heerlijke hazelnoot kersen taart

Hazelnoot kersen taart

Deze hazelnoot kersen taart is perfect voor de overgang van de laatste zomer naar de vroege herfst. Ook wel Indian summer genoemd.

Ik ben verzot op kersen. En nu de herfst in aantocht is dringt een combinatie met noten zich op. Voor deze hazelnoot kersen taart heb ik vanzelfsprekend hazelnoten gebruikt. Maar je kan deze lekkere taart net zo goed maken met bijvoorbeeld amandelpoeder. Deze taart heb ik voor het eerst in 2011 gemaakt. Maar ook in 2022 staat ze in verschillende varianten nog regelmatig op het dessert menu.

hazelnoot kersentaart

Hazelnoot kersen taart

Deze hazelnoot kersen taart is perfect voor de overgang van de laatste zomer naar de vroege herfst. Ook wel Indian summer genoemd.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang dessert
Keuken Belgisch, Europees
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

 • 350 gram ontpitte kersen 1 bokaal
 • 200 gram bloem
 • 7,5 gram bakpoeder een half pakje
 • 200 gram suiker 2×100 gram
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 100 gram gemalen hazelnoten
 • 100 gram boter
 • 5 eieren
 • 6 eetlepels slagroom
 • 4 druppels bitter-amandel aroma

Instructies
 

 • Meng de droge ingrediënten in een beslagkom: de bloem, het bakpoeder, de helft van de suiker (100 gram), het pakje vanillesuiker en de gemalen hazelnoten.
 • Smelt de boter en meng die dan onder de droge ingrediënten in de beslagkom. Net als het bitter-amandel aroma en de slagroom.
 • Scheidt de eieren en voeg het eigeel ook aan het beslag toe. Het eiwit zetten we opzij.
 • Klop het eiwit stijf. Voeg er tijdens het kloppen de resterende 100 gram suiker aan toe. Dit zorgt voor extra stijfheid.
 • Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het deeg. De oorspronkelijk relatief harde deeg zal nu veel vloeibaarder worden.
 • Vet een bakvorm in, en bestrooi die eventueel met hazelnootpoeder. Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Laat de kersen uitlekken, en meng die op het laatste moment onder het deeg. Giet het deeg dan over in de bakvorm.
 • Bak de hazelnoot kersen taart gedurende 30 tot 35 minuten in de oven. Controleer met een breinaald of soortgelijke of hij volledig gaar is.
Trefwoord kersen, noten, taart
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over hazelnoot kersen taart

Deze hazelnoot kersen taart is werkelijk eenvoudig om te maken. En ik ben er ook nog niet in geslaagd om ze te doen mislukken. Ik hoop dat dit jou ook niet lukt.

De voorbereiding vind ik altijd het grootste werk. De ingrediënten klaarzetten en afmeten, de taartvorm invetten en indien gewenst met hazelnootpoeder bestrooien. Daarna is het eigenlijk enkel nog samenroeren en in de oven bakken.

Eerst laat ik altijd de boter op een klein vuur smelten. Ze mag niet koken. Ondertussen meng ik de droge ingrediënten al in de beslagkom. Dit zijn de bloem, het bakpoeder, 100 gram suiker (de helft), de vanillesuiker en de gemalen hazelnoten. Nog terwijl de boter rustig smelt scheiden we het wit en het geel van het ei.

Dan maken we het beslag met het eerste deel van de vochtige ingrediënten: de eigelen, de boter, de slagroom en het bitter-amandel aroma. Dit is nu een vrij vast deeg. Maar geen paniek, in de volgende stap komt er nog genoeg vloeistof bij.

Nu is het tijd om het eiwit op te kloppen. Ik start altijd traag met de mixer en voeg dan de snelheid op. Als het eiwit vast begint te worden komt er de suiker bij. We blijven verder mixen tot het gesuikerde eiwit goed hard is geworden. Dan mengen we het met de spatel voorzichtig onder het deeg. Dit zal langzaam heb opgeklopte gesuikerde eiwit opnemen en een vloeibar deeg worden.

Nu ontbreekt er nog één hoofdrolspeler: de kersen. Die voegen we er pas op het laatste moment aan toe. Net voor de vorm in de oven gaat. Dit doen we omdat ze anders volledig naar de bodem zakken. Eventueel kan je er nog wat apart houden en die bovenop het deeg leggen net voor de bakvorm in de oven gaat.

Na ongeveer een half uur in de oven op 200°C is je hazelnoot kersen taart dan klaar. Maar niet elke oven is gelijk. Dus controleer of het niet te hard gaat. En kijk zeker ook of hij wel gaar is voor je hem eruit haalt. Dit doe je met een breinaald of iets soortgelijks. Steek die in het midden van de cake. Als het deeg er niet blijft aanplakken is hij gaar en mag hij uit de oven. Als er nog deeg blijft aanhangen mag hij nog een minuut of vijf verder bakken.

Varianten op deze hazelnoot kersen taart

Zoals in de inleiding al gezegd kan je deze taart ook met amandelpoeder maken. Ik geloof dat mijn allereerste versie trouwens met amandelpoeder was. En ook gemalen walnoten lenen zich in de herfst natuurlijk uitstekend voor deze taart.

Als ik geen slagroom in huis heb gebruik ik melk als alternatief. We hebben dit nodig omdat het deeg vrij droog is tot we er het eiwit aan toevoegen.

En dan hebben we nog een variante met kokosrasp. Maar die is zo lekker en anders dat ik daarvoor een apart recept heb gecreëerd. In dit artikel lees je alles over mijn kersen kokos taart.

Meer verrassend.notentaart

Ik ben niet alleen verzot op kersen, maar ook op noten. En die duiken dan ook geregeld op in verschillende taarten. Hier vind je nog enkele lekkere ideeën voor taarten met noten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Hazelnoot kersen taartVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept