Wortel-walnoot cake met olijfolie

Wortel Walnoot cake

Noten en wortelen zijn geliefkoosde ingrediënten voor een lekkere cake. Gemaakt met olijfolie is deze wortel walnoot cake dan ook een topper.
Wortel-walnoot cake
Wortel-walnoot cake

Noten en wortelen zijn geliefkoosde ingrediënten voor een lekkere cake. Ze zijn namelijk niet alleen lekker, maar voegen ook een behoorlijke portie gezond toe. Daarenboven gebruiken we voor deze wortel walnoot cake ook nog eens volkorenbloem en olijfolie. Waarom olijfolie zo goed is in een cake leggen we verderop in dit artikel ook nog uit.

Wortelcake met walnoten en kokosrasp

Wortel-walnoot cake

Noten en wortelen zijn geliefkoosde ingrediënten voor een lekkere cake. Gemaakt met olijfolie is deze wortel walnoot cake dan ook een topper.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang dessert, Ontbijt
Keuken Europees
Porties 8 personen

Equipment

 • 1 taartvorm 26cm

Ingrediënten
  

 • 300 gram volkorenbloem
 • 200 gram wortelen geraspt
 • 150 ml olijfolie koudgeperst
 • 50 ml honing vloeibaar
 • 60 gram walnoten gehakt
 • 60 gram kokosrasp
 • 100 gram suiker
 • 3 eieren
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 1 pakje bakpoeder 15 gram
 • 1 eetlepel kaneel
 • 5 eetlepels melk

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Schil de wortelen en snij de uiteinden weg. Rasp ze dan manueel of in de keukenmachine.
 • Hak daarna ook de walnoten fijn met de keukenmachine.

Het deeg maken

 • Meng de droge ingrediënten in een mengkom. Dit zijn de bloem, het bakpoeder, de suiker, de vanillesuiker en kaneel.
 • Voeg er dan de gehakte walnoten en de kokosrasp aan toe.
 • Dan volgen de eieren, de koudgeperste olijfolie en de honing. Meng alles goed door elkaar.
 • Tot slot volgen de geraspte wortelen en de eetlepels melk. Meng zeer goed tot je een consistent deeg hebt.

Het bakken van de wortel-walnoot cake

 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Vet de taartvorm in met boter.
 • Bestrooi die daarna met kokosrasp.
 • Verplaats het deeg nu in de taartvorm en strijk het mooi uit.
 • Zet het deeg nu voor 35 minuten in de oven. Controleer op het einde met een breinaald of een spies of de cake gaar is.
 • Haal de wortel-walnoot cake nu uit de oven. Laat de cake nog tien minuten rusten en afkoelen voor je hem voorzichtig uit de vorm haalt.
Trefwoord cake, walnoten, wortelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je wortel walnoot cake?

Moeilijk om te maken is deze wortel walnoot cake helemaal niet. Bij dit soort baksels is het grootste werk de ingrediënten op voorhand juist af te meten. Daarna gaat het dan allemaal redelijk vlot.

Een paar kleine voorbereidingen

Eerst moeten we de wortelen en de walnoten echter nog kuisen en raspen. We schillen hiervoor de wortelen en snijden de uiteinden eraf. Dan raspen we ze in de keukenmachine. Of manueel als je die niet hebt.

Dan moeten de walnoten nog gehakt worden. Dit kan manueel of met de keukenmachine. In het eerste geval zal het resultaat iets grover zijn, met de keukenmachine krijg je een fijner resultaat.

Het mengen van het deeg.

In een eerste stap mengen we al de droge ingrediënten. Dit zijn de volkorenbloem, het bakpoeder, de suiker, vanillesuiker en de eetlepel kaneel. Meng dit met de garde goed door elkaar.

Vervolgens mengen we de kokosrasp en de gehakte walnoten onder de droge ingrediënten. Weerom mengen we alles goed door elkaar met de garde.

Nu voegen we één voor één de andere ingrediënten toe. En we beginnen met de eieren. Die voegen we aan de mengkom toe. En we mengen ze met de garde onder de overige ingrediënten in de mengkom.

Dan is het tijd voor de olijfolie en de vloeibare honing. Een tip: meet eerst de koudgeperste olijfolie af in een maatbeker. Voeg er daarna de vloeibare honing aan toe. Meng die nu goed door elkaar en voeg ze dan aan het deeg in wording toe. Weerom mag alles met de garde goed gemengd worden.

Nu ontbreken enkel nog de geraspte wortelen en de eetlepels melk. We mengen dus eerst de geraspte wortelen onder het deeg. Vermits dit nu nog relatief droog is mogen dan tot slot de eetlepels melk erbij. Na nog een laatste keer goed mengen zijn we klaar met het deeg.

Het bakken van de wortel walnoot cake

Nu is het tijd om de oven aan te zetten en voor te verwarmen op 180-200°C.

En we hebben een taartvorm nodig van 26cm diameter. Die vetten we in met boter en bestrooien die dan met een laagje kokosrasp. Dan vullen we de taartvorm met het deeg. We zorgen ervoor dat het deeg mooi over de taartvorm verdeeld is.

Als de oven warm is mag de taartvorm met het deeg voor 35 minuten bakken in de oven. Controleer op het einde met een breinaald of een spies of de wortel walnoot cake daadwerkelijk gaar is. Als er niets aan blijft hangen is de cake klaar. In het andere geval laat je hem nog enkele minuten extra bakken.

Eens uit de oven mag de cake gedurende een tiental minuten afkoelen. Zo wint hij aan stevigheid en valt hij niet uit elkaar als we hem uit de vorm halen. We laten de cake echter ook niet volledig afkoelen. Dan kan hij namelijk weer aan de vorm gaan plakken en krijgen we hem niet meer in één stuk uit de vorm.

We wrikken nu de cake voorzichtig aan de randen los van de vorm. En we testen ook al eens met de schep of hij van de bodem loskomt. Als dit er goed uitziet leggen we een bord op de cake en draaien dan de wortel walnoot cake ondersteboven. Nu nemen we voorzichtig de vorm van de cake. Dan leggen we er een mooie schotel op, en draaien de cake opnieuw. 

Als alles goed is gegaan pronkt je lekkere wortel walnoot cake nu in volle glorie op je mooie schotel. Klaar om aan te snijden.

Waarom olijfolie in een cake gebruiken?

De gewoonte om olijfolie in een cake te gebruiken komt eigenlijk uit Italië. En dat is natuurlijk al een referentie op zich voor gezond en lekker eten. Er is natuurlijk al een belangrijk verschil tegenover het gebruik van room en boter. Die zijn natuurlijk ook heel smaakvol, maar brengen tegelijk heel wat meer calorieën aan de start. 

Een ander voordeel van olijfolie is dat de cake natter, smeuïger is. Hij zal minder snel droog en kruimelig aanvoelen en voelt op die manier aangenamer in de mond. En door het gebruik van olijfolie droogt de cake ook veel minder snel uit. En is dus beter houdbaar. 

Probeer dus zeker om room en boter geregeld eens te vervangen door olijfolie in je cake. Het is een gezond en lekker alternatief.

Lees meer over olijfolie in baksels:

Meer verrassend.cake

Zoals in de inleiding al aangegeven, mogen wortelen en noten vaak meedoen in een lekkere cake. Hier vind je nog enkele lekkere ideeën:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “Wortel Walnoot cakeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept