hummus bil tahini - hummus met sesampasta

Hummus met sesampasta

Hummus met sesampasta, ofwel hummus bil tahini, is een heel geliefde en gezonde dipsaus op basis van kikkererwten uit het Midden Oosten.
hummus met sesampasta
hummus met sesampasta

Hummus met sesampasta, of “Hummus bil tahini” is een heerlijke spread of dipsaus op basis van kikkererwten. Ik heb het ooit ontdekt op reis in Jordanië. Het is dan ook een typisch gerecht uit het Midden Oosten. Een eerste versie heb ik op 31 maart 2008 gepubliceerd. De absolute beginperiode van gerechtenweb dus. Onlangs (eind 2021) was ik in een Libanees restaurant waar dit natuurlijk op het menu stond. Aanleiding voor mij om het artikel te herschrijven en te moderniseren. 

Verderop in het artikel, onder het recept vind je alles wat je altijd al wilde weten over Hummus en sesampasta. Maar we beginnen met het recept.

hummus met sesampasta

Hummus met sesampasta

Hummus met sesampasta, ofwel hummus bil tahini, is een heel geliefde en gezonde dipsaus op basis van kikkererwten uit het Midden Oosten.
5 van 5 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang aperitiefhapje, beleg
Keuken Arabisch, Jordaans
Porties 350 gram

Ingrediënten
  

 • 265 gram kikkererwten 1 blik van 400 gram, uitgelekt
 • 2 eetlepels sesampasta
 • 4 eetlepels limoensap
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 2 radijsjes
 • peterselie
 • zout

Instructies
 

 • Open het blik met kikkererwten en laat deze uitlekken. Leg er enkele opzij voor de afwerking.
 • Ontdoe de teentjes knoflook van de huid en snij ze grof.
 • Doe de kikkererwten, de sesampasta, de knoflookteentjes, de komijn en het limoensap in de blender. Eventueel kan je nog wat zout toevoegen. Mix goed tot je een smeuïge pasta hebt.
 • Controleer of de hummus lekker smaakt en smeuïg is. Eventueel kan je nog sesampasta en of limoensap toevoegen naar smaak.
 • Transfereer de hummus in een diep bord. Optioneel kan je in het midden een kuiltje met wat olijfolie maken. Werk af met de resterende kikkererwten, de fijngesneden radijsjes en peterselie.
Trefwoord hummus, kikkererwten, sesampasta, tahini
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Hummus met sesampasta

Hummus met sesampasta (hummus bil tahini) is een klassieker uit het Midden Oosten. Supereenvoudig, maar even superlekker. De klassieke ingrediënten zijn gekookte kikkererwten, sesampasta, limoensap en look. Alles in de blender en klaar is bijna kees. De afwerking bestaat meestal uit hele kikkererwten, peterselie en paprika. Voor dit artikel heb ik een variante met radijs gemaakt.

Het wordt traditioneel als een dipsaus gegeten met een pitabrood. Tegenwoordig is het in de hele wereld heel geliefd en wordt op industriële schaal geproduceerd als snack met koekjes. Het wordt ook dikwijls met falafel gegeten, die andere klassieker op basis van kikkererwten uit die regio.

Waar en wanneer hummus precies ontstaan is is niet bekend. Vast staat wel dat hen eeuwenoud, zoniet jaarduizenden oud is. De eerste geschreven notities zijn terug te vinden in een kookboek uit Cairo in de 13e eeuw.

Ondertussen is het concept hummus zeer wijdverbreid en geliefd. Er bestaan oneindig vele varianten met heel andere ingrediënten. Meer inspiratie vind je hier:

Over kikkererwten

Gekookte kikkererwten vormen de basis voor hummus. Het is een van de oudste gecultiveerde groenten. In het Midden Oosten zijn sporen van 9500 jaar oud teruggevonden. Kikkererwten zijn niet alleen in het Midden Oosten zeer geliefd. Ook in India worden ze zeer veel gegeten. Dat land is overigens goed voor ongeveer 70% van de wereldproductie.

Kikkererwten zijn overigens heel gezond en bevatten veel proteïnen. Daarom fungeren ze ook vaak als vleesvervangers in vegetarische menus.

Meer verrassend.kikkererwten

Vanzelfsprekend vind je ook op gerechtenweb enkele lekkere en verrassende andere recepten met kikkererwten. Probeer deze zeker ook eens:

Over sesamzaad (tahini)

Sesamzaad (tahini) is de tweede basiscomponent voor hummus. De zaadjes worden gemalen en tot een pasta verwerkt. Naast hummus wordt het ook als zelfstandige dip gebruikt, of verwerkt in baba ghanoush.

Ook hier gaan de sporen tot 4000 jaar terug in de tijd. Een document uit die periode beschrijft dat sesamwijn aan de Goden geofferd wordt. Ook de geschiedschrijver Herodotus beschrijft de aanbouw van sesam voor 3500 jaar in het land van Tigris en Eufraat (Mesopotamie). Het werd toen gebruikt voor de olie.

Sesamzaad is trouwens ook een klassiek ingrediënt verder naar het Oosten: in de Indische, Chinese en Japanse keuken.

Meer verrassende recepten met sesampasta

Natuurlijk gebruik je geen volledig potje sesampasta in je hummus. Dus dan is de vraag wat kan je er nog mee doen. Hieronder vind je zeker inspiratie:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Hummus met sesampastaVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept