Kippenwok met kokos, paksoi en rijst

Kippenwok met kokos en paksoi

Een snelle en overheerlijke midweek maaltijd. Dat is deze kippenwok met kokos en paksoi. Malse kip in een Aziatische wokschotel.
Kippenwok met kokos en paksoi
Kippenwok met kokos en paksoi

Deze kippenwok met kokos en paksoi is de gedroomde lichte lunch voor een doordeweekse dag. Niet veel werk, boordevol smaak. Door de voorafgaande marinade is het kippenvlees bovendien supermals. Het valt bij wijze van spreken uit elkaar als je ernaar kijkt. Hoe dat komt leggen we verderop in dit artikel uit. Maar we beginnen met het recept.

Kip met kokos en paksoi

kippenwok met kokos en paksoi

Een snelle en overheerlijke midweek maaltijd. Dat is deze kippenwok met kokos en paksoi. Malse kip in een Aziatische wokschotel.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 600 gram kipfilet
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels teriyaki saus
 • 0,5 limoen
 • 1 eetlepel oestersaus
 • 2 lente-uitjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 20 gram verse gember
 • 2 paksoi
 • 250 ml kokosmelk
 • 300 gram rijst
 • 600 ml water
 • 2 theelepels sesamzaad geroosterd

Instructies
 

De kipfilets voorbereiden

 • Snij de kipfilet in hapklare stukken.
 • Meng de stukjes kipfilet met de sojasaus, teriyaki, oestersaus en het sap van de halve limoen.
 • Zet dit nu opzij en laat dit een half uurtje marineren

De groenten voorbereiden

 • Verwijder de schil van de verse gember. Snij die daarna in kleine stukken of staafjes.
 • Ontdoe de knoflook van de buitenste schil. Snij die nu ook fijn.
 • Maak de lente-ui schoon en verwijder de uiteinden. Snij nu de witte en de groene delen apart.
 • Snij tot slot de voet van de paksoi af. Verdeel de resterende paksoi in de lengte in vier stukken. Snij die nu in fijne ringen.

De rijst koken

 • Breng het water aan de kook en voeg er dan de rijst aan toe.
 • Laat die nu een tiental minuten sudderen tot het water weg gekookt is.

De gemarineerde kip wokken

 • Verhit olie in een wok en bak er dan de gember, knoflook en het wit van de lente-ui kort in aan.
 • Voeg er dan de gemarineerde kippenblokjes aan toe. Bak die nu tot ze langs alle kanten dichtgeschroeid zijn.
 • Voeg er dan de paksoi en de kokosmelk aan toe.
 • Roer alles goed om en laat dit nu nog enkele minuten bakken tot de witte delen van de paksoi knapperig zijn.

Opdienen

 • Serveer de kippenwok met kokos en paksoi in diepe borden samen met de rijst.
 • Werk af met het groen van de lent-ui en eventueel een theelepel sesamzaad.
Trefwoord gember, kip, kokosmelk, paksoi, rijst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je kippenwok met kokos en paksoi

Kippenwok met kokos en paksoi is een echte midweek lunch, die in een handomdraai klaar is. Bovendien smaakt ze zo lekker dat je meteen een tweede bord op wil scheppen.

Het marineren van de kip

Meestal beginnen we met het snijden van de groenten. Maar in dit geval pakken we het anders aan. We beginnen namelijk met het fijnsnijden en marineren van de kip.

Normaal neem ik kippenborsten, die ik dan in hapklare stukken snij. Als je nog een extra minuutje wil sparen kan je natuurlijk ook al kleingesneden kip kopen. Nog smaakvoller en sappiger wordt het overigens als je kippendijen neemt. Die bevatten meer vet en zijn daarom nog smaakvoller. Nadeel is dat je ze dan eerst nog van het been moet halen.

Dan doen we de kippenblokjes in een grote kom en marineren ze met de Aziatische sauzen: sojasaus, teriyaki en oestersaus. Tot slot persen we er nog een halve limoen over uit. Roer alles nu goed door elkaar zodat de marinade zich  gelijk over de stukjes kip verdeelt. Dan zetten we de kip opzij.

Het snijden van de groenten

Terwijl de kip marineert snijden we de groenten fijn.

De teentjes knoflook pletten we licht met het lemmet van een keukenmes. Daarna kan je de huid vlot verwijderen. Al naargelang de grootte halveren we de teentjes en snijden ze dan in kleine stukjes.

Een geheime smaakmaker in deze kippenwok met kokos en paksoi is de verse gember. Verse gember smaakt redelijk scherp. Maar gekookt of gebakken geeft het een overheerlijke smaak aan elk (Aziatisch) gerecht. Daarvoor moeten we eerst echter wel de schil verwijderen. Die heeft namelijk een bittere smaak en die willen we niet meenemen. Eens we de schil verwijderd hebben snijden we de overgebleven gele gemberwortel in kleine stukjes of staafjes.

Van de lente-ui gaan we het onderste witte deel en het bovenste groene deel apart gebruiken. Maar eerst snijden we de onderste wortel en eventueel niet meer zo frisse groene delen weg. Dan snijden we het wit en het groen apart in middelgrote ringen. Een tip: snij diagonaal, dat ziet er nog een beetje mooier uit.

En dan zijn er natuurlijk nog de paksoi. Het onderste deel snijden we weg. Dan snijden we de paksoi in de lengte in vier kwarten. Die snijden we dan in fijne stukjes. De groene blaadjes koken snel weg, een beetje zoals spinazie. De onderste witte delen zijn echter lekker knapperig. Daarom mogen ze ook maar kort mee in het gerecht: de groene blaadjes zijn zo klaar, en het wit is op zijn lekkerst als het nog knapperig is.

De rijst koken

Rijst moet je altijd in een hoeveelheid één op twee in water koken. Dus als je 300 gram rijst wil koken moet je 600 ml water gebruiken. Dit water brengen we eerst aan de kook. Dan voegen we er de rijst aan toe en laten die op een laag vuur tien minuten pruttelen. De rijst zal dan gaar zijn, het water weggekookt. Als de rest nog niet klaar is kan je dit gewoon even opzij zetten.

De kippenwok met kokos en paksoi bakken

Terwijl de rijst kookt kunnen we met het hoofdgerecht verder werken. Hiervoor verhitten we eerst een eetlepel olie in een wokpan. Dan voegen we er de gember en de knoflook aan toe. Als die hun geuren beginnen vrij te geven mag ook het wit van de lente-uitjes erbij.

Na nog een minuutje voegen we de gemarineerde kippenblokjes aan de wok toe. Die bakken we nu gedurende enkele minuten tot ze aan alle kanten gebruind zijn. 

Vervolgens voegen we de fijngesneden paksoi aan de wok toe. Roer alles goed door elkaar. En tot slot voegen we ook de kokosmelk aan het wokgerecht toe. Nu brengen we alles terug aan de kook en laten de smaken integreren. Na enkele minuten is onze kippenwok met kokos en paksoi dan klaar. De kippenblokjes zijn boterzacht, de groene paksoiblaadjes zijn in een mum van tijd gaar, en de witte paksoistam blijft lekker knapperig.

Het opdienen van de kip met kokos en paksoi

Rest nog alles mooi op een bord te plaatsen en op te dienen. Dit is dikwijls nog de grootste uitdaging. Hier heb ik ervoor gekozen diepe borden te nemen en de ene helft met de rijst, de andere met de kippenwok te vullen.

En dan is er natuurlijk nog de afwerking. We hebben nog altijd de groene delen van de lente-ui opzij staan. Daarmee gaan we nu de rijst en de kippenwok bestrooien. En als je geroosterd sesamzaad in huis hebt, kan je daarvan ook nog wat over de borden verdelen.

Waarom de kip marineren?

Door de kip te marineren slaan we twee vliegen in één klap. Door het vlees te marineren breken de enzymen af. Dit zegt je misschien niet zoveel, maar het tastbare resultaat is wel dat het vlees veel malser wordt. Door het koken en bakken wordt het vlees al snel taai. En dit kan je vermijden door het eerst op voorhand te laten marineren. 

En een ander voordeel is dat onze kippenblokjes veel meer smaak krijgen. Afhankelijk van de marinade die je gebruikt kan je dan verschillende richtingen uitgaan.

Veelgebruikte marinades zijn ondermeer Griekse yoghurt (met tandoori of curry), pesto, ketjap en natuurlijk ook soja- en teriyaki saus.

Lees meer over over het marineren van kip:

Ook op gerechtenweb vind je nog enkele andere lekkere gemarineerde kopgerechten:

Wat is paksoi?

Paksoi is een koolsoort van Aziatische origine. Ze is verwant aan de Chinese kool. In China wordt ze overigens al gedurende meer dan 5000 jaar geteeld. Typisch zijn de groene blaadjes en de witte steel. En die zorgen ook voor twee verschillende smaakbelevenissen. De groene blaadjes zijn in een handomdraai gaar. 

Maar echt bijzonder zijn de witte steeltjes. Die smaken helemaal niet zoals andere koolsoorten en zijn lekker knapperig, ietwat pittiger. Dit maakt ook dat paksoi een typische wokgroente is. Je moet ze namelijk maar gedurende een korte tijd knapperig bakken. 

Lees meer over paksoi:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Kippenwok met kokos en paksoiVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept