuur te bakken. 

We gieten nu de geklutste eieren over de spekreepjes. Het vloeibare ei zal zich direct over de pan verdelen en op de bodem beginnen stollen. En dan keren we met de spatel het reeds gestolde ei naar binnen. Tegelijk zal het nog vloeibare ei naar de buitenkant vloeien. Herhaal dit tot het ei grotendeels gestold is. Je hebt nu zoiets als een gerimpelde omelet. We zetten het vuur af en laten het ei nog een minuutje of zo doorgaren in de pan. 

Ondertussen snijden we de bieslook fijn en bestrooien de omelet met de fijngesneden bieslook. En daarmee is onze omelet klaar en kan je ze serveren. Als je wil kan je ze dichtklappen, of gewoon zo op een bord serveren.

Maar wat betekent eigenlijk “baveuse”?

Dat baveuse een Frans woord is had je waarschijnlijk al begrepen. En een vertaaltool zal je vertellen dat je dit in het Nederlands vertaalt als “kwijlen”. Om van te kwijlen vind ik kunnen, maar een kwijlend ei klinkt nu niet meteen smakelijk. Daarom spreek ik ook graag over een gerimpeld ei. Door het spatelen krijgen we namelijk een oneffen oppervlak. En dat in tegenstelling tot een klassieke omelet die een veel egaler oppervlak heeft.

Maar baveuse slaat dus op de techniek om er een omelet met tegenstellingen van te maken. Aan de onderkant mooi goudgeel, zoals we van een omelet gewoon zijn. Maar de bovenkant is zoals gezegd gerimpeld en halfzacht. Met deze simpele techniek van het spatelen maak je van een klassieke boerenomelet een speciale en edele omelet voor de zondagmorgen. 

Leer meer over eieren, omelet en baveuse in de volgende artikels:

Meer verrassend.ei

Iedereen heeft altijd wel eieren in huis, in de koelkast. Perfect geschikt voor snelle en verrassende recepten. Hier vind je nog enkele leuke ideetjes:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Omelet “baveuse” met spekreepjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept