lekker scampislaatje

Zomers scampi slaatje

Dit zomers scampi slaatje is je ideale voorgerecht of lunch op warme zomerdagen. Snel klaar, lekker en verfrissend. Net wat je nodig hebt.
Zomers scampi slaatje
Zomers scampi slaatje

Wat kan je op warme zomerdagen eten? Lang in een warme keuken staan zweten is niet meteen de ideale optie. En de warme dagen vragen ook om lichte maaltijden. Daarom is dit zomers scampi slaatje de ideale oplossing. In een kwartiertje is het klaar! En lekker is het ook! Je kan het als voorgerecht gebruiken, maar ook als lichte lunch met een stuk stokbrood en een glaasje witte wijn.

zomerse salade met scampis

Zomers scampi slaatje

Dit zomers scampi slaatje is je ideale voorgerecht of lunch op warme zomerdagen. Snel klaar, lekker en verfrissend. Net wat je nodig hebt.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang lunch, voorgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het slaatje

 • 120 gram scampi's diepgevroren
 • 80 gram gemengde sla
 • 150 gram maïs uit blik
 • 10 kerstomaten
 • 1 rode ajuin

Voor de dressing

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels witte wijn azijn
 • 2 eetlepels balsamico
 • peper
 • zout

Instructies
 

 • Haal de scampi's op tijd uit de diepvries en laat ze ontdooien.
 • Snij de rode ajuin in ringen.
 • Halveer de kerstomaten.
 • Meng de sla, maïs, ajuin en kerstomaten in een grote kom.
 • Maak de dressing. Meng hiervoor de balsamico, witte wijn azijn en olijfolie in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout.
 • Verdeel de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
 • Verhit wat olijfolie in een pan. Voeg er wat paprika poeder, peper en zout aan toe.
 • Eens de olie warm is voegen we er de scampi's aan toe. Die wentelen we kort in de pan, zodat ze de smaken opnemen en lauwwarm worden. Dan nemen we de pan van het vuur. Een half minuutje is meer als genoeg. Ze zijn al gekookt, en anders worden ze taai. We willen enkel dat ze de smaken opnemen en wat opwarmen.
 • Schik nu de salade in diepe borden en schik er de scampi's over.

Notities

Dit recept als lichte lunch
Het recept zoals boven beschreven is als voorgerecht voor vier personen gedacht. Maar je kan het ook als lichte lunch serveren. In dat geval past het voor twee personen. Denk er dan nog een stuk stokbrood en een glas witte wijn bij om het compleet te maken.
Trefwoord scampi, slaatje, voorgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je dit zomers scampi slaatje klaar?

Wel, dit zomers scampi slaatje is echt niet veel werk. Kwa snijwerk heb je enkel de ajuin en de kerstomaten. Voor de rest is het mengen en nog even de scampi’s door de warme pan walsen.

Het eerste wat we doen is echter de diepgevroren scampi’s uithalen. Die moeten namelijk ontdooien. Je kan ook verse scampi’s gebruiken, die moet je dan later wel wat langer in de pan houden.

Daarna beginnen we dus met een beetje snijwerk. De rode ajuin ontdoen we van de huid. Dan halveren we die en snijden de helften in dunne ringen. De kerstomaten halveren we. Tot slot openen we het blikje maïs en gieten dit af.

Dan mengen we de salade, de rode ajuin, de kerstomaten en de maïs in een grote slakom.

Vervolgens maken we de dressing voor de salade. Twee eetlepels van elk: olijfolie, witte wijn azijn en balsamico. Breng de dressing nog verder op smaak met peper en zout. Dan sprenkelen we de dressing over de salade en mengen alles goed door elkaar.

Nu ontbreken nog de scampi’s. We verwarmen een pan op het vuur met wat olijfolie. Voeg er onmiddellijk nog wat paprika poeder, peper en zout aan toe. Als de pan warm is voegen we er de scampi’s aan toe. Nu moeten we die enkel enkele malen door de pan wentelen. Zodat ze de smaken van de olijfolie en de kruiden goed opnemen. En warm worden. We willen ze echter niet bakken of koken, want dat is al gebeurd, en dan worden ze taai. Gebruik je verse scampi’s? Dan mogen ze wat langer in de pan blijven, tot ze roze worden.

Tot slot schikken we de salade in diepe borden. En we verdelen dan de scampi’s over de salade.

Als voorgerecht, of als hoofdgerecht?

Je kan dit slaatje zowel als voorgerecht, als als hoofdgerecht nemen. Zoals het hier beschreven is, is het een voorgerecht voor vier personen.

Je kan het echter ook als lichte lunch en dus hoofdgerecht voor twee personen maken. Neem er dan nog een flink stuk stokbrood bij, en een glas witte wijn. En je hebt de heerlijkste lunch die je op het terras kan genieten.

Meer verrassend.zomers

Het veranderende klimaat noopt ons er ook meer en meer toe onze eetgewoonten in de zomer aan te passen. Je wil niet de halve dag in de keuken staan zweten. En een licht verteerbare lunch is ook veel aangenamer met dit weer. Nog meer zomerse inspiratie vind je hier:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Zomers scampi slaatjeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept