witte inktvis in rode tomatensaus

Inktvis in rood-wit

bijzonder lekker, bijzonder licht en bijzonder gezond. Deze inktvis in rood-wit is overheerlijk en gemakkelijk om te maken en smaken.
Inktvis in rood-wit
Inktvis in rood-wit

Ik ben verzot op inktvis. Ik heb het destijds op reis leren eten, op La Gomera, een van de Canarische eilanden: calamares à la plancha. En sindsdien maak ik dat natuurlijk ook graag in mijn thuishaven. Ik combineer de spierwitte inktvis dan graag met een rode tomatensaus. En dit is niet toevallig een verwijzing naar mijn favoriete Antwerpse voetbalkleuren: inktvis in rood-wit. Maar wist je dat de beste inktvis (sepia, of ook zeekat) uit onze Noordzee komt? Lees daarover meer verderop in dit artikel.

Inktvis in tomatensaus

Inktvis in rood-wit

bijzonder lekker, bijzonder licht en bijzonder gezond. Deze inktvis in rood-wit is overheerlijk en gemakkelijk om te maken en smaken.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Spaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 1 sepia ongeveer 400 gram
 • 400 gram tomatenpulp
 • 1 eetlepel kappertjes
 • 2 sjalotjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 lenteui
 • 1 rood chili pepertje
 • 2 eetlepels witte wijn
 • 0,5 citroen

Instructies
 

De sepia voorbereiden

 • Spoel de sepia af onder koud water.
 • Snij de tentakels en de grijparmen los.
 • Haal de ingewanden en het drijflichaam uit de inktvis.
 • Verwijder de huid.
 • Snij de vleugels van de inktvis los.
 • We hebben nu twee vleugels, het bovenlichaam, de tentakels en de grijparmen die we kunnen gebruiken. Spoel alles nog eens goed af en dep ze droog.

De inktvis bakken

 • Snij de inktvis nu diagonaal in.
 • Vet de inktvis nu in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
 • Verhit een pan en bak de inktvis kort op een hoog vuur aan beide kanten. Afhankelijk van de grootte volstaat één tot twee minuten aan elke kant.
 • Bak in dezelfde pan één vierde van het chilipepertje, knoflook, sjalotje en het wit van het lenteuitje. Blus die met een eetlepel witte wijn en het sap van een halve citroen.

De tomatenpulpo maken

 • Verhit wat olie in een pot en bak er de tentakels en grijparmen van de inktvis kort in aan. Haal ze er dan uit en zet ze opzij.
 • Voeg opnieuw wat olie aan de pot toe en bak er drie vierde het wit van het lenteuitje, het sjalotje, het chilipepertje en de knoflook kort in aan.
 • Blus met twee eetlepels witte wijn en laat die kort inkoken.
 • Voeg er dan de tomatenpulp en de kappertjes aan toe. Breng dit nu op een middelhoog vuur aan de kook.
 • Voeg er nu de tentakels en de kruiding opnieuw aan toe. Laat dit even rustig inkoken.

Opdienen

 • Schik nu de inktvis op borden en omring die met de tomatenpulpo.
 • Bestrooi de inktvis met de apart gebakken groenten.
 • Serveer met een glas witte wijn en dien op met vers stokbrood.
Trefwoord inktvis, sepia, zeekat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je inktvis in rood-wit?

Een sepia (of zeekat) en een blikje tomatenblokjes zijn de hoofdingrediënten voor deze inktvis in rood-wit. Die brengen we op smaak met ondermeer kappertjes, ajuin, knoflook, een chili pepertje en lekkere  kruiden.

Het schoonmaken van de groenten

Verwijder de huid van het sjalotje en de knoflook. Snij beide dan fijn. 

Verwijder het steeltje van het chili pepertje en halveer dit dan in de lengte. Verwijder de pitjes en snij dit dan ook in kleine stukjes.

Maak tot slot de lente-ui schoon en verwijder de wortels. Snij vervolgens het wit en het groen apart.

Het schoonmaken en bakken van de sepia

Schoonmaken

Als je het nog nooit gedaan hebt, lijkt het schoonmaken van de sepia wel een hele klus. Maar dit valt echt wel mee. 

We spoelen de sepia eerst af onder koud water en deppen die dan droog. De tentakels en de grijparmen kan je gemakkelijk los snijden. Dan trekken we de ingewanden en het drijflichaam voorzichtig uit het lichaam. Maar pas wel op dat je het inktzakje niet open duwt. Dat is namelijk een hele smurrie. Verwijder eventueel ook de huid als dit nog niet gedaan is bij de handelaar.

Nu hebben we nog het eetbare deel van de inktvis over. Verwijder de twee vleugels, zodat we drie stukken inktvis plus tentakels en grijparmen hebben. Spoel ze nog een af onder water en dep ze droog.

Nu gaan we het vlees van de inktvis diagonaal insnijden. Niet doorsnijden! Zo kan de kruiding goed in de inktvis indringen, en creëren we bij het bakken een mooi motief. Dan kruiden we de inktvis met olijfolie, peper en zout. 

Bakken

Nu verhitten we een pan op een hoog vuur en schroeien de inktvis kort aan beide kanten. Olie hebben we niet nodig, omdat we de inktvis al overvloedig met olie ingesmeerd hebben. De tentakels en de grijparmen mogen er na een half minuutje al weer uit. Die zijn zo klaar. Het middenstuk mag na ongeveer één minuut omgedraaid worden, reken twee minuten voor de vleugels. Deze tijden zijn een beetje afhankelijk van de grootte van je inktvis.

Haal de inktvis dan uit de pan en zit die opzij. Verhit nu opnieuw wat olie in een pan en bak daarin ongeveer één vierde van het sjalotje, de knoflook en het chili pepertje, samen met het wit van de lente-ui. Blus die met een eetlepel witte wijn en het sap van de citroen.

De tomatensaus maken

Verhit wat olie in een pannetje en bak er drievierde van de groenten (knoflook, sjalotje, chili pepertje) kort in aan.

Blus met twee eetlepels witte wijn en laat dit kort inkoken.

Voeg er dan de tomatenblokjes en de kappertjes, de tentakels en de grijparmen aan toe. Breng dit op een middelhoog vuur aan de kook.

Opdienen van inktvis in rood-wit

Schik nu de witte inktvis op borden en omring die met de rode tomatensaus. Bestrooi de inktvis dan met de groenten die je apart hebt gebakken. Werk de schotel af met wat groene stukken lente-ui.

Deze overheerlijke inktvis in rood-wit eet je best met een stukje stokbrood en een heerlijk glas witte wijn. De fles is sowieso al open.

Alles over zeekat (sepia)

Deze inktvis in rood-wit hebben we gemaakt met zeekat, ook wel sepia genoemd. Sepia is niet toevallig ook de naam van de kleurstof die uit deze inktvis gewonnen wordt.

Wat je misschien niet verwacht is dat één van de belangrijkste leefgebieden van de sepia onze eigene Noordzee en Oosterschelde zijn. Misschien ken je wel het zogenaamde zeeschuim dat je wel eens op onze stranden aantreft. Dit is eigenlijk het drijflichaam van de zeekat, waarmee het drijfvermogen geregeld wordt. Vanwege het koudere water is de sepia uit de Noordzee ook iets vettiger dan zijn soortgenoten uit warmere wateren. En daarmee ook net iets lekkerder.

Zeekatten zijn nachtdieren die op de zeebodem leven. Daar vangen ze krabben, garnalen en jonge vis met hun grijparmen en tentakels.

Leer meer over de verschillende soorten inktvis en hoe je ze schoonmaakt in de volgende artikels:

Meer verrassend.(inkt)vis

De zee heeft zoveel lekkers te bieden. Zet daarom geregeld vis op je menu, en laat je daarbij inspireren door de volgende recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Inktvis in rood-witVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept