vegetarische tagliatelle met gorgonzola saus

Tagliatelle met gezonde gorgonzola saus

Een snelle midweek lunch. Deze vegetarische tagliatelle met gezonde gorgonzola saus is in geen tijd klaar. En bovenal bijzonder smaakvol!
tagliatelle met gezonde gorgonzola saus
tagliatelle met gezonde gorgonzola saus

Deze tagliatelle met gezonde gorgonzola saus is een van mijn evergreens. En dat niet alleen omdat de saus met prei en spinazie groen is. Het is namelijk het derde gerecht dat ik in februari 2007 gepubliceerd heb op de voorloper van gerechtenweb (na het Griekse timbaaltje en ratatouillesoep). Hoog tijd dus voor een remake.

tagliatelle met gorgonzola, prei en spinazie

Tagliatelle met gezonde gorgonzola saus

Een snelle midweek lunch. Deze vegetarische tagliatelle met gezonde gorgonzola saus is in geen tijd klaar. En bovenal bijzonder smaakvol!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 250 gram verse tagliatelle
 • 1 prei
 • 80 gram baby spinazie
 • 100 gram walnoten
 • 200 gram gorgonzola
 • 250 ml room
 • peper
 • muskaatnoot
 • zout

Instructies
 

 • Verwijder de wortels en de groene bladeren van de prei. Halveer de stam in de lengte en snij beide helften dan in halve ringen.
 • Snij de baby spinazie klein.
 • Hak tweederde van de walnoten fijn. Hou er enkele opzij voor de afwerking.
 • Snij de gorgonzola in grove blokken.
 • Bak de preiringen met wat olie in een diepe pan.
 • Voeg er na enkele minuten de gorgonzola en de room aan toe.
 • Meng alles goed door elkaar en laat het geheel lichtjes inkoken. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
 • Voeg er enkele minuten voor het opdienen de walnoten en de spinazie aan toe.
 • Kook ondertussen de tagliatelle zoals aangegeven op de verpakking. Verse tagliatelle moet maar een minuut of twee koken. Gebruik je gedroogde tagliatelle dan is het aangewezen om die eerst aan de kook te brengen voor je met de saus begint.
 • Serveer de tagliatelle op borden met de saus. Werk af met enkele walnoten.
Trefwoord 30 minuten, gorgonzola, tagliatelle, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over tagliatelle met gezonde gorgonzola saus

Deze tagliatelle met gezonde gorgonzola saus is super eenvoudig om te maken. En natuurlijk ook superlekker. Als voorbereiding moet je enkel prei kleinsnijden, walnoten hakken en de gorgonzola in blokjes snijden. In het recept heb ik daarvoor 15 minuten aangegeven, maar daarvoor moet je al echt langzaam werken. Misschien kan je al eens een pauze inlassen.

En ook voor de eigenlijke bereiding heb je geen 15 minuten nodig. De prei kort laten zweten in de pan met wat boter of olie. Dan de kaas en de room eraan toevoegen en kort laten inkoken. Dit tot alle kaas gesmolten is. Ondertussen kan je kruiden met peper, zout en muskaatnoot naar smaak. Als alternatief voor peper gebruik ik ook regelmatig piment. Ik vind dat dit goed past bij prei en muskaatnoot.

Op het laatste voeg je er dan nog de walnoten en de spinazie aan toe. En klaar is de lekkere vegetarische saus.

Verse of gedroogde tagliatelle

Vroeger kocht ik altijd gedroogde tagliatelle. Maar tegenwoordig koop ik liever verse. Ik vind die lekkerder. Omdat ze vers is moet ze ook minder lang koken. Verse tagliatelle is meestal in een minuut of 2 klaar. Bij gedroogde moet je toch al snel op 10 minuten rekenen. Dat spaart tijd en energie.

Voor de volgorde van het recept is dit natuurlijk ook een belangrijk verschil. Als je gedroogde tagliatelle gebruikt begin je daar best mee vanwege de langere kooktijd. Bij verse tagliatelle begin je beter met de saus. Net voor je de walnoten en de spinazie aan de saus toevoegt kan je dan de tagliatelle koken. Dan is alles mooi gelijktijdig klaar.

En is het nu tagliatelle of tagliatelli?

Met die vraag heb ik lang geworsteld. In mijn beginperiode heb ik dan ook consequent de foute schrijfwijze gebruikt. Maar gelukkig is er het spellingsadvies van de VRT. De lintvormige Italiaanse pasta wordt dus daadwerkelijke met een “e” geschreven, en niet met een “i”. In het Italiaans is tagliatelle het meervoud van tagliatella. Maar in het Nederlands is het altijd tagliatelle. Zo een sliertje pasta eet je ook nooit alleen.

Over Gorgonzola

Gorgonzola is een heerlijke blauwe kaas uit de regio van Milaan, in het Noorden van Italië. Er is zelfs een stadje dat Gorgonzola heet, en natuurlijk claimt dat daar de oorspong van de kaas ligt. De omliggende gemeenten en steden bestrijden dat echter. Zij willen natuurlijk meer focus op de regio en niet alleen het stadje.

Er bestaan twee verschillende soorten Gorgonzola kaas. Er is een romige versie die iets zachter is van smaak. Daarnaast is er ook een brokkeligere versie, die een meer uitgesproken karakteristieke smaak heeft. Daar is ook de blauwe schimmel veel duidelijker zichtbaar.

Er bestaat zelfs een consortium ter bescherming van de Gorgonzola kaas. De website heeft zelfs een volledig Nederlandse versie. Daar lees je alles over het consortium, de kaas en natuurlijk ook nog veel meer lekkere recepten met deze hemelse blauwe kaas.

Meer verrassend.vegetarisch

Zoek je nog meer inspiratie om verrassend vegetarisch te eten? Kijk dan zeker ook eens naar de volgende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “Tagliatelle met gezonde gorgonzola sausVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept