lekkere linzensoep met chorizo

Rode linzensoep met chorizo

Deze eenvoudige rode linzensoep met chorizo is de perfecte opwarmer na een koude winterdag in de buitenlucht.
linzensoep met chorizo worst
linzensoep met chorizo worst

Deze eenvoudige rode linzensoep met chorizo is de perfecte opwarmer na een koude winterdag in de buitenlucht. Een soep die energie geeft en waar je je lepel bij manier van spreken in kan recht zetten. 

Deze wintersoep hebben we al op 26 januari 2009 voor het eerst gepubliceerd op de eerste voorloper van gerechtenweb. Van 2012 tot 2016 stond het ook 5 jaar ononderbroken in de top 10 der meest bezochte recepten op gerechtenweb. In 2012 en 2013 stond het zelfs op 1! Na ongeveer 12 jaar is het dan ook tijd om dit eens in een nieuw kleedje te steken.

We beginnen met het recept. Maar verderop in dit artikel kan je lezen waarom deze linzensoep voor mij onlosmakelijk verbonden is met de Feldberg in het Zwarte Woud en de voetbalwedstrijd Antwerp – Vitosha Sofia van 29 september 1989.

linzensoep met chorizo worst

Eenvoudige rode linzensoep met chorizo

Deze eenvoudige rode linzensoep met chorizo is de perfecte opwarmer na een koude winterdag in de buitenlucht.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang maaltijdsoep, Soep
Keuken Aziatisch, Mediterraan, Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 200 gram rode linzen
 • 300 gram chorizo worst
 • 1 courgette
 • 400 gram tomatenblokjes
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 rode chili peper
 • 2 teentjes knoflook
 • peterselie

Instructies
 

Voorbereidingen

 • Snij het chilipepertje en de teentjes knoflook fijn.
 • Halveer de courgette in de lengte en snij er dan halve maantjes van.
 • Doe hetzelfde met de chorizo worst.

Bak de chorizo en de courgette

 • Bak de stukjes chorizo worst in de pot waar we later de soep in gaan maken.
 • Voeg er de rode chili peper en de knoflook aan toe zodra de chorizo zijn vocht begint af te geven.
 • Voeg er na 3-4 minuten de courgette aan toe. Bak het geheel dan nog enkele minuten tot de courgettes beetgaar zijn.
 • Leg de chorizo worst en de courgette opzij.

Maak de linzensoep

 • Giet de bouillon en de tomatenblokjes in de warme pot met de resten van chorizo. Breng dit aan de kook.
 • Voeg er de rode linzen aan toe. Het geheel moet nu ongeveer 15 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
 • Voeg kort voor het einde de chorizo en de courgettes aan de linzensoep toe. Na enkele minuten is alles doorwarm en goed geïntegreerd.
 • Serveer in diepe borden en werk af met enkele blaadjes peterselie.
Trefwoord chorizo, linzen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Tips voor de perfecte rode linzensoep met chorizo

Welke linzen gebruik je best?

Ik ben een fan van rode linzen. En al zeker voor deze soep omdat de kleur natuurlijk goed bij het rood van de chorizo past. Maar je kan deze wintersoep zeker en vast ook met andere soorten linzen maken. Hou er dan wel rekening mee dat je de hoeveelheid vloeistof en de kooktijd mogelijks moet aanpassen. Kijk daarom zeker ook op de verpakking van de linzen.

Bruine linzen komen het meeste voor. Ze hebben een milde aardse smaak en zijn zeer geschikt voor stoofpotjes. De kooktijd bedraagt ongeveer 20-30 minuten.

Groene linzen zijn groter en stevig van structuur. Ze moeten dan ook langer koken, met name tot 45 minuten.

Rode (gele en oranje) linzen zijn ontdaan van hun vliesje en moeten daarom minder lang koken. Na 15-20 minuten zijn ze zeker al gaar. Ze zijn wat zoeter en nootachtig van smaak. Ideaal voor soepen en curry’s omdat ze ook goed binden.

Daarnaast heb je nog Beluga linzen, Puy linzen en vele andere soorten. Veel meer over linzen kan je leren in de volgende artikels:

De kruiding van deze eenvoudige rode linzensoep met chorizo

Zoals je in het recept kan zien hebben we deze keer geen gebruik gemaakt van de klassieke smaakmakers peper en zout. Dit is ook niet nodig omdat de chorizo worst al zo intensief gekruid is. De rode chili peper en de knoflook zijn op zich ook niet nodig, maar ik hou er wel heel erg van. Daarom horen ze bij mij zelfs meer tot het standaardpakket dan peper en zout. Maar over kleuren en smaken kan je niet discuteren.

Waar komen linzen vandaan?

Linzen zijn peulvruchten die in vele regio’s van de wereld voorkomen. De mens cultiveert ze al vele duizenden jaren. Zelfs in het Oude Testament komen ze ter sprake wanneer iemand zijn eerstgeboorte recht verkoopt voor een bord linzensoep. Ook in Azië behoren linzen tot het basisvoedsel. Bijvoorbeeld in Indie en Nepal. Uit eigen ervaring weet ik dat vele dragers in Nepal bijna niets anders eten als Dahl Bath: rijst met linzensoep.

Linzen zijn heel gezond en voedzaam. Ze zijn ook bijna onmisbaar in een vegetarisch menu en worden in onze regio’s tegenwoordig veel als vegetarische vleesvervanger gegeten.

De link tussen deze eenvoudige rode linzensoep met chorizo, de Feldberg en het mirakel van Vitosha Sofia?

Het Feldberg verhaal

Mijn voorliefde voor deze eenvoudige rode linzensoep met chorizo gaat terug naar een skivakantie op de Feldberg in het Zwarte Woud. Op een koude sneeuw-regendag waren we na een paar uur op de piste dringend toe aan een warme rustplaats en innerlijke versterking. Wij dus een skihut binnen en vlak bij de stoof een linzensoep met chorizo besteld. 

Door het slechte weer was er tijd voor een praatje met de man van de bediening. Een Bulgaar zou niet veel later blijken. Op de vraag waar we vandaan komen antwoord ik natuurlijk vol fierheid “Antwerpen!”. Meteen draait hij zich om en zegt “schlechte Erinnerung, schlechte Erinnerung”. Waarop mijn vrienden meteen snel zeggen dat ze van Mechelen en Baasrode komen. Een beetje beduusd vraag ik dan toch wat het probleem is met Antwerpen. Weer “schlechte Erinnerung, schlechte Erinnerung”.

Heel verbaasd en onzeker kijken we mekaar aan. Wat kan in hemelsnaam het probleem van deze man met Antwerpen zijn? En dan komt het eruit: “dramatische Fussballspiel, dramatische Fussballspiel”. In dezelfde milliseconde muteert mijn verbazing in euforie. De verbazing bij mijn vrienden wordt enkel groter. “Fantastisches Fussballspiel!!! Fantastisches Fussballspiel!!!” Schreeuw ik uit! “Het mirakel van Vitosha Sofia”!!! “Dramatisches Fussballspiel” stamelt onze Bulgaar nogmaals ontzet. 

De rest van de week zijn we ons elke dag in die hut gaan opwarmen. Ik met een glimlach van hier tot in Tokio, waarop onze Bulgaar telkens zijn mantra “dramatische Fussballspiel” stamelde.

Het mirakel van Vitosha Sofia

Wat voorafging

Dramatisch of fantastisch, het zijn twee verschillende zichten op dezelfde voetbalwedstrijd. En wel de Europacupwedstrijd tussen Antwerp en Vitosha Sofia op 26 september 1989. De heenwedstrijd in Sofia was op 0-0 geëindigd. De terugwedstrijd vond op 26 september plaats op de Heilige Grond van de Bosuil. Het zou een avond vol drama en hartinfarcten worden. Frank Raes was tv-reporter van dienst. Het is bekend dat zijn hart zich iets meer in het zuiden van Antwerpen bevindt.

De eerste domper kwam er al na 6 minuten als Vitosha Sofia 0-1 voorkomt. Dit betekent dat Antwerp op dat moment al zeker twee keer moet scoren. Met die stand gaan we ook rusten. Tijdens de rust voert Antwerp één vervanging door, de Duitser Ralf Geilenkirchen komt op het veld. Voor de jongeren onder ons: in die tijd mocht je maar twee vervangingen doorvoeren.

In de 66ste minuut volgt de volgende domper: twee spelers van Antwerp blesseren zich. Vermits er nog maar één vervanging mogelijk is moet Rood-Wit de moeilijke klus nu met tien tegen elf zien te klaren. De verzorging en de vervanging nemen wel bijzonder veel tijd in beslag.

In minuut 83 scoort Ralf Geilenkirchen de gelijkmaker. De hoop herleeft, maar 1-1 is niet genoeg. Er moet nog een bal tegen de netten, en wel door Antwerp. Alles vooruit dus, maar dat wreekt zich al snel. In minuut 85 en 87 diept Vitosha Sofia de score uit tot 1-3. Nog drie minuten op de klok, 3 goals te maken en met tien tegen elf. “Boeken toe” zegt de neutrale reporter in Frank Raes.

Het mirakel

Maar dan begint Nico Claesen te scoren. Tijdens het slotoffensief tegen beter weten in scoort hij eerst 2-3 in minuut 90 en dan 3-3 in minuut 92. “’t is gebeurd, maar ’t is te laat” profeteert verslaggever Frank Raes. “Wat gaan we hier nog beleven?”

In minuut 94 zet Rafael Quaranta met een schaar twee Bulgaren in de wind. En loopt zich dan te pletter op een derde Bulgaar. Op de rand van het strafschopgebied! Penalty! “Nee, hij legt hem erbuiten!” Een vrije trap dus. Hans-Peter Lehnhof zet zich achter de bal en stuurt die naar de tweede paal. Daar buffelt diezelfde Rafael Quaranta hem onhoudbaar in de netten!!! 4-3!!! ’t is gebeurd!!! Supporters rennen op het veld. “Ze moeten eraf, ze moeten eraf” zegt een nu ook aangedane Frank Raes. Uiteindelijk lukt dit en na nog een bloedstollende minuut fluit de Oostenrijkse scheidsrechter Taupe eindelijke af!

Zelf hing ik zo ongeveer tegen het plafond. Net als de rest van de familie. In die tijd bestonden zaken zoals mobieltjes en internet nog niet. Vele mensen die voortijdig het stadion verlaten hadden of de tv hadden afgezet hadden er geen idee wat voor een mirakel zich net voltrokken had. Vol ongeloof zouden vele mensen pas de volgende dag over het mirakel horen.

Meer documentatie over het Mirakel van Vitosha Sofia:

Meer verrassend.linzen en chorizo

Ik werk graag met linzen en chorizo. Niet verwonderlijk dus dat we hier nog enkele interessante recepten hebben met deze ingrediënten. Interessanter dan het mirakel van Vitosha Sofia wordt het verhaal erachter echter niet. Dat is gewoon niet te toppen.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Rode linzensoep met chorizoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept