Spaghetti carbonara naar origineel recept

Spaghetti carbonara naar origineel recept

Een spaghetti carbonara naar origineel recept met maar vier ingrediënten is eenvoudig om te maken en snel klaar.
Italiaanse spaghetti carbonara
Italiaanse spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara kennen we allemaal. Maar het verhaal erachter is ook best verrassend en smeuïg. Daar gaan we verderop in dit artikel dan ook nog uitgebreid op in. En hoewel een echte carbonara maar 4 ingrediënten bevat (+peper eventueel) en snel klaar is, kan je toch veel fout doen. Zowel in de bereidingswijze als met de ingrediënten. Ook daar gaan we uitgebreid op in. Maar we beginnen met onze spaghetti carbonara naar origineel recept. Voor het échte origineel ontbrak een ingredient dat niet courant te verkrijgen is. Ook dat doen we nog uit de doeken.

klassieke spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara naar origineel recept

Een spaghetti carbonara naar origineel recept met maar vier ingrediënten is eenvoudig om te maken en snel klaar.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 200 gram spaghetti
 • 100 gram bacon reepjes of blokjes
 • 50 gram geraspte Pecorino of Parmezaan + extra voor de afwerking
 • 2 eieren
 • peper

Instructies
 

 • Breng water aan de kook en kook dan daarin de spaghetti gedurende een tiental minuten.
 • Meng ondertussen de eieren met de geraspte Parmezaan of Pecorino.
 • Bak de baconreepjes in een pan zonder toevoeging van vetstoffen.
 • Giet de spaghetti af, en voeg die dan aan de bacon in de pan toe. Meng alles goed door elkaar. Neem de pan dan van het vuur.
 • Voeg twee eetlepels kookwater aan de mengeling van eieren met Parmezaan toe. Breng op smaak met peper.
 • Meng dit mengsel dan tot slot met de spaghetti en de baconreepjes in de pan. Meng alles goed door elkaar en zorg dat de saus goed kleeft aan de pasta.
 • Serveer in diepe borden en werk af met nog wat geraspte Parmezaan, peper en een blaadje basilicum.
Trefwoord carbonara, pasta, spaghetti
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je spaghetti carbonara naar origineel recept.

Voor deze spaghetti carbonara naar origineel recept heb je maar 4 ingrediënten nodig. En in 20 minuten ligt die ook op je bord. Toch is het meer dan koken, roeren en samengooien. Maar laat je niet afschrikken, dit ligt in iedereens bereik.

Spaghetti koken

We beginnen met water aan de kook te brengen voor de spaghetti. Dan mag de spaghetti koken zoals aangegeven op de verpakking. Hij mag nog licht al dente zijn als we hem afgieten. Hij gaat namelijk nog even in de pan. En dat is dan net genoeg om hem lekker beetgaar te krijgen.

De saus voorbereiden

Terwijl de spaghetti kookt kunnen we de saus met de eieren en de Pecorino voorbereiden. Volgens de strenge (en de meest smaakvolle) regel mag je enkel het eigeel gebruiken. Daar moet je dan achteraf nog enkele eetlepels kookwater van de spaghetti aan toevoegen om de saus lekker romig te krijgen. Ik durf echter het gehele ei te gebruiken omdat ik anders niet weet wat met het eiwit gedaan. En weggooien doe ik ook niet graag. Dan heb je al meer vocht en moet je minder kookwater toevoegen.

De bacon bakken

Nu kan je een pan op het vuur zetten en de bacon zonder toevoeging van vetstoffen bakken. Ook hier wijken we af van het origineel. In de echte Italiaanse versie wordt guanciale gebruikt. Dit is spek uit het kaakvet van de varkens. En bacon is buikvet. Maar het praktische probleem is natuurlijk dat dit niet zomaar te verkrijgen is. Je moet het al speciaal bestellen bij een slager. Daarom zal de carbonara die je eet meestal met bacon, het buikvet, gemaakt zijn.

De laatste stappen en de afwerking

Als de spaghetti klaar is gieten we die af. Dan kan hij mee in de pan bij de bacon. Roer nu alles goed door elkaar zodat de spaghetti het vet en de smaak van de bacon opneemt.

Nu is het belangrijk om de pan van het vuur te nemen voor we de saus eronder mengen. We willen namelijk enkel dat het ei stolt en de Pecorino smelt. En dat die saus zich aan de spaghetti hecht. Als we de pan op het vuur laten gaat het ei bakken. En dan hebben we spaghetti met roerei. Dat willen we niet!

Meng dus de saus goed met de spaghetti en de bacon. Zodat de smaken integreren en zich aan de spaghetti hechten. Daarna kan je de spaghetti carbonara naar origineel recept in diepe borden serveren en afwerken. Voor die afwerking kan je nog wat extra gemalen Pecorino gebruiken, wat zwarte peper. En een blaadje basilicum voor het zicht. Ook dat is een toevoeging aan de originele bereidingswijze. Vooral uit fotografische overwegingen…

Wat is spaghetti carbonara?

Je zou denken, dit is een klassieker die waarschijnlijk al eeuwen op het menu staat in Italie. Maar niets is minder waar. Over de herkomst van de originele pasta carbonara is heel weinig bekend. Maar voor de tweede wereldoorlog vinden we er geen spoor van terug.

Het recept voor een lekkere carbonara is dus nog relatief recent. Algemeen wordt aangenomen dat het voor het eerst in 1944 geserveerd werd. Er doen wel nog twee varianten de ronde over hoe carbonara nu juist ontstaan is.

De eerste variante gaat ervan uit dat de mijnwerkers (carbonieri) met de weinige middelen die ze hadden een lekker pasta recept maakten. De zwarte peper zou dan naar het kolenstof van de mijnwerkers verwijzen. 

Maar een andere theorie schijnt geloofwaardiger. En die stelt dat het een Italiaans-Amerikaanse uitvinding is. Op het einde van de tweede wereldoorlog was er schaarste alom. Maar het Amerikaanse leger gaf de opdracht iets eenvoudig en lekker te koken om het humeur van de soldaten op te krikken. De kok van de Amerikanen zocht daarvoor hulp bij Renato Gualandi, een Italiaanse kok. 

De eerste carbonara werd dan ook gemaakt met spaghetti en de rantsoenen van de soldaten. Daarbij gedroogde melk en eieren, en kaas en vlees uit blik. Smaken deed het echter, en zo begon deze nieuwe bereiding aan een wereldwijde veroveringstocht. 

Toen de oorlog voorbij was werden de rantsoenen al snel door Italiaanse kwaliteitsproducten vervangen: verse eieren, gemalen Parmezaan of Peccorino en guanciale. Dit laatste is het spek van een varkenswang (guancia betekent wang in het Italiaans). In de supermarkt ga je dit echter niet vinden. Daarom wordt spaghetti carbonara meestal met klassiek spek of spekreepjes gemaakt.

Wat mag zeker niet in een spaghetti carbonara naar origineel recept?

Of, hoe jaag je een Italiaan op stang? Vergeet ajuin en knoflook. Carbonara is een heel eenvoudig recept met vier ingrediënten. Verder geen tierlantijntjes.

En ook room hoort absoluut niet in de originele versie thuis. De Italianen houden van een droge pasta, met een beetje saus die eraan kleeft. Niet zoals we bij ons dikwijls zien, dat de pasta in de saus verzuipt. Het mengsel met ei en Parmezaan moet net kleverig genoeg zijn om aan de pasta te hechten. Maar een smeuïge saus, neen daar doen de Italianen niet aan mee.

Betekent dit dat je die ingrediënten niet mag gebruiken? Natuurlijk niet. Iedereen kan en mag zijn pasta maken zoals hem of haar lief is. Maar als we het over het Italiaanse origineel hebben, spreken we enkel van pasta, guanciale of spek, eieren en Parmezaan of Pecorino.

Meer over pasta carbonara:

Meer verrassend.Italiaans

De Italiaanse keuken blinkt uit in eenvoud en smaak. Het is dus niet verrassend dat we er een grote fan van zijn. Hier vind je nog meer Italiaanse klassiekers die iedereen kan maken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Spaghetti carbonara naar origineel receptVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept