groene gezonde zomersmoothie

Gezonde groene zomer smoothie

Met deze gezonde groene zomer smoothie maak je een gezonde start in een warme zomerdag. Ook aan te bevelen in de loop van de dag.
gezonde groene zomersmoothie
gezonde groene zomer smoothie

Op warme zomerdagen heb je veel meer nood aan vocht en vitaminen. Een stevige smoothie als ontbijt is dan de juiste oplossing. En op het einde van de zomer zijn de hoofdingrediënten voor deze gezonde groene zomer smoothie volop in het seizoen. Wat houd je tegen om met deze smoothie energiek aan de dag te beginnen?

gezonde en zomerse groene smoothie

Gezonde groene zomer smoothie

Met deze gezonde groene zomer smoothie maak je een gezonde start in een warme zomerdag. Ook aan te bevelen in de loop van de dag.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Drankjes, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 10 porties

Ingrediënten
  

 • 700 gram meloen Honingmeloen of Gallia meloen
 • 200 gram druiven zonder pit
 • 150 gram komkommer
 • 100 ml citroensap
 • 4 appels
 • 2 lente uitjes

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Verwijder de pitjes en de schil van de meloen. Snij die daarna in grove stukken.
 • Snij de wortels van de lente-uitjes. Verwijder eventueel ook harde en verlepte delen. Snij de lente-uitjes daarna ook in grove stukken.
 • Was de komkommer en snij er ongeveer een derde van af. Snij dit in grove stukken.
 • Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij die vervolgens ook in grove stukken.
 • Verwijder de pitloze druifjes van de takjes.

de smoothie maken

 • Plaats de druiven, het citroensap, de gesneden lente-uitjes en een beetje van de meloen in de blender. Mix dit nu tot alles fijngemalen is.
 • Stop met blenden en voeg er nu meer meloen aan toe. Mix dit nu weer tot alles fijngemalen is.
 • Doe nu ook de komkommer en de stukjes appel beetje bij beetje in de blender. Tot je smoothie volledig gemalen is.
 • Giet de smoothie nu in een mooie kan en laat die afkoelen in de ijskast. Roer de smoothie nog eens goed om voor je hem servert.
Trefwoord appels, druiven, meloen, smoothie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je een gezonde groene zomer smoothie?

Met een goede blender zijn smoothies natuurlijk heel gemakkelijk om te maken. Je moet enkel de ingrediënten voorbereiden en dan alles mixen in de blender. En klaar is kees. Maar er zijn wel nog een paar details waar je op moet letten. En die toch een wezenlijk verschil maken. Dus daarom gaan we hier nog even door alle stappen.

De voorbereidingen

Zoals altijd moeten we onze ingrediënten voorbereiden. Een beetje snijwerk komt er dus wel aan te pas. Maar omdat alles toch in de blender gaat moeten we ook weer geen uren investeren om groenten en fruit fijn te snipperen.

Meloen

We nemen best een goed rijpe meloen. Rijpe meloenen zijn sappiger en zoeter van smaak. En dat heeft deze smoothie wel nodig. Je kan voor deze gezonde groene zomer smoothie verschillende types gebruiken. Ik gebruik meestal een honingmeloen. Maar je kan ook een Gallia meloen nemen. We willen enkel het vruchtvlees van de meloen gebruiken. Dus pitjes en schil verwijderen we. Dan snijden we het vruchtvlees in middelgrote stukken die vlot in de blender passen.

Druiven

De druiven verwijderen we van de takjes. Dan wassen we ze nog eens goed af. Controleer ook of je pitloze druiven hebt. De pitjes zijn namelijk bitter en dat komt de smaak van de smoothie niet ten goede. Tegenwoordig zijn de meeste druiven die voor consumptie verkocht worden echter zonder pit. Dus dat is al een goede zaak. Anders moet je de pitjes best verwijderen voor een optimale smaak.

Komkommer

Net als de druiven spoelen we ook de komkommer goed af onder koud water. Normaal hebben we ongeveer een derde van die komkommer nodig. De rest kan met een vershoudfolie terug in de koelkast. Het deel dat voor de smoothie bestemd is snijden we in middelgrote stukken.

Lente-uitjes

We voegen ook enkele lente-uitjes aan deze smoothie toe. Dit als tegengewicht tegen de veel zoetere appelen, meloen en druiven. En het groene deel van de stengels draagt ook bij aan de groene kleur van onze gezonde zomerse smoothie. De wortels hebben we natuurlijk niet nodig. Dus die gaan eraf. Verder verwijderen we ook hardere of onfrisse delen. Zodat we enkel de verse witte en groene stengels overhouden. Die snijden we in stukken van twee tot drie centimeter.

Appels

Tot slot schillen we de appels en verwijderen de klokhuizen. Dan snijden we ook die in middelgrote stukken. Ik heb hier golden delicious gebruikt, een van mijn favoriete appelsoorten. De appels doen we laatst, omdat die snel bruin uitslaan als ze te lang moeten liggen. Die moeten dus zo snel mogelijk van geschild in de blender.

Het mixen van de gezonde groene zomer smoothie

Nu moet alles dus in de blender. Maar de volgorde speelt een belangrijke rol! Een klassieke beginnersfout is om alles in de blender te kieperen en hem dan aan te zetten. Om dan vast te stellen dat zich buiten beneden niets doet. Vervelend, want dan moet je alles er terug uithalen en opnieuw beginnen. Ik haal ook altijd de stekker uit het stopcontact als ik de blender manipuleer. Je weet maar nooit…

Volgorde is dus belangrijk, en we doen ook niet alles tegelijk in de blender. Waarschijnlijk zal dit vanwege de hoeveelheid ook niet lukken. Maar hoe doen we het dan wel?

We moeten zorgen dat we beneden snel vloeistof hebben, die dan de rest van de ingrediënten meesleurt in het proces. Dus we starten met het citroensap en de druiven. Aangevuld met al enkele stukjes meloen. Die mixen we eerst.

Dan voegen we er geleidelijk aan in verschillende stappen de overige ingrediënten aan toe tot alles gemixt is.

Zoet op kamertemperatuur smaakt al snel klef. Daarom plaats je best de smoothie gedurende enkele uren in de koelkast om af te koelen. Roer alles nog eens goed om voor je de smoothie serveert.

Fruitsap of fruit?

Je zou de druiven en de appels ook nog kunnen vervangen door fruitsap. Dat spaart dan weer wat voorbereidingswerk. Maar er zijn ook enkele nadelen aan. Daar gaan we hier nog even verder op in.

Deze smoothie is zeer dik als hij met fruit gemaakt wordt. Met fruitsap zal de smoothie vloeibarer worden. Dit komt omdat er in fruitsap minder vezels zitten, en juist daar schuilt het gevaar.

Die vezels vullen namelijk de maag, en dus zal ons lichaam een sein geven dat we genoeg hebben. Bij fruitsap komt dat sein er niet. En we kunnen blijven drinken. Maar al die vruchten bevatten natuurlijk ook veel suikers. En hoewel het natuurlijke suikers zijn moet ons lichaam die wel allemaal verwerken. En dat is dan al snel meer dan eigenlijk goed is.

Maar we krijgen dan toch ook wel meer vitaminen binnen hoor ik u zeggen? En dat klopt. Maar ook daarvan kan ons lichaam maar een beperkte hoeveelheid opnemen. De rest verlaat ons dan weer via de normale kanalen. Dus eigenlijk hebben we ook daar niets gewonnen.

Een laatste argument voor de vezels is tot slot de stoelgang. Vezels zijn ballastmateriaal dat de stoelgang bevordert. En het is dus echt wel belangrijk dat we voldoende vezels binnenkrijgen.

Het is dus zeker niet verboden om een deel van het fruit in deze smoothie door fruitsap te vervangen. Maar hou er rekening mee dat dit een tweede beste oplossing is. Een deel van de voordelen gaat verloren, en je kan er zelfs een vals gezondheidsgevoel aan overhouden.

Meer verrassend.smoothie

Ben je nog op zoek naar meer inspiratie voor verrassende smoothies? Bekijk dan zeker ook eens de volgende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Gezonde groene zomer smoothieVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept