krokant driehoekje met dadel en filodeeg

knapperig dadel hapje in filodeeg

Dit knapperig dadel hapje in filodeeg is gevouwen in de vorm van een samosa. Een overheerlijk krokant driehoekje voor elk moment van de dag.
knapperig dadel filodeeg hapje
knapperig dadel filodeeg hapje

Dit knapperig dadel hapje in filodeeg is verslavend lekker. Het combineert de krokante dunne filodeeg met de natuurlijke zoetstoffen van dadels en rozijnen. Lauwwarm smaken deze dadel samosa’s het best, maar ook koud blijven ze een lekkernij. Je kan ze eten als zoete snack bij een glaasje muntthee, als dessert bij een tas koffie of thee, of zelfs als ontbijt. Zo start je je dag boordevol energie.

knapperige dadel filodeeg hapjes

Knapperig dadel hapje in filodeeg

Dit knapperig dadel hapje in filodeeg is gevouwen in de vorm van een samosa. Een overheerlijk krokant driehoekje voor elk moment van de dag.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
inweken 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang Borrelhapje, dessert, koekje, Ontbijt, snack, Tussendoortje, vieruurtje
Keuken Turks
Porties 16 hapjes

Ingrediënten
  

 • 150 gram ontpitte dadels
 • 50 gram marsepein
 • 30 gram walnoten
 • 30 gram pistachenoten
 • 30 gram rozijnen
 • 1 appelsien
 • 2 vellen filodeeg
 • 1 mespunt kaneel
 • 1 mespunt muskaatnoot
 • 1 mespunt kruidnagel
 • 1 ei optioneel

Instructies
 

De avond ervoor

 • Pers uit sap uit de appelsien.
 • Leg de rozijnen te week in het appelsiensap.

Het maken van het dadel massa

 • Plaats de dadels, walnoten en de pistachenoten in de blender.
 • Maal ze fijn tot een fijne massa in de blender.
 • Verplaats de massa in een diepe kom en voeg er de marsepein en de kruiden (kaneel, muskaatnoot, kruidnagel) aan toe.
 • Haal de rozijnen uit het appelsiensap en knijp ze wat uit. Voeg ze dan ook aan de dadelmassa toe.
 • Nu is het tijd om de massa te kneden tot alles goed gemengd is en ze een samenhangend geheel vormt.

Het maken en het bakken van de driehoekjes

 • Haal het filodeeg uit de koelkast. Snij de filodeeg in de lengte in vier repen. Halveer die dan nog eens, zodat je 8 stukken filodeeg uit één blad hebt.
 • Leg nu een theelepel van de dadelmassa onderaan een reep filodeeg.
 • Sla nu de hoek linksonder over de dadelmassa zodat je een driehoek met twee hoeken van 45° hebt. Druk eventueel de dadelmassa nog wat aan.
 • Wentel het driehoekje nu verder tot het stuk filodeeg volledig rond het dadelhapje gewikkeld is.
 • Kleef het driehoekje dicht met wat eiwit of water.
 • Herhaal dit tot de dadelmassa volledig tot samosa driehoekjes is verwerkt.
 • Bak nu de driehoekjes gedurende één tot twee minuten aan elke kant in een pan met een heel klein beetje olie.
 • Alternatief kan je ze ook een tiental minuten in de oven op 180°C bakken tot ze goudbruin zijn.
 • Lauwwarm smaken ze het best. Maar je kan ze natuurlijk ook koud eten.
Trefwoord dadels, filodeeg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je een knapperig dadel hapje in filodeeg?

Dit dadel filodeeg hapje is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. De enige echte horde is om de dadelmassa ordentelijk in het filodeeg te verpakken. Tegenwoordig doe ik dat graag in samosa-vorm, van die driehoekige pakketjes. Maar we beginnen bij het begin, en dat is de avond voordien.

De avond voordien

De eerste kleine voorbereidende stap doen we al de avond voordien. We persen een appelsien en leggen de rozijnen in het verse appelsiensap te week. Zo zuigen ze zich vol met het sap en vooral de smaak van de appelsien. 

Dat was het al voor vandaag. Morgen gaan we blenden, vouwen en bakken.

Het maken van de dadelmassa.

De dadelmassa is de inhoud van de samosa, het filodeeg hapje dat we gaan maken. Daarvoor hebben we de blender nodig. Hierin gaan de ontpitte dadels, de pistachenoten en de walnoten. Die gaan we dan in de blender goed fijnmalen. 

Eens dat een fijne massa is kunnen we er de overige ingrediënten en de kruiding aan toe voegen. We knijpen het grootste vocht uit de rozijnen en snijden de marsepein in kleine blokjes. Dan volgen kaneel, muskaatnoot en kruidnagel. Wees niet zuinig met deze kruiden, je mag ze er lekker Oosters door smaken. Dan kneden we de massa met één hand tot alles goed vermengd is. Daarna kan je al eens duim en vingers aflekken en proeven hoe lekker dit wel is.

Het vouwen en bakken van de samosa’s

Nu pas mag je de filodeeg uit de koelkast halen. Die is heel dun en fragiel, daarom moet je er ook erg voorzichtig mee omgaan. Voor de driehoekjes snij ik het deeg in de lengte in vier repen. Daarna halveer ik elk van die repen. We kunnen dus acht hapjes maken met 1 vel filodeeg.

Het vouwen van de samos’s

Om de samosa te maken leggen we eerst een grote theelepel van de dadel massa onderaan één van de stukjes filodeeg. Dan flappen we de onderste hoek (ik neem altijd links) over de dadel massa zodat we een driehoek met twee hoeken van 45° hebben en een rechte hoek. Druk de dadel massa dan nog wat aan. Dan kantel je het pakketje verder in de filodeeg, tot je het volledige velletje rond het dadelhapje gewikkeld hebt.

Eén beeld zegt dikwijls meer dan 1000 woorden. Of in dit geval één video. Daarom heb ik een recept met video gezocht waar een samosa op soortgelijke manier gevouwen wordt. Als je deze video even bekijkt weet je zeker hoe het moet: filodeeg driehoekjes vouwen.

Om de samosa van filodeeg te sluiten heb je verschillende opties. De eerste is om de randjes gewoon met water te bevochtigen en aan mekaar te kleven. Andere opties zijn om eiwit of gesmolten boter te gebruiken. 

Het bakken tot een knapperig dadel hapje in filodeeg

Tot slot moeten we de dadelhapjes in filodeeg nog knapperig krokant bakken. Dit kan ofwel in de pan, ofwel in de oven. Vet een pan in met een heel klein beetje olie. Verwarm ze dan op een middelhoog vuur en leg de samosa’s erin als de pan goed warm is. Bak ze dan in een tweetal minuten aan elke kant goudbruin.

In de oven gaat het ook, en dat is vooral bij grotere hoeveelheden een goed alternatief. Verwarm de oven daarvoor voor op 180°C. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg daarop onze dadeldriehoekjes in filodeeg. Na een tiental minuten zullen ze normaal mooi goudbruin zijn en kan je ze uit de oven halen.

Wat is filodeeg?

Filodeeg kan je omschrijven als het dunne broertje van bladerdeeg. Het bestaat enkel uit meel, water en een heel klein beetje plantaardige olie. Die wordt dan tot heel dunne velletjes uitgerold. Daardoor is hij ook veel fragieler. Je moet er dus wel voorzichtig mee omgaan. 

Net omdat hij zo dun en fragiel is, mag je hem ook pas op het moment dat je hem gaat gebruiken uit de koelkast halen. Dikwijls worden ze dan ook nog onder een vochtige doek gelegd. Velletjes filodeeg drogen namelijk zeer snel uit, en dan worden ze sprok en gaan kapot.

Vind je geen filodeeg, of ben je niet zo handig, dan kan je ook bladerdeeg als alternatief gebruiken. Snij dan kleine stukjes af waarin je de dadel massa eenmaal inwikkelt. 

Het opmerkelijkste verschil tussen bladerdeeg en filodeeg is natuurlijk dat het veel dikker is. Eigenlijk bestaat bladerdeeg uit héél veel laagjes filodeeg, met daartussen telkens een laagje boter. Logisch dus ook dat bladerdeeg veel meer vetstof bevat. 

Wat zijn samosa’s?

In dit artikel hebben we geregeld het woord “samosa” gebruikt voor dit knapperige driehoekige dadel hapje in filodeeg. Maar wat is een samosa eigenlijk? En waar komt het vandaan? We zetten het hier even op een rijtje.

Een samosa is een gerecht uit de Indische/Pakistaanse/Nepalese keuken. En het is een driehoekig gebakje van filodeeg of bladerdeeg met een vulling, dat gefrituurd wordt. Meestal zijn deze samosa’s wel hartig en worden ze als voorgerecht, of als bijgerecht geserveerd. 

Het is een typische streetfood uit India die je in een kraampje aan de rand van de straat kan kopen. Meestal zijn ze met een vegetarische vulling gemaakt, op basis van aardappelen of kikkererwten. Je hebt ze in gekruide (hot hot hot) en minder gekruide varianten. 

Meer verrassend.dadel

Ik hou zoveel van dadels! Deze palmvruchten zijn lekker, voedzaam en boordevol natuurlijke zoetstoffen. Dat geeft ze bovendien een enorm lekkere smaak. Hier vind je nog andere lekkere recepten met een hoofdrol voor dadels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “knapperig dadel hapje in filodeegVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept