fricassee met verschillende zeevruchten

Fricassee van zeevruchten

Deze fricassee van zeevruchten is een lichte en feestelijke maaltijd die bijzonder eenvoudig is om klaar te maken. Lekker en kleurrijk.
zeevruchten fricassee
zeevruchten fricassee

Toegegeven, deze fricassee van zeevruchten is niet het goedkoopste gerecht op deze website. Maar af en toe mag het eens wat meer zijn. Maar je kan natuurlijk wel een beetje uitkijken welke zeevruchten actueel in de aanbieding zijn. Ideaal voor een feestelijke gelegenheid en helemaal niet moeilijk om te maken!

fricassee van zeevruchten

Fricassee van zeevruchten

Deze fricassee van zeevruchten is een lichte en feestelijke maaltijd die bijzonder eenvoudig is om klaar te maken. Lekker en kleurrijk.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Mediterraan
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 250 gram Jakobsvruchten
 • 250 gram inktvis
 • 150 gram kabeljouw
 • 150 gram grote garnalen
 • 125 ml droge witte wijn
 • 100 ml slagroom
 • 4 tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • peper
 • cayenne peper
 • zout
 • verse basilicum blaadjes

Instructies
 

De voorbereiding

 • Snij de Jakobsvruchten in vier. Snij de kabeljauw eveneens in stukken.
 • Halveer de tomaten en verwijder de groene stronk. Snij ze dan in stukken van ongeveer 2 cm.
 • Plet de teentjes knoflook en snij ze fijn.
 • Meng de room, tomatenpuree en witte wijn. Breng deze op smaak met cayennepeper, peper en zout. Voeg er ook de geplette knoflook aan toe.

De ovenschotel

 • Vet een ovenschaal in met olijfolie.
 • Verdeel de vis (Jakobsvruchten, garnalen, kabeljauw, inktvis) over de schaal.
 • Besprenkel ze met het citroensap.
 • Meng er dan de stukjes tomaat onder.
 • Overgiet het geheel met het mengsel van room en witte wijn.
 • Laat de schotel nu gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C garen.
 • Serveer met verse pasta en werk af met verse basilicumblaadjes.Een gekoelde witte wijn past perfect bij deze ovenschotel.
Trefwoord fricassee, vis, zeevruchten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over deze fricassee van zeevruchten

Zoals in de inleiding al meegegeven, kan de kostprijs van deze schotel wel oplopen. Volg daarom het seizoen en kijk welke vissoorten en zeevruchten voordelig geprijsd zijn. Je kan ook nog met de hoeveelheden spelen en misschien nog een andere vissoort toevoegen.

De voorbereiding

Voor deze fricassee gebruik ik een stevige witte vis, zonder vel. In dit geval heb ik kabeljauw gebruikt. Maar ik heb ook al hokifilet gebruikt. Belangrijk is wel dat het een stevige witte vis is. Zeeduivel is zeker ook een goed alternatief. Of pangasius.

Voor het overige is deze fricassee van zeevruchten echt wel gemakkelijk om te maken. De vis snij je in stukken naar eigen keuze. Niet te groot en niet te klein. Bij mij is dat meestal zo 2cm.

In de basisversie snij je de tomaten klein zoals in het recept beschreven. Wil je het nog wat edeler maken? Schrik dan eerst de tomaten in warm water en verwijder de schil. Verwijder dan ook de pitjes en snij het vruchtvlees klein. Dat is natuurlijk meer werk. En ik vind het ook wat zonde om delen van de tomaat weg te gooien. Dat is allemaal smaak- en vitamineverlies. Je kan overigens ook kerstomaten gebruiken die je halveert. Neem er dan wel meer dan vier natuurlijk.

Dan komen we bij de vloeistoffen. Dat citroen en vis een goed match zijn is geen geheim. Daarom besprenkelen we ook eerst de vis met de citroen. En mengen alles dan nog eens goed door elkaar. Daarnaast mengen we room en droge witte wijn. Die brengen we op smaak met tomatenpuree (ook voor de kleur natuurlijk) en kruiden. Peper, zout en ook wat cayennepeper. Ik vind dat dit wel wat krachtiger gekruid mag zijn. Maar dat kan iedereen naar eigen inzicht doen natuurlijk.

De afwerking

En zo is de voorbereiding voor de fricassee al klaar. De saus gaat nog over de vis en de tomaten. En dan kan alles in de oven op 175°C. Niet hoger, we willen garen en niet bakken. Na ongeveer 25 tot 30 minuten is de vis gaar en kan je de schotel uit de oven halen.

Ik serveer die graag met verse pasta. Zo van die dikke repen tagliatelle. Die kan je klaar maken tegen dat de vis uit de oven moet. Verse tagliatelle moet maar een minuut of twee garen. In tegenstelling tot gedroogde pasta die meer tijd nodig heeft.

Afwerken doe ik graag met enkele blaadjes basilicum. Zo krijgt deze schotel een echt Italiaans tintje. Overheerlijk met een glas koele droge witte wijn. De fles heb je al opengedaan voor de saus. En je kan die nu eenmaal niet slecht laten worden.

Maar wat is eigenlijk fricassee?

Fricassee ken je waarschijnlijk eerder in combinatie met kalfsvlees of kip. Dikwijls wordt het ook wel de ultieme troost voor ongelukkige kinderen genoemd. Maar wat het nu juist is, en waarom het zo heet willen we hier nog wel even uitleggen.

Bij fricassee denk je al snel “dat is gelijk een stoofpotje, maar dan anders”. En dat klopt ook. Het verschil met een stoofpotje is dat het vlees niet eerst aangebraden wordt. Het wordt eerst gekookt, en gaat dan in de saus. Daardoor behoudt het zijn typische witte kleur. Daarna gaat dit witte vlees in de typische romige witte saus. Zoals altijd ontwikkelen zich zulke gerechten, en tegenwoordig heb je ook fricassees met vele andere vleessoorten. En vis dus.

Dat fricassee een oorspronkelijk Franse term is hoeft wel geen uitleg. Maar niet alleen in het Nederlands hebben we die term overgenomen. Ook in de Angelsaksische landen is de term ondertussen ingeburgerd. In de 16e eeuw zou hij al voor het eerst in Engeland zijn opgedoken.

Over de exacte herkomst bestaat zoals meestal wel onduidelijkheid. Algemeen wordt aangenomen dat het een samentrekking is van frirer (bakken) en casser (in delen breken). En zo komen we dus tot fri-cassee (in stukjes gedeeld en gebakken).

Wil je meer weten over fricassee? Dan kan ik je de volgende artikels op internet aanbevelen:

Meer verrassend.vis

Vis is gezond en gemakkelijk klaar te maken. Ze zeggen dat je er slim van wordt. Zeker doen dus! Hier vind je nog enkele leuke ideeën om vis klaar te maken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Fricassee van zeevruchtenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept