lavacake met baileys

Melting pot of chocolate and baileys

Het lekkerste dessert ooit: melting pot of chocolate an baileys! Dixit de dochters van mijn zuster! Een complexloos lekkere caloriebom.
melting pot of chocolate and baileys
melting pot of chocolate and baileys

Deze melting pot of chocolate and baileys is niet zomaar een chocolade moulleux. Dit zijn de meer dan bekende lavacakes met chocolade, maar dan met een meer dan behoorlijke portie baileys. 

Er gaat geen familiefeest voorbij of ik krijg de opdracht om deze lavacakes met baileys als dessert te maken. Het heeft zelfs al tot tranen geleid toen ik toch eens dacht iets anders te moeten maken.

melting pot of chocolate and baileys

Melting pot of chocolate and baileys

Het lekkerste dessert ooit: melting pot of chocolate an baileys! Dixit de dochters van mijn zuster! Een complexloos lekkere caloriebom.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 42 minuten
Gang dessert, Nagerecht, toetje
Keuken Belgisch, Iers
Porties 8 potjes

Ingrediënten
  

 • 400 gram donkere chocolade minstens 75% cacao
 • 200 gram boter
 • 4 eigelen
 • 4 eieren gehele eieren
 • 4 eetlepels amandelpoeder
 • 8 eetlepels suiker
 • 12 eetlepels baileys

Instructies
 

Voorbereiding

 • Smelt de chocolade en de boter "au bain marie".
 • Bestrijk vuurvaste potjes met boter (van binnen welteverstaan…) en bestrooi ze met amandelpoeder (ook vanbinnen).  Ik neem hiervoor aluminium potjes van AVEVE.
 • Klop de eigelen, de hele eieren en de suiker luchtig op.
 • Voeg daarna het amandelpoeder en de baileys aan het eiermengsel toe. Meng alles goed door elkaar.
 • Giet de chocoladesaus onder het amandeldeeg en meng het geheel goed.
 • Vul de potjes met het chocolademengsel.

Bakken en afwerken

 • Verwarm de oven op 225°C.
 • zet de potjes in de oven en laat ze ongeveer 10 tot 12 minuten bakken tot de bovenkant begint open te barsten.
 • Serveer ze dan direct warm, met bijvoorbeeld een bolletje ijs, poedersuiker, slagroom en rode vruchten.
Trefwoord baileys, chocolade, dessert, mouilleux
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Meer tips voor de perfecte melting pot of chocolate and baileys

In plaats van amandelpoeder gebruik ik ook wel een hazelnoot poeder of kokosrasp. Vooral die laatste geeft natuurlijk nog eens een volledig andere smaak!

Als chocolade neem je best van die echt donkere repen, met meer dan 75% cacao. Er zit al genoeg suiker in het deeg en met melkchocolade krijg je toch niet hetzelfde effect.

Wat ik nog niet geprobeerd heb maar zeker nog eens wil doen is om er een beetje pikant aan toe te voegen. Wat chilivlokken of zo. Net zoals dat ook wel eens met pralines gedaan wordt.

Dit nagerecht kan je ook perfect enkele dagen op voorhand maken en koel bewaren. Het is natuurlijk een groot voordeel dat je de ramequins op de dag zelf enkel nog in de hete oven moet zetten.

bakken

Het doel is dat de moulleux vanbuiten stevig zijn, maar vanbinnen nog zacht en vloeibaar. Daarom moet je ze op een zeer hoge temperatuur in de oven bakken. Dan korst de buitenkant snel, terwijl ze vanbinnen nog vloeibaar blijven. Als ze bovenaan beginnen open te barsten zijn ze perfect en kan je je melting pot of chocolate and baileys uit de oven halen.

afwerking

Ik werk deze lavacakes het liefste af met een bolletje ijs erop. Af en toe mislukt het wel eens en zakt die door de cake. Helemaal geen probleem, want uiteindelijk moet het toch die smaakcombinatie worden. Ik gebruik het liefst vanille ijs. Dat past perfect bij de smaak. Chocolade ijs zou een beetje teveel van het goede zijn. Maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Voorts garneer ik het geheel ook graag met wat rode vruchten. We moeten toch ergens een gevoel van gezond hebben 😉 Frambozen zijn daarbij mijn favoriet, omdat het zuur goed afsmaakt bij de zoete chocolade met baileys.

Dit dessert is ook geschikt voor glutenvrije diëten. In baileys zitten geen gluten. En amandelpoeder is bekend als een glutenvrij alternatief voor bloem.

Alternatieven voor de klassieke baileys

En dan is er natuurlijk nog de baileys! Natuurlijk kan je de klassieke versie gebruiken. Maar probeer zeker ook eens een van de speciale smaken. Zoals daar zijn (salted) caramel, coffee of hazelnoot. En andere.

Vuurvaste potjes, ramequins of ringen?

Welke potjes gebruik je het beste om deze melting pot of chocolate and baileys in de oven te bakken? Wel ik gebruik het liefste ramequins van 90cc. Vroeger kocht ik die altijd bij AVEVE, maar die hebben geen filiaal in Berlijn. Online kan je ze natuurlijk wel overal kopen:

Heb je geen vuurvaste potjes, of wil je die niet kopen? Als alternatief kan je ook een ring gebruiken. Jeroen Meus doet dat bijvoorbeeld voor zijn moulleux. Maar die zijn dan wel zonder baileys. Die moet je dan met wat boter en amandelpoeder besmeren zodat de lavacake er niet aan blijft hangen. Je moet het deeg dan wel wat meer laten opstijven omdat je anders het risico loopt dat het er onderaan uitloopt.

Historie van deze melting pot of chocolate and baileys

Het oorspronkelijke idee voor deze melting pot of chocolate and baileys komt van een teamvent met het werk ergens in de periode voor 2005. Daar moesten we samen onze menu koken, en deze moulleux was het nagerecht.

Ik ben het dan zelf beginnen maken, en het was meteen een hit in de familie. Met zoals gezegd tranen tot gevolg als ik eens iets anders als nagerecht durfde maken.

In 2007 ben ik dan beginnen bloggen, op iWeb van Apple indertijd. Het duurde dan ook niet lang voor dit er mee opstond. In 2012 heb ik het dan natuurlijk mee gemigreerd naar WordPress. Daarna heb ik nog enkele kleinere aanpassingen gedaan, met nu dus in 2021 een volledige update met receptkaart, meer aanwijzingen en natuurlijk nieuwe foto’s.

Meer verrassend.dessert

Als je toch nog op zoek bent naar andere verrassende desserts, lekker en complexloos, kijk dan zeker een naar volgende recepten:

3 reacties op “Melting pot of chocolate and baileysVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept