eenvoudige pasta met kip, broccoli en blauwe kaas

Penne met kip, broccoli en blauwe kaas

Deze penne met kip, broccoli en blauwe kaas is een eenvoudige en complexloze midweek lunch. De blauwe kaas is de lekkerste smaakmaker.
Penne met kip, broccoli en blauwe kaas
Penne met kip, broccoli en blauwe kaas

Een heerlijke snelle midweek maaltijd, dat is wat je van deze penne met kip, broccoli en blauwe kaas kan verwachten. Eenvoudig maar lekker en snel klaar. Complexloos. De blauwe kaas zorgt voor veel smaak. En zoals altijd vullen gerechten met kaas de maag heel goed. Dus met honger ga je zeker niet van tafel.

Pasta met kip, broccoli en kaas

Penne met kip, broccoli en blauwe kaas

Deze penne met kip, broccoli en blauwe kaas is een eenvoudige en complexloze midweek lunch. De blauwe kaas is de lekkerste smaakmaker.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 2 kipfilets
 • 200 gram broccoli roosjes
 • 250 gram penne
 • 120 gram blauwe kaas
 • 200 ml kookroom
 • 120 ml witte wijn
 • 2 teentjes knoflook

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Snij de roosjes van de broccoli. Normaal heb je 200 gram roosjes van 300 gram broccoli.
 • Ontdoe de teentjes knoflook van de huid en snij ze fijn.
 • Snij de kipfilets in stukjes van ongeveer 2 cm.
 • Snij de blauwe kaas fijn.

De broccoli en de pasta koken

 • Breng in een middelgrote pot 2 liter water aan de kook.
 • Kook de broccoli roosjes daarin gedurende 2 minuten. Haal ze dan uit het water.
 • Kook nu de pasta in hetzelfde water beetgaar. Normaal heeft die ongeveer 10 minuten nodig. Ondertussen kan je met de kip en de saus verdergaan.

De kip en de saus

 • Verhit nu in een grote pan een eetlepel olijfolie.
 • Voeg daar de knoflook en de kippenblokjes aan toe. Schroei die gedurende 3 minuten aan alle kanten.
 • Voeg er nu de wijn en de kookroom aan toe. Laat de saus gedurende 5 minuten inkoken.

De afwerking

 • Voeg nu de stukjes blauwe kaas aan de saus toe. Zorg ervoor dat ze volledig smelten. De saus zal nu wezenlijk indikken.
 • Giet de pasta af en voeg die samen met de broccoli roosjes aan de kip in blauwe kaas saus toe.
 • Meng alles goed dooreen en laat de smaken integreren.
 • Serveer dan in diepe borden en geniet ervan met een lekker glas witte wijn.
Trefwoord blauwe kaas, broccoli, kip, pasta, penne
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je penne met kip, broccoli en blauwe kaas?

Zoals gezegd is deze penne met kip, broccoli en blauwe kaas een eenvoudig en complexloos gerecht, klaar in 30 minuten. En daarvoor moet je niet heksen of zeven zaken parallel uitvoeren. We gaan er hier rustig stap voor stap door.

De voorbereidingen.

Zoals altijd begin ik met de zogenaamde “mise en place”. Alle ingrediënten afwegen, klaarzetten en kleinsnijden. Dan is dat achter de rug en kan ik me daarna op de potten en de pannen concentreren.

We beginnen met de broccoli. We snijden de roosjes van de dikke stam in stukjes die mooi in de mond passen. Dan moeten we ze daarna niet meer snijden.

Vervolgens ontdoen we de knoflookteentjes van de huid en snijden die fijn.

Ook de kipfilets snijden we in stukken die we nadien zo in de mond kunnen steken. Ongeveer anderhalf tot twee centimeter groot.

En tot slot snijden we de blauwe kaas nog in stukjes. Dit moet niet zo nauwkeurig zijn. Het doel is dat deze stukjes snel smelten als we ze in de pan doen.

Zo zijn we al klaar met het snijwerk. 

Het koken van de broccoli en de penne.

Nu brengen we een pot met twee liter water aan de kook. Daarin laten we eerst de broccoli roosjes twee minuten garen. Dan halen we die uit het kokende water en leggen ze te rusten opzij.

In hetzelfde water koken we dan de penne. Afhankelijk van de soort kan de kooktijd licht verschillen. Maar in de regel is dit ongeveer tien minuten. Kook de penne niet volledig plat, maar “al dente”, beetgaar in de mond. De reden is dat we de penne nadien nog verder behandelen, en hij ondertussen ook nog verder gaart. Dus als hij nu “een beetje net voor gaar is” zal hij “net volledig gaar zijn” bij het opdienen.

De kip en de saus.

Terwijl de penne kookt bereiden we de kip en de saus voor. Hiervoor verhitten we eerst wat olijfolie in een grote pan. Uiteindelijk komt hier alles tezamen.

Een de pan warm is voegen we er de knoflook en de kippenblokjes aan toe. Die bakken we op een hoog vuur gedurende een minuut of drie. Draai ze geregeld om, zodat ze aan alle kanten dichtschroeien.

Dan voegen we er de witte wijn en de room aan toe. Meng alles goed door elkaar, en laat de saus nu gedurende een vijftal minuten op een middelhoog vuur inkoken.

Tot slot voegen we de blauwe kaas aan de saus toe en laten die smelten. De saus zal meteen dikker worden. En de blauwe kaas brengt enorm veel smaak.

De eindafwerking

Als de pasta gaar is gieten we die af. Dan gaan zowel de broccoli roosjes als de penne mee in de pan. We mengen nu alles goed door elkaar en laten de smaken goed integreren. 

Eventueel kan je nog peper en zout toevoegen, maar ik vind dat de blauwe kaas alleen al voldoende smaak brengt. Het hangt er ook een beetje vanaf welke soort je gebruikt. Daarover verderop meer.

En dan kan je de penne met kip, broccoli en blauwe kaas in diepe borden serveren. Toevallig is er een fles witte wijn geopend, dus kan je er gerust een glaasje witte wijn bij drinken.

Wat is blauwe kaas?

Een volledig blauwe kaas bestaat natuurlijk niet. Maar onder blauwe kaas, of blauwschimmelkaas, verstaan we kaas die dooraderd wordt met blauwe schimmels. Zoals je al kan vermoeden is deze kaassoort per toeval ontstaan, omdat de kaas beschimmeld was. Maar hij was lekker, en bleek ook niet tot ongewenste neveneffecten te leiden. Dus begonnen mensen deze soorten kaas te cultiveren. Elk land heeft wel zijn eigen soort blauwe kaas.

En er is ook blauwe kaas en blauwe kaas. Sommige varianten hebben een heel intensieve smaak. Niet iedereen zijn ding. En andere varianten zijn milder. Hou daar rekening mee bij je aankopen voor deze penne met kip, broccoli en blauwe kaas.

Soorten blauwe kaas:

 • Gorgonzola: Gorgonzola is een Italiaanse blauwe kaas, gemaakt uit koemelk. De kaas werd voor het eerst gemaakt in het stadje Gorgonzola, in de omgeving van Milaan. Er bestaan verschillende varianten, een mildere en een intensievere.
 • Roquefort: vanuit Frankrijk kennen we natuurlijk de Roquefort, een stevige Franse blauwschimmelkaas in zeven varianten.
 • Bavaria blue: ook Duitsland heeft met Bavaria blue een bekende schimmelkaas. Deze is iets milder van smaak, en is ook jonger in vergelijking met de andere blauwe kazen. Hij kwam namelijk pas in 1972 op de markt.
 • Danish blue: jawel, ook Denemarken doet in blauwe kazen. Danish blue kwam in het begin Vande twintigste eeuw op de markt.
 • Cambozola: een laatste bekende blauwe kaas is Cambozola. Je zou het niet vermoeden, maar die komt ook uit het zuiden van Duitsland. Ook die is milder en recenter, maar ondertussen wel wereldwijd bekend. Hij werd pas in 1980 ontwikkelt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer blauwe kazen. Van lokaal tot globaal. Meer info vind je op kaas.nl.

Meer verrassend.pasta

Hou je ook van eenvoudige en snelle pastagerechten? Mag het al eens iets anders dan Bolognaise zijn? Kijk dan zeker naar de volgende recepten voor meer inspiratie:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Penne met kip, broccoli en blauwe kaasVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept