
Vlaamse asperges zijn natuurlijk een lenteklassieker. Geen lente zonder dat deze lekkernij op het bord verschijnt. Dit recept draait al mee sinds het prille begin van (de voorloper van) gerechtenweb in 2007. Hier kiezen we ervoor om eiwit en eigeel te scheiden en apart te pletten. Ik vind dat dit mooi presenteert.

Vlaamse asperges
Ingrediënten
- 500 gram asperges
- 100 gram boter
- 2 eieren hardgekookt
- 20 gram peterselie
Instructies
- Kook de eieren tot ze goed hardgekookt zijn. Koel ze af onder koud water, pel ze en scheidt dan het wit en het geel van het ei. Die plet je dan apart van elkaar.
- Terwijl de eieren koken kan je de asperges schillen en de houterige einden onderaan verwijderen.
- Kook de asperges gedurende 7 tot 10 minuten tot ze mals en gaar zijn.
- Hak de peterselie fijn.
- Smelt de boter.
- Schik de asperges op de borden. Drapeer het geplette eigeel aan de ene zijde en het geplette eiwit aan de andere zijde. Maak een scheidingslijn met de fijngehakte peterselie.
- Verdeel de gesmolten boter op en rond de asperges.
- Ze smaken het beste met een glaasje gekoelde droge witte wijn.
Over Vlaamse asperges
Vlaamse asperges is een van de bekendste culinaire exportproducten van Vlaanderen en België. Ze hebben dan ook meer dan een lange traditie. Reeds in de Middeleeuwen werden asperges op Vlaamse wijze gemaakt. En wel net zoals wij ze vandaag nog maken: met hardgekookte eieren en peterselie.
De verrassende twist die we hier ingebouwd hebben is de splitsing van eiwit en eigeel. Want de meesten pletten het hardgekookte ei in zijn geheel. Hier kiezen we ervoor om eerst wit en geel te scheiden. En pas daarna beide apart te pletten.
Over asperges
Asperges komen oorspronkelijk uit Mesopatamië, Perzië. Dat is de regio waar het huidige Irak en Iran liggen. Tweestromenland. De term is dan ook afgeleid van het Perzische “sperega”, wat speer betekent. In het Grieks werd dat “asparagos”, omhoogschieten.
De mensen ontdekten al snel de heilende kracht en vooral de lekkere smaak van deze groente die eigenlijk een lelieachtige is. Het is geweten dat ze al bij de Egyptenaren zeer gesmaakt werd.
Het meest bekend zijn de witte en de groene asperges. Maar ze bestaan ook in paarse vorm. Een kleur die niet mijn favoriet is. De witte groeien ondergronds en hebben geen zonlicht gezien. Net zoals dat andere witte goud: witloof. De groene en die andere kleur zijn wel aan het zonlicht blootgesteld.
Al snel werden aan asperges ook geneeskundige krachten toegeschreven. Alleen al vanwege de vorm stond het bekend als een lustopwekker bij vrouwen, en een potentiemiddel voor mannen. Een ander speciaal kenmerk van asperges is de geur van de urine die daarna geproduceerd wordt. Die is door de zwavelhoudende stoffen zeer opmerkelijk. En ook dat werd natuurlijk medisch geïnterpreteerd: het zou schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderen.
En nog een leuk wist-je-datje: de langste asperge ooit gemeten zou 3,11 meter lang zijn. Daar sta je dan met je gemiddelde van 17cm…
Wil je meer weten over asperges? Lees dan ook de volgende artikels:
- asperge (Wikipedia)
- De geschiedenis van asperges (gastropedia)
- De geschiedenis van de asperge (aspergekoken.nl)
Meer verrassend.asperges
Maar ik maak asperges niet alleen op Vlaamse wijze klaar. Naast Vlaamse asperges staan er op gerechtenweb nog zeer vele andere verrassende asperge recepten:
- zalm met citroenbotersaus en gestoomde groene asperges
- gepaneerde asperges
- asperge aardbei salade
- aspergecocktail
- vispannetje met witte en groene asperges
- gepassioneerde asperges
- asperges uit het Staatsblad
De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.



2 reacties op “Vlaamse asperges”Voeg die van jou toe →