schotel met hartige bananen canapés

Geraffineerde bananen canapés

Een lekker, eenvoudig en verrassend hapje met banaan, cayennepeper en een rumsmaakje. Uiterst geschikt bij een bubbelend aperitief.
schotel met geraffineerde bananen canapés
schotel met geraffineerde bananen canapés

Een recept uit de oude doos, uit de absolute beginperiode van gerechtenweb.blog. Ik heb deze geraffineerde bananen canapés voor het eerst gemaakt en gepubliceerd op 13 juni 2007. Maar omdat het zo gemakkelijk en verrassend is maak ik het nog steeds heel graag en dikwijls klaar. Meer informatie vind je onder het recept. En wat een canapé nu juist is leggen we ook uit verderop in het artikel.

geraffineerde bananen canapés

Geraffineerde bananen canapés

Een lekker, eenvoudig en verrassend hapje met banaan, cayennepeper en een rumsmaakje. Uiterst geschikt bij een bubbelend aperitief.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang aperitiefhapje
Keuken wereldkeuken
Porties 12 hapjes

Ingrediënten
  

 • 250 gram rijpe bananen
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel rum
 • 1 mespunt cayennepeper
 • zout optioneel
 • cheddar
 • stokbrood wit

Instructies
 

Voorbereiding

 • Snij sneetjes van het stokbrood en rooster die kort in de oven aan beide kanten. Dit vermijdt dat de bananenmoes in het stokbrood zal trekken.
 • Pel de bananen en plet ze met een vork.
 • Voeg er het citroensap, de rum en een beetje zout aan toe.
 • Smeer wat bananenmoes op de geroosterde sneetjes stokbrood.
 • Werk af met een stukje cheddar kaas.

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op grillstand 200°C.
 • Bak de canapés gedurende 5 tot 7 minuten in de oven. Tot de kaas gesmolten en licht gebruind is.
 • Haal de bananen canapés uit de oven en laat ze kort afkoelen. Lauwwarm smaken ze het best bij een glaasje bubbels.
Trefwoord aperitiefhapje, banaan, canapé, rum
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Kan je deze geraffineerde bananen canapés op voorhand bereiden?

Je kan de bananenmoes voor deze geraffineerde bananencanapés perfect op voorhand voorbereiden. Hou er dan wel rekening mee dat de moes door oxidatie met de lucht wat bruin zal worden. Daarom dek je die best af met een bord of wat vershoudfolie. Roer de bananenmoes nog eens goed om voor je hem op het stokbrood smeert.

Ook het stokbrood kan je natuurlijk op voorhand roosteren. Op het moment zelf moet je dan enkel de bananenmoes over het geroosterd stokbrood verdelen en afwerken met een stukje cheddar. Dat valt dus heel goed met kwa werk in de keuken op de feestdag zelf.

In het begin gebruikte ik voor deze geraffineerde bananen canapés meestel chester kaas. Maar ondertussen ben ik overgeschakeld op cheddar. Dat is een persoonlijke voorkeur. Maar je kan beide perfect gebruiken.

Maar wat is eigenlijk een canapé?

Waarschijnlijk denk je bij het woord canapé in eerste instantie aan een zitmeubel. Maar het is ook de benaming voor een stuk geroosterd brood dat wordt afgewerkt met een hapje.

Zoals je al wel kan vermoeden komt dit woord uit het Frans. En het is daadwerkelijk van het Franse zitmeubel afkomstig, een divan dus. Over de oorsprong bestaan verschillende versies. Een ervan is dat een creatieve kok in Frankrijk een gerecht had getoverd op een geroosterd stukje brood. Waarbij de ingrediënten als het ware in een zetel op dat stuk stokbrood zitten. Een andere versie is dat het als hapje geserveerd werd terwijl de mensen in de zetel zitten. Voor ze aan tafel gaan en wachten op het hoofdgerecht. En dan goed gezouten zodat ze ook veel drinken. Het kan dus zowel deel zijn van een hoofdgerecht, als een zelfstandig voorgerecht of hapje.

Meer informatie over de oorsprong en het gebruik van canapés vind je in de volgende artikels:

Meer verrassend.banaan

Ben je op zoek naar meer verrassende recepten met banaan. In het archief van gerechtenweb.blog vind je altijd wel wat! Maar we helpen je wat met het volgende overzicht:

In de volgende recepten speelt de banaan een zeer mooie bijrol:

De Engelstalige versie van deze geraffineerde bananencanapés vind je zoals gewoonlijk op surprising.recipes. Dat is de zusterblog van gerechtenweb.blog.

0 reacties op “Geraffineerde bananen canapésVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept