
Deze Zwitserse worteltaart stamt uit de beginjaren van gerechtenweb. Het recept heb ik al een eerste keer gepubliceerd op 4 juli 2008. Een lekkere klassieker voor op zondagmiddag. En zo eenvoudig om te maken! Lees zeker de bijkomende tips onderaan het recept. We leggen ook uit wat er nu zo Zwitsers aan is. En ik heb ook nog een mopje uit mijn kindertijd in petto! Maar eerst het recept.

Zwitserse worteltaart
Equipment
- 1 taartvorm doorsnede 26cm
Ingrediënten
- 250 gram wortelen
- 100 gram paneermeel
- 50 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 200 gram suiker
- 200 gram gemalen hazelnoten
- 6 eieren
- 2 cl Kirsch
- 1 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel kruidnagel
- zout
- poedersuiker
- amandelpoeder voor de ingevette vorm
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet de deegvorm in met boter. Bestrooi met amandelpoeder of paneermeel.
- Schil de wortelen en rasp ze.
Het deeg
- Meng de droge ingrediënten in een kom: bloem, paneermeel, bakpoeder, suiker, gemalen hazelnoten, kaneel, kruidnagel en een snuif zout.
- Voeg het eigeel, de Kirsch aan het mengsel toe. Meng goed en voeg er dan de geraspte wortelen aan toe. Het deeg zal redelijk droog zijn, maar geen probleem, er komt nog eiwit.
- Klop het eiwit op, en spatel dit dan voorzichtig onder het deeg.
Bakken
- Giet het deeg in de taartvorm.
- Zet die in de voorverwarmde oven en laat gedurende 35 minuten op 200°C bakken.
- Controleer of de worteltaart gaar is door in het midden te prikken met een breinaald, tandenstoker of mes. Als er geen resten blijven hangen is de taart gaar.
- Haal de taart uit de oven en laat die afkoelen. Bij voorkeur op een rooster, zodat ook de onderkant koeling heeft.
- Haal de taart dan voorzichtig uit de vorm en werk af met poedersuiker.
Hoe maak je Zwitserse worteltaart?
Een Zwitserse worteltaart is heel gemakkelijk om te maken. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze goed door elkaar. Voeg er dan de eigelen, de Kirsch en de geraspte wortelen aan toe en meng alles goed. Dit ziet er in eerste instantie nog redelijk droog uit. Maar geen paniek, het eiwit moet nog komen! Klop het eiwit op met een mixer en meng dit dan voorzichtig met een spatel onder het deeg. Je zal merken dat het nu wel een lekkere consistentie krijgt. Dan gaat het geheel in een ingevette vorm en een goed half uur in de voorverwarmde oven op 200°C.
Als alternatief voor hazelnoten kan je natuurlijk ook walnoten of amandelnoten gebruiken. Eventueel kan je ze malen en dan nog even roosteren. Dan krijgen ze nog meer smaak en dat gaat dan natuurlijk ook in de cake.
Voor een optimale smaakervaring bak je overigens best de cake een dag op voorhand. Dan kan alles zich goed zetten en integreren. In de koelkast kan je een worteltaart ook gemakkelijk enkele dagen bewaren.
Afwerken kan met poedersuiker, glazuur, roomkaas en/of decoratieworteltjes uit marsepein. Met glazuur en roomkaas zorg je er overigens voor dat de cake minder snel uitdroogt. En dus langer sappigere en lekker blijft.
Waar komt Zwitserse worteltaart vandaan?
Zwitserse worteltaart is oorspronkelijk afkomstig uit Aargau, zo ongeveer halfweg tussen Basel en Zürich. Daar heet het Rüeblitorte, in dat ongelofelijk mooie Schwyzerdütsch. Dit is het Zwitserse dialect dat eigenlijk onverstaanbaar is voor buitenstaanders.
Basisingredienten zijn natuurlijk wortelen, een biscuitdeeg en noten. Traditioneel worden hazelnoten gebruikt, maar je kan natuurlijk ook voor amandelen of walnoten kiezen.
Kirsch hoort er natuurlijk ook bij. Dat is een basisingrediënt voor die regio. Het geeft enorm veel smaak aan het beslag. Het is ook echt geen drama als je per ongeluk wat vrijgevig bent met de Kirsch. Een beetje afronden naar boven met deze hoeveelheid mag wel. De overschot kan je trouwens gebruiken in Belgische wafels met cacao, Schwarzwalder stijl. Een Belgische tafelvariante op de wereldberoemde Schwarzwälder Kirschtorte.
In de Middeleeuwen werden wortelen dikwijls gebruikt in zoete cakes. Zoetstoffen moesten namelijk geïmporteerd worden en waren bijgevolg duur. Niet betaalbaar dus voor de gewone mens. Wortelen zijn van nature zoet, en waren als inheems product natuurlijk wel makkelijk te verkrijgen. Een lekker dessert dus voor de gewone mens.
- Rüeblitorte (Wikipedia)
- Worteltaart (Wikipedia)
- Aargauer Rüeblitorte (patrimoineculinaire.ch)
Worteltaart in de rest van de wereld
Natuurlijk is ook worteltaart buiten Zwitserland heel populair. Met name in Groot Brittannië en de Verenigde Staten zijn ze ook heel geliefd. Wist je overigens dat 3 februari in de Verenigde Staten national carrot cake day is? Ook bij ons, in het Nederlandstalige spraakgebied is worteltaart heel geliefd. Al zal dit dan eerder met walnoten zijn, en dikwijls ook in combinatie met andere vruchten.
De mop met de worteltaart
Ik kan het niet laten, dit is een jeugdherinnering. Een onnozel mopje over een worteltaart.
Komt een konijn bij de bakker en vraagt “Heb je een worteltaart?”
“Nee, spijtig genoeg niet.”
“Ok, jammer”
De volgende dag gaat het konijn opnieuw naar de bakker “Heb je een worteltaart?”
“Nee, spijtig genoeg niet.”
“Ok, jammer”
Hetzelfde op de derde dag. “Heb je een worteltaart?”
“Nee, spijtig genoeg niet.”
“Ok, jammer”
Dan denkt de bakker, nu ga ik toch eens een worteltaart voor dat konijn maken.
Vierde dag: “Heb je een worteltaart?”
“Ja, net vers gebakken. Wil je een stukje?”
“Vies hè”
Het enige wat niet klopt is de plot. Ik kan absoluut verzekeren dat een Zwitserse worteltaart heerlijk lekker is. Laat je door dit mopje dus niet afschrikken!
Meer verrassend.taart
Vele koks vinden dat bakken niet koken is, en halen er hun neus voor op. Ik niet, ik hou van beide disciplines. Ik heb dan ook nog een aantal andere taarten die ik absoluut kan aanbevelen:
- Hoogstraatse aardbeientaart.
- Speculaas-peren taart.
- Ananas-marsepein taart.
- Amandeltaart
- Frisse kokos-polenta cake
- Eenvoudige appelcake met amandelschilfers
De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.
















1 reactie op “Zwitserse worteltaart”Voeg die van jou toe →