overheerlijke chocolade-wijn taart

Eenvoudige chocolade-wijn taart

Eenvoudige en verrassende taarten, daar hebben we een (cacao)boon voor. Deze eenvoudige chocolade-wijn taart past voor iedereen.
chocolade-wijn taart
chocolade-wijn taart

Eenvoudig en verrassend, zo hebben we het graag op gerechtenweb. Een eenvoudige chocolade-wijn taart past dus perfect in het concept van gerechtenweb. Je leest het goed: chocolade en wijn samen in een taart. Een hemelse combinatie die je klassieke chocoladetaart naar een ander niveau tilt. 

chocolade wijn taart

Chocolade-wijn taart

Eenvoudige en verrassende taarten, daar hebben we een (cacao)boon voor. Deze eenvoudige chocolade-wijn taart past voor iedereen.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang dessert
Keuken Belgisch, Frans
Porties 8 stukken

Ingrediënten
  

 • 150 gram bloem
 • 200 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 100 gram cacao
 • 125 ml rode wijn
 • 4 eieren
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 0,5 pakje bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel

Instructies
 

 • Meng de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, suiker, vanillesuiker, kaneel,cacao.
 • Smelt de boter.
 • Scheidt het wit en het geel van de eieren.
 • Voeg de eigelen bij de boter en klop die goed door elkaar.
 • Meng achtereenvolgens de gesmolten boter (met het eigeel) en de rode wijn onder de droge ingrediënten. Zorg dat je een mooi deeg krijgt.
 • Klop het eiwit op en spatel voorzichtig onder het deeg tot alles zich goed vermengd heeft.
 • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de springvorm in met boter.
 • Bak de chocolade-wijn taart gedurende 30 minuten in de oven.
 • Controleer met een priem of een spies of het deeg gaar is. Er mag geen deeg aan blijven hangen. Laat dan de taart enkele minuten afkoelen en haal hem dan uit de springvorm.
Trefwoord chocolade, dessert, taart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je deze eenvoudige chocolade-wijn taart.

Deze chocolade-wijn taart is echt niet moeilijk om te maken. We houden het concept ook puur, zonder glazuur en andere toeters en bellen. Die kan je natuurlijk nog naar believen toevoegen. Maar we gaan hier voor de basistaart, die je dan nog naar eigen goeddunken kan afwerken. Daarover lees je verderop meer.

We beginnen altijd met het voorbereiden en afwegen van de ingrediënten. Niet dat je halfweg vaststelt dat je enkele cruciale ingrediënten niet in huis hebt. Of niet voldoende in huis hebt. Dit is mij al overkomen, en daaruit heb ik geleerd.

De droge ingrediënten kunnen dan al gelijk in de mengkom. Die roeren we met de klopper al eens goed door elkaar, zodat die goed gemengd zijn. We hebben het hier dus over de bloem, het bakpoeder, de suiker, de vanillesuiker, de cacao en kaneel.

De boter smelten we ondertussen in een steelpannetje. Die mag vooral niet koken, maar ze moet wel volledig gesmolten zijn. Ondertussen scheiden we het wit en het geel van de eieren. Nadat de boter gesmolten is nemen we het pannetje van het vuur en mengen er de eigelen onder. Klop deze goed op, en dan kunnen we ze mengen met de droge ingrediënten. 

Daarna mengen we ook de rode wijn onder de ingrediënten. Meng alles goed tot het deeg eenvormig is. Ondertussen kunnen we de oven aanzetten en laten voorverwarmen op 180°C. En we vetten ook de springvorm in met boter.

In de laatste stap kloppen we dan het eiwit op tot het volledig stijf is. Die voegen we dan aan het deeg toe. Met de spatel mengen we die dan voorzichtig onder het deeg, zodat de structuur van het eiwit niet kapot gaat. Als het eiwit zich volledig met het deeg vermengd heeft kunnen we het overgieten in de springvorm. Zorg ervoor dat het deeg zich mooi over de springvorm verdeeld. Dan kan de vorm voor een half uurtje in de oven om te bakken.

Controleer na een half uur of het deeg gaar is. Dit die je best met een breinaald of een spies. Prik ermee in de chocolade-wijn taart. Als er geen deeg aan blijft hangen is die gaar. Dan kan je hem uit de oven halen en laten afkoelen. Na vijf tot tien minuten zal hij voldoende afgekoeld zijn om zonder gevaar de springvorm te openen en de taart eruit te halen.

De afwerking van deze chocolade-wijn taart.

Zoals je op de foto’s kan zien hebben we hier voor de eenvoudigste afwerking gekozen: nog even bestrooien met poedersuiker. Meer moet dat niet zijn.

Maar er zijn natuurlijk nog opties. Een stevige dot slagroom bijvoorbeeld. Dat is ook altijd een succes. Een andere optie is afwerking met chocoladeglazuur. Persoonlijk vind ik dat echter een beetje teveel van het goede. De pure en zoetere smaak van het chocoladeglazuur verdringt een beetje het vruchtige van de rode wijn. En in het juiste seizoen kan je ook naar hartelijk afwerken met rode vruchten, zoals bramen, frambozen, rode bessen, blauwe bessen of kersen. 

Welke wijn gebruik je voor deze chocolade-wijn taart?

Zoals gezegd is een rode wijn echt wel een must. Hij moet voldoende smaak meebrengen. Rode wijn is ook een zeer goede food-pairing met chocolade. Maar welke rode wijn moet het dan zijn?

Wel ik ga liefst voor een droge rode wijn met een stevige smaak. Hij moet zich kunnen doorzetten tegen de andere ingrediënten. Daarom is een zoete wijn niet meteen de beste optie. Er zit al genoeg suiker in de taart. We willen eerder een krachtigere vruchtige smaak die een andere componenten toevoegt. Daarom vind ik Porto of andere dessertwijn hier niet de beste keuze. Maar smaken verschillen vanzelfsprekend. Maar om konkreet te worden, op de een of andere manier kom ik altijd bij een Merlot of een Syrah uit. Dat zijn mijn favoriete wijnen en druiven. En dan liefst nog van Les Jamelles. Maar wees vooral vrij om daar zelf je eigen keuze te maken.

Meer verrassend.chocolade

Met chocolade kan je de meest verrassende recepten een extra touch geven. Laat je door de volgende gerechten met chocolade verrassen:

Meer verrassend.taart

Ben je ook zo een kaartliefhebber? Kijk dan zeker eens naar de volgende verrassende ideeën voor je lekkere taart:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “Eenvoudige chocolade-wijn taartVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept