eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki

Eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki

Snel klaar, gezond, lekker en verfrissend. Deze eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki is gemaakt om te genieten van warme zomerdagen.
eenvoudige en verfrissende Griekse tzatziki
eenvoudige en verfrissende Griekse tzatziki

Tijdens de warme zomermaanden schakel ik bijna vanzelf over op de Mediterrane keuken. De opwarming van het klimaat helpt daar natuurlijk ook bij. Omdat het zo warm is verbruikt ons lichaam veel minder energie om op temperatuur te blijven. Daarentegen zweten we wel veel meer om af te koelen. Deze eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki past daarom perfect bij een Mediterrane zomer: caloriearm maar veel vocht en vitaminen.

eenvoudige en verfrissende Griekse tzatziki

Eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki

Snel klaar, gezond, lekker en verfrissend. Deze eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki is gemaakt om te genieten van warme zomerdagen.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Porties 500 gram

Ingrediënten
  

 • 500 gram Griekse yoghurt
 • 1 komkommer
 • 1 takje verse muntblaadjes
 • 1 theelepel verse dille
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 teentjes knoflook of 1 grote
 • 1 theelepel witte wijn azijn
 • zout

Instructies
 

 • Rasp de komkommer. Hou het laatste stukje apart voor de afwerking.
 • Laat de geraspte komkommer uitlekken in een handdoek. Meng er wat zout onder, dat onttrekt het vocht.
 • Snij ondertussen de dille en de munt fijn. Maak het knoflookteentje proper en pers dit uit met een knoflookpers.
 • Doe de yoghurt in een diepe kom. Meng met de geperste knoflook, de fijngesneden dille en munt. Voeg er ook nog een eetlepel olijfolie en een theelepel witte wijn azijn aan toe.
 • Wring het vocht uit de geraspte komkommer. Meng de geraspte komkommer daarna ook onder de yoghurt.
 • Werk het geheel af met het overschotje van de komkommer dat je niet geraspt heb. Leg er ook nog enkele kleine muntblaadjes op en drapeer met enkele goedgemikte druppels olijfolie.
Trefwoord Griekse yoghurt, komkommer, tzatziki
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki

Hieronder vind je interessante tips om deze eenvoudige verfrissende Griekse tzatziki aan te passen aan jouw smaak.

Snijden of raspen?

Voor tzatziki kan je de komkommer zowel fijn snijden als raspen. Ik rasp ze tegenwoordig altijd grof. Dat gaat veel sneller en ik heb meestal het geduld niet (en de motoriek niet) om echt heel fijn te snijden. Een voordeel van het snijden is dat je natuurlijk wel meer bite hebt. Je kan natuurlijk ook de beide methoden combineren. Ik voeg er graag op het laatst nog enkele fijngesneden stukjes van het laatste uiteinde aan toe.

Azijn, wijn of citroensap?

Ik gebruik voor deze tzatziki graag witte wijn azijn. Maar je kan natuurlijk ook andere azijnsoorten nemen en zo ook nog andere smaakaccenten creëren. Ben je niet zo een fan van azijn? Dan kan je ook citroensap of limoensap gebruiken. Dat doe ik af en toe ook, al naargelang wat beschikbaar is in mijn keuken. Nog veel spannender wordt het als je besluit om er een klein beetje witte wijn onder te mengen.  

(Griekse) yoghurt en/of room?

Vermits het een Grieks recept is, wordt het origineel ook met Griekse yoghurt gemaakt. Die is heel dik, en daarom heel geschikt voor deze tzatziki. Maar je kan dit gerecht ook perfect met klassieke yoghurt maken. Laat die dan in een handdoek uitlekken, zodat de consistentie ook dikker wordt.

In sommige recepten wordt er ook nog zure room onder gemengd. Dit maakt de tzatziki wat romiger en zachter van smaak. Deze variante heb ik in elk geval nog niet geprobeerd.

En wat met het komkommersap?

Het sap van de uitgeperste geraspte komkommer gooi je natuurlijk niet weg! Dat dit supergezond is moet ik waarschijnlijk niet meer uitleggen. Het is gezond, goed voor de huid en werkt bloeddrukverlagend. Meer info over en recepten met komkommersap vind je op volgende pagina’s:

Kruiding

Klassiek worden verse munt en dille gebruikt om tzatziki te kruiden. Die smaken natuurlijk direct heel goed af. Alternatief kan je ook eens met bieslook, platte peterselie of koriander proberen een ander smaakpalet te verkrijgen.

De knoflook hoort er wat mij betreft absoluut bij. Maar hier moet je wel opletten met de dosering. Rauwe knoflook smaakt zeer intensief, en blijft ook lang hangen. Een grote teen knoflook kan al meer dan genoeg zijn. Als je kleine teentjes hebt kan je er gerust twee gebruiken.

Ik voeg geen extra zout meer toe, omdat ik de geraspte knoflook al gezouten heb. Maar ik gebruik sowieso niet zoveel zout. Is het toch wat flets naar jouw smaak, dan kan je ook nog wat extra zout toevoegen. 

Ik gebruik normaal ook overal peper bij. Maar in dit geval heb ik het toch gelaten. Ik wil dat de echte Mediterrane smaken domineren.

Over tzatziki

Tzatziki staat bij ons bekend als een typisch Grieks bijgerecht. Historisch worden soortgelijke mezze’s veel gegeten van de Balkan over Griekenland en Turkije tot in de Perzisch Arabische landen. Denk bijvoorbeeld ook aan Hummus, en je ziet de gelijkenis. Een mezze kan je overigens omschrijven als de arabische versie van tapa’s.

De Turkse variante van tzatziki luistert overigens naar de naam cacik. Dan merk je dat de appel niet ver van de boom gevallen is. Daar wordt het overigens niet enkel als bijgerecht gegeten, maar ook als soep. In dit laatste geval wordt de yoghurt natuurlijk aangelengd met water.

In de Balkan wordt “tarator” vaak gegeten als een koude soep. Typisch voor die regio is dat er ook walnoten in gebruikt worden.

Ook in Irak wordt het als mezze geserveerd. Daar krijg je het als je “jajeek” bestelt. 

Zelfs in India bestaat er een variante: raita. Die wordt traditioneel als bijgerecht geserveerd bij pikante schotels. Yoghurt is namelijk het beste blusmiddel bij pikante schotels.

Waar kan je tzatziki bij eten?

Tzatziki is lekker fris en gezond. Het is een typische mezze (een soort tapas) die we ook uit de Arabische landen kennen. Daarom kan je het ook net als hummus als een dipsaus bij je aperitief serveren. Ook als lichte maaltijd met een stukje brood is dit een niet te versmaden verfrissing. Maar ook bij de BBQ, bij een goed gegrild stuk vlees smaakt tzatziki overheerlijk. Een Griekse pita, bifteki of souvlaki zijn natuurlijk niet compleet zonder deze witte bijlage. 

Meer verrassend.Grieks

Tzatziki is een typisch Grieks gerecht. Vermits ik graag Mediterraan kook, vinden ook vele Griekse recepten hun weg naar gerechtenweb.blog. Hier enkele voorbeelden:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “Eenvoudige verfrissende Griekse tzatzikiVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept