Linzen ratatouille met kabeljauw

Kabeljauw op een linzen ratatouille

Gezond en snel klaar. Deze kabeljauw op een linzen ratatouille is de perfect oplossing voor een snelle vismaaltijd na een drukke werkdag.
Kabeljauw op een linzen ratatouille
Kabeljauw op een linzen ratatouille

Kabeljauw op een linzen ratatouille is een overheerlijke en eenvoudige visschotel. Bovendien is de chorizo een verrassende smaakmaker in deze combinatie. Linzen en chorizo passen sowieso goed samen. 

Kabeljauw op een bedje van linzen

Kabeljauw op een linzen ratatouille

Gezond en snel klaar. Deze kabeljauw op een linzen ratatouille is de perfect oplossing voor een snelle vismaaltijd na een drukke werkdag.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 200 gram linzen voorgekookt
 • 300 gram kabeljauw 2 stukken
 • 400 gram tomatenblokjes 1 blik
 • 50 gram chorizo
 • 10 takjes tijm
 • 2 ajuinen
 • 2 wortelen
 • 1 rode puntpaprika

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Verwijder de huid van de ajuinen en halveer ze vervolgens. Snij dan beide helften in ringen.
 • Schil de wortelen en halveer ze in de lengte. Snij ze dan in halve maantjes.
 • Halveer de rode puntpaprika en verwijder de pitjes. Snij die dan in middelgrote stukjes.
 • Snij de chorizo worst in kleine stukjes.
 • Rits te blaadjes tijm van de harde steeltjes.
 • Spoel de voorgekookte linzen onder koud water af.

Klaarmaken van de linzen ratatouille

 • Verhit wat olijfolie in een pan.
 • Voeg er dan de ajuin, de chorizo en de wortelen aan toe. Bak die gedurende enkele minuten to de ajuin glazig wordt.
 • Dan mogen de rode puntpaprika, de linzen en de tomatenblokjes erbij. Roer alles goed door elkaar.
 • Voeg er dan ook de blaadjes tijm, oregano en nog meer kruiden naar smaak aan toe. Breng de ratatouille aan de kook.
 • Kruid ondertussen de kabeljauw met peper en zout.
 • Leg dan de kabeljauw op de linzen ratatouille. Zet er dan het deksel op en laat dit dan een tiental minuutjes garen.
Trefwoord 30 minuten, chorizo, kabeljauw, linzen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je kabeljauw op een linzen ratatouille klaar?

Deze linzenratatouille met kabeljauw is een eenpansgerecht. Dat is altijd al gemakkelijk en betekent ook weinig afwas. Maar voor we de pan bovenhalen besteden we eerst een kwartiertje aan de voorbereidingen, de mise en place. Nog een kwartier later is de ratatouille met de kabeljauw dan klaar.

De voorbereidingen

Eerst snijden we de groenten en de chorizo worst fijn. Daarvoor beginnen we met de ajuinen. We verwijderen de huid van de beide ajuinen en halveren die dan. Vervolgens snijden we de halve ajuinen in ringen.

Voor de wortelen gaan we analoog te werk. We schillen de wortelen en halveren ze dan in de lengte. Dan snijden we ze in halve maantjes.

Dan volgt de rode puntpaprika. We verwijderen de groene stengel en halveren die dan in de lengte. Dan verwijderen we de pitjes. Dan snijden we ze in stukjes die goed in de mond passen.

We halveren de chorizo worst, en snijden de twee helften dan nog eens in twee. Zodoende hebben we vier stukken chorizo. Die snijden we dan in fijne stukjes. De chorizo is bijzonder smaakvol door het vet en de paprika. Ze geeft een extra dimensie aan de ratatouille.

Tot slot ritsen we de tijmblaadjes van de steeltjes. Hier is het vooral belangrijk dat we geen hardere steeltjes onder de ratatouille mengen. De blaadjes en de dunne twijgjes garen vlot mee en dragen ook bij aan de overheerlijke smaak.

Spoel de voorgekookte linzen onder de kraan af en laat ze uitlekken. Je zal zien dat dit redelijk schuimt. Dit komt door de stoffen die de linzen aan het bewaarwater afgeven. Is het een plicht om de linzen af te spoelen? Neen, zeker niet. Maar ik doe het meestal wel omdat je niet weet wat er zo nog aan bewaarstoffen mee in dat kookwater zit. Just to be safe and sure.

Het eenpansgerecht klaarmaken

Voor twee personen past deze hoeveelheid net in een middelgrote pan. Voor grotere hoeveelheden heb je ook een grotere pan nodig. Of een wok of een grote kookpot.

In de pan verhitten we een eetlepel olijfolie. Daar bakken we dan de ajuin, de chorizo en de wortelen gedurende enkele minuten in aan. Tot de ajuin glazig wordt. De chorizo zal ondertussen zijn vet afgeven en tot de heerlijke smaak van de ratatouille bijdragen.

Vervolgens voegen we de rode puntpaprika, de linzen, en de tomatenblokjes aan toe. Roer alles goed dooreen en voeg er dan ook de tijm en de oregano aan toe. Vervolgens roeren we alles nog een door elkaar en brengen de ratatouille dan terug aan de kook.

Ondertussen kunnen we de kabeljauw onderhanden nemen. We kruiden die met peper en zout. Eens de ratatouille kookt leggen we de kabeljauw er bovenop. Dan kan het deksel erop en mag het vuur wat naar beneden. Na tien minuten pruttelen zijn de kabeljauw en de linzen ratatouille klaar.

Leg de kabeljauw even opzij en schep dan de linzen ratatouille in diepe borden. Leg dan de kabeljauw erop en serveer direct. Laat het smaken!

Over linzen

Linzen zijn peulvruchten die veel gebruikt worden in de Arabische en Indische keuken. Maar tegenwoordig zijn ze ook in onze contreien heel geliefd, niet in het minst omdat ze zoals vele andere peulvruchten een goede vleesvervanger zijn.

Linzen bestaan in verschillende kleuren, die ook een verschillende kooktijd hebben. Die hangt af van de dikte van de peul. Rode en gele linzen hebben een korte kooktijd van minder dan een kwartier. Je moet ze ook niet op voorhand weken omdat ze dan helemaal uit elkaar vallen.

Dan hebben we de groene linzen en beluga linzen. Die zijn in een klein half uurtje gaar. Je kan ze ook op voorhand weken. Dit verkort de gaartijd tot een twintigtal minuten.

Tot slot hebben we de bruine linzen. Dit zijn trouwens ook de linzen die we voor deze ratatouille gebruiken. Maar die moeten wel tot een uur koken voor ze gaar zijn. Het is overigens sterk aan te bevelen om ze op voorhand te weken. Dan kan een half uurtje koken al volstaan.

Voorgekookte linzen of niet?

Zoals je hierboven al kon lezen gebruiken we voor deze ratatouille bruine linzen. Maar dan ben je natuurlijk nooit in een half uur klaar. Of ze moeten een uur koken, of je moet ze op voorhand al goed laten inweken. Als je de linzen dus zelf nog wil klaarmaken moet je wel voldoende extra tijd inplannen. Of je kan ze op voorhand koken zodat je de ratatouille achteraf snel kan klaarmaken.

Maar gelukkig kan je linzen dus ook in een pak of in een blik kopen. Die zijn dan al voorgekookt en kunnen direct verwerkt worden. De ideale optie dus voor wie een snelle avondmaaltijd wil klaarmaken.

Linzen en chorizo

Linzen en chorizo zijn een dream team. Ze passen zo goed samen dat ik ze ook zeer dikwijls samen kook en bereid. Een winterklassieker is bijvoorbeeld rode linzen soep met chorizo.

Leer meer over linzen in de volgende artikels:

Meer verrassend.vis

Minstens eenmaal per week mag er vis op tafel. Ben je ook zoek naar verrassende en inspirerende ideeën om die vis klaar te maken? Kijk dan zeker eens naar de volgende recepten:

Meer verrassend.linzen

Zoals gezegd zijn linzen ondertussen een heel populaire peulvrucht, die zeer veelzijdig gebruikt kunnen worden. Hieronder vind je nog leuke en verrassende recepten met linzen:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Kabeljauw op een linzen ratatouilleVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept