caprese met rucola salade en een mini spiegelei

Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjes

Deze Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjes is ideaal om de zomerse hete dagen te overleven. Gezond, lekker en snel klaar.
caprese met roquettesla
caprese met roquettesla

Heerlijke warme zomerdagen. Zo hebben we er veel tegenwoordig. Te warm zelfs. Aangepaste voeding is aangewezen in deze periode. Niet te zwaar eten, en ook niet teveel werk in een veel te warme keuken. Deze Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjes is ideaal als lichte lunch of voorgerecht. Een twist op de klassieke Caprese met tomaat, Mozzarella en basilicum. Lees verderop in het artikel zeker wat Caprese nu juist is. En hoeveel mini-spiegeleitjes je uit één kippenei maken kan.

caprese met roquettesla en een mini spiegelei

Caprese met rucola salade en een mini spiegeleitje

Deze Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjes is ideaal om de zomerse hete dagen te overleven. Gezond, lekker en snel klaar.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang lunch, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 1 bol Mozzarella
 • 1 handvol rucola salade
 • 1 tomaat
 • 1 ei optioneel
 • blaadjes basilicum
 • peper
 • 2 eetlepels balsamico
 • 1 eetlepel witte wijn azijn
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel honing
 • zeste van een citroen

Instructies
 

 • Leg de dag voordien al een ei in de diepvries. Lees het artikel "mini spiegeleitjes" om te weten hoe je die maakt. Alternatief kan je ook een ei hard koken en in schijfjes snijden.
 • Meng de balsamico, olijfolie, witte wijn azijn en honing in een klein pannetje. Breng dit kort aan de kook zodat de honing oplost en de ingrediënten goed met elkaar integreren. Laat dit dan afkoelen.
 • Snij de bol Mozzarella en de tomaat in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik.
 • Snij de rucola salade fijn.
 • Maak een bedje van rucola salade op het bord.
 • Schik er dan de schijfjes tomaat, Mozzarella en enkele blaadjes basilicum op. Je kan ofwel in de hoogte werken met verdere lagen. Ofwel kleinere torentjes naast elkaar bouwen.
 • Werk het torentje af met een mini spiegeleitje.

Notities

Trefwoord Caprese, rucola, spiegelei, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjes

Deze Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjes is een variatie op de traditionele Italiaanse Caprese. Die bestaat uit tomaat, Mozzarella en basilicum. Met een uitje is dat op zich al lekker. Maar hier hebben we voor twee extra verrassende componenten gekozen: rucola salade en mini-spiegeleitjes.

De rucola salade is erg smaakvol en gebruik ik in zeer vele gerechten. Ik ben namelijk een grote fan van de krachtige smaak ervan. Ik snij hem middelklein, zodat je hem goed op het bord kan schikken. Natuurlijk kan je ook andere salade variaties gebruiken.

De dressing

De dressing brengt de Caprese volledig op smaak. Ik combineer graag balsamico en honing. Hier heb ik ook nog voor witte wijn azijn en olijfolie geopteerd. Om de honing te laten oplossen moet je de ingrediënten voor de dressing kort in een pannetje opwarmen en kort aan de kook brengen. Als je dit even laat inkoken krijg je overigens een hele lekkere stroop.

De mini-spiegeleitjes

De mini spiegeleitjes zijn een beetje de verrassende gimmick van dit voorgerecht. En voor je verder leest kan je al even nadenken over de volgende vraag: “Hoe kan je drie mini spiegeleitjes maken uit één kippenei.

Logisch dat je een vers kippenei niet zonder grote problemen in drie kan opdelen. Dat gaat gewoonweg niet. Maar er is een oplossing. Leg het ei een nacht in de diepvries. Nadat je het even onder warm water hebt gehouden kan je het pellen. Daarna snij je het bevroren ei in schijfjes. En die bak je dan in een pan. De bevroren stukken ei zullen quasi direct van bevroren in hard overgaan, zonder veel uit te lopen. En zo heb je mini spiegeleitjes.

Geloof je het niet? Lees dan het artikel “mini-spiegeleitjes“. Deze keukenhack werkt echt, en het is leuk om daar aan tafel over te discuteren.

Over Caprese

Maar waarom noemen we Caprese eigenlijk Caprese? En waar komt het vandaan? Daar gaan we nu even verder op in.

Caprese betekent eigenlijk “salade in de stijl van Capri”. Jawel, het romantische Capri bij Napels. Het is een eenvoudige salade met de Italiaanse kleuren gevormd door Mozzarella, basilicum en tomaten.

Zoals bij vele oudere recepten, is er veel discussie over de herkomst en de oorsprong. Maar het gerecht zou voor het eerst geserveerd zijn in Quisisana Grand, een hotel in Capri in de jaren 1920. De Chef van het hotel heeft deze salade gemaakt ter gelegenheid van het bezoek van de kunstenaar Filippo Marinetti. Die had veel kritiek op de Italiaanse keuken die hij te zwaar vond. Daarom creëerde de Chef deze nieuwe salade met een nationalistisch tintje in de kleuren van de Italiaanse vlag.

Meer verrassend.zomers

De warme zomers nopen ons meer en meer tot aangepaste eetgewoonten. Inspiratie gevraagd dus! Hier vind je nog enkele lekkere, lichte en gezonde ideeën om hittegolven te trotseren.

Meer verrassend.voorgerecht

Lekkere ideeën voor eenvoudige voorgerechten vind je in de volgende artikels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Caprese met rucola salade en mini-spiegeleitjesVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept