kruidige curry-pompoensoep

Kruidige curry-pompoensoep

Deze kruidige curry-pompoensoep is al jaren en topper en moet je absoluut geprobeerd hebben. Een warm gevoel voor een koude herfstdag.
curry-pompoensoep
curry-pompoensoep

Deze kruidige curry-pompoensoep heb ik voor het eerst eind 2008 gemaakt. Het is dus een recept uit de absolute beginperiode van gerechtenweb.blog. Maar het blijft een van mijn absolute favoriete soepen en pompoengerechten. Enkel mijn moeder slaagt erin nog betere pompoensoep te maken. Gezien de leeftijd van dit artikel was het wel hoog tijd om het artikel te herwerken en aan te passen. Het recept blijft wel het origineel. 

Is pompoen snijden ook voor jou een opgave waar je best tegenop ziet? Verderop in dit artikel lees je hoe je dit het best kan doen zonder in je vingers te snijden.

curry-pompoensoep

Kruidige curry-pompoen soep

Deze kruidige curry-pompoensoep is al jaren en topper en moet je absoluut geprobeerd hebben. Een warm gevoel voor een koude herfstdag.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Keuken Belgisch, Europees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 kg pompoen 1 kleine Hokkaido pompoen
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 rode pepertjes
 • 2 grote wortelen
 • 5 dl tomatenblokjes
 • 2,5 dl kokosmelk
 • 0,5 theelepel komijn
 • 1 eetlepel rode curry pasta
 • zout
 • korianderblaadjes alternatief: bladpeterselie of basilicum
 • Griekse yoghurt

Instructies
 

 • Snij het vruchtvlees van de pompoen in blokjes. Het moet niet te fijn zijn omdat we later alles nog mixen. Wees wel voorzichtig bij het snijden. Lees in het artikel hoe je best pompoen klein snijdt.
 • Ontdoe de ajuin en de knoflook van de huid en snij die ook in grote stukken.
 • Snij de rode pepers overlangs doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de helften dan ook fijn.
 • Schil de wortelen, snij ze overlangs doormidden en snij dan halve maantjes.
 • Verhit olijfolie in een grote pot en voeg er dan de ajuin en de pepertjes aan toe.
 • Pers de knoflook en voeg die ook toe.
 • Na enkele minuten kan je de kippenbouillon, de tomatenblokjes en de pompoen toevoegen.
 • Breng nu alles aan de kook en laat gedurende 20 minuten sudderen tot alles gaar is.
 • Voeg ondertussen de komijn en de currypasta aan de soep toe. Breng verder op smaak met zout indien nodig.
 • Haal de pot van het vuur als de groenten gaar zijn. Mix nu alles met de staafmixer tot er een gladde soep ontstaat zonder blokjes.
 • Voeg nu de kokosmelk aan de soep toe en verwarm zonder het geheel terug aan de kook te brengen.
 • Serveer in diepe borden en werk af met korianderblaadjes en Griekse yoghurt.
Trefwoord curry, pompoen, soep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

Hoe snij je het best de pompoen?

Om een pompoen te snijden heb je vooral goed materiaal nodig: een groot en scherp mes. Dit maakt het mogelijk om zonder al te veel krachtinspanning en “wringen” de pompoen in stukken te snijden. Zorg er ook altijd voor dat je ondersteunende hand zich op een veilige plek bevindt, zodat je bij een uitschuiver geen vingers mee hebt. 

In een eerste stap snij ik de top van de pompoen. Daarmee creëer je ook een stabiel vlak om de pompoen op te leggen om hem doormidden te snijden. Hiervoor ga ik met de punt van het mes in het midden van de pompoen. Druk het mes dan naar beneden tot de pompoen aan één kan doorgesneden is. Daarna doe je hetzelfde aan de andere kant. Je hebt nu twee helften.

Verwijder dan met een lepel de pitten. Schraap de halve pompoen goed uit zodat enkel het vruchtvlees over blijft.

Snij nu de halve pompoenen in repen van ongeveer 1 tot 2 cm dik. Ik verwijder de schil dan met het mes. Je kan hier echter ook een dunschiller of een kaasschaaf voor gebruiken. Al naar gelang wat je het beste past.

Tot slot snij je dan de repen vruchtvlees in blokjes van ook ongeveer 1 tot 2 cm. 

Een video zegt meer dan 1000 woorden: deze video van Allerhande toont ook zeer goed hoe je best een pompoen klein snijdt.

Hoeveel pompoen heb je nodig?

Voor deze soep heb je ongeveer 1 kilogram pompoen vruchtvlees nodig. Dit moet echter niet tot op de gram juist zijn. Ongeveer is ook goed. 

En 1 kilogram vruchtvlees is ongeveer wat je van een kleine Hokkaido pompoen overhoudt. Voor dit recept gebruik je dus best één kleine Hokkaido pompoen, dat klopt ongeveer. En is het dan wat meer of wat minder? Allemaal geen probleem.

Hokkaido of butternut?

Hokkaido’s zijn de kleine, ronde oranje exemplaren. Zijn er die niet of werk je liever met een butternut (gemakkelijker om te snijden)? Geen probleem, dan kan je ook een butternut squash gebruiken. De kleur is iets lichter, maar dat gaat amper opvallen in het eindresultaat: de wortelen, de rode currypasta en de tomatenblokjes staan garant voor de dieprode kleur.

Een Hokkaido pompoen heeft ook een iets diepere smaak dan een butternut (of flespompoen) en is daarom in heel veel gerechten bruikbaar. Ook de schil is eetbaar. Een van mijn  favoriete recepten is trouwens kruidige geroosterde pompoen uit de oven

Andere pompoensoorten:

Is deze kruidige curry-pompoensoep (te) pikant?

Pikant is natuurlijk een subjectief gegeven. Voor sommige mensen is het al snel wat té. Als ik alleen voor mezelf kook mag het meestal wel wat meer zijn.

Maar toch moet je van deze kruidige curry-pompoensoep wat dat betreft geen schrik hebben. Ze is kruidig, maar zeker niet brandend. De pittigere ingrediënten zijn zeker niet overdreven op het gehele volumen. Doordat de pepertjes ontpit zijn en enkel de schil gebruikt wordt, gaan ze zeker niet storen. Ook de lepel currypasta gaat zeker niet storen bij dit volume soep. Ben je moedig? Dan kan je trouwens zeker wat meer van de currypasta toevoegen. 

Proef na het mixen eens van de soep. Dan krijg je een goed idee van hoe het zit met de kruiding. En je kan dan nog bijsturen. Is ze toch wat pikant, dan kan je wat meer kokosmelk toevoegen om de smaak te milderen. Ook de Griekse yoghurt in je bord mildert de smaak nog eens extra.

De afwerking van deze kruidige curry-pompoensoep

Het oog wil ook wat. Daarom is het leuk om deze lekkere curry-pompoensoep nog met enkele kleine garneringen visueel op te smukken. Ik gebruik hiervoor meestal korianderblaadjes. Lust je geen koriander, dan kan je ook bladpeterselie of zelfs basilicumblaadjes gebruiken.

Wat ik tegenwoordig ook graag doe is nog een lepeltje Griekse yoghurt midden in het bord toevoegen. Het wit van de yoghurt geeft nog wat extra contrast met het oranje-rood van de soep. 

Meer verrassend.pompoen

Pompoen is een van mijn lievelingsgroenten. Geen wonder dus dat er op gerechtenweb.blog naast deze kruidige curry-pompoensoep nog vele spannende recepten met pompoen staan. Kijk voor inspiratie ook zeker eens naar de volgende artikels:

2 reacties op “Kruidige curry-pompoensoepVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept