vegetarische Käsespätzle uit Zuid Duitsland

Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin

Eenvoudige Duitse huismanskost. Deze Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin is een lekkere en eenvoudige midweek maaltijd.
Duitse Käsespätzle
Duitse Käsespätzle

Spätzle (spaetzle) is een deegwaren uit het Zuiden van Duitsland. Meer bepaald de regio van Baden Würtemmberg, eventueel bekend van de steden Mannheim, Stuttgart en Freiburg, of het Zwarte Woud. Deze Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin kan je omschrijven als de Duitse variante van Mac&Cheese, comfortfood op zijn Duits. Onder het recept vind je nog veel meer informatie over alternatieve bereidingswijzen en varianten.

Käsespätzle uit Zuid Duitsland

Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin

Eenvoudige Duitse huismanskost. Deze Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin is een lekkere en eenvoudige midweek maaltijd.
5 van 5 stemmen
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Duits
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 300 gram bloem
 • 3 eieren
 • 200 ml water variabel, om het deeg de juiste consistentie te geven
 • 3 rode ajuinen
 • 250 gram gemalen Emmenthaler
 • zout

Instructies
 

De ajuin carameliseren

 • Snij de ajuin grof en bak die dan gedurende 5 minuten in wat boter. Roer regelmatig om aanbranden te vermijden. Verlaag het vuur indien nodig.
 • Reduceer dan het vuur en zet het deksel op de pot. Laat de ajuin nu rustig gedurende 30 tot 40 minuten sudderen.

De Spätzle maken

 • Meng de bloem met de eieren en eventueel wat zout. Voeg water toe, tot je een elastisch deeg hebt. Niet te vloeibaar en niet te hard.
 • Breng een pot met water aan de kook.
 • Druk met een zeef of een speciale Spätzle-pers het deeg boven het water in slierten.
 • De Spätzle zijn gaar als ze komen bovendrijven. Schep ze dan uit de pot en leg ze opzij.

De Käsespätzle maken

 • Verhit de oven op 150°C.
 • Vet een ovenvaste schaal in.
 • Bedek de schotel met een laag Spätzle, gecarameliseerde ajuin en gemalen kaas. Herhaal dit tot de schaal vol is en/of je alle ingrediënten hebt gebruikt.
 • Zet de schotel gedurende 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
 • Serveer warm met een slaatje en een tarwebier.
Trefwoord Duits, pasta, Spätzle, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin

De gecarameliseerde ajuin

De beste bijrol in dit recept gaat naar de gecarameliseerde ajuin. Ajuin is alomtegenwoordig in de Duitse keuken. En het is samen met de gesmolten kaas de smaakdrager voor deze Duitse Käsespätzle. 

Om ajuin te carameliseren moet je wat tijd nemen. Het is een beetje slow cooking. Daarom begin je daar best mee voor dit recept. We ontdoen de ajuin van de huid en snijden die dan grof. Dan bakken wie die gedurende enkele minuten met wat boter in een pot. Zorg ervoor dat hij niet gaat aanbranden. Verlaag na een vijftal minuten het vuur en zet dan het deksel op de pot. Nu kan de ajuin rustig een half uurtje sudderen. Roer hem geregeld eens om, om aanbranden te vermijden.

De grote stukken ajuin gaan nu langzaam hun vocht verliezen en een zoete smaak aannemen. Het is belangrijk dat ze niet aanbranden. Dan worden ze namelijk bitter. Daarom mag je de ajuin ook niet te fijn snijden. Dan is het risico te groot dat de stukjes snel aanbranden.

Het deeg voor de Duitse Spätzle

Het deeg voor de Duitse Spätzle is heel eenvoudig. Eigenlijk bestaat het maar uit twee ingrediënten: bloem en eieren. Eventueel komen er nog wat smaakdragers (bijvoorbeeld zout) bij en wat water om de juiste consistentie te verkrijgen. Maar dat is het dan wel.

Het grote verschil met (Italiaanse) pasta deeg is dat het deeg voor Spätzle veel vochtiger is. Je gaat dit niet kneden of met de deegrol of een pastamachine bewerken. Daarvoor is het deeg namelijk veel te vochtig. Eigenlijk roeren we het deeg enkel aan tot het een elastische consistentie heeft. 

Maar dan moeten we daaruit nog de Spätzle nog maken. Idealerwijze heb je daarvoor een pureepers. En/of een Spätzle-pers. Met het juiste materiaal is dit natuurlijk veruit het gemakkelijkste. En natuurlijk vind je vergelijkende test op het grote wijde internet.

Maar loont het zich zo een pers te kopen voor af en toe? Wel, je kan ook een vergiet of een zeef gebruiken. En het deeg door de gaatjes duwen. Bijvoorbeeld Jeroen Meus doet dit bijvoorbeeld ook als hij voor Dagelijkse Winterkost Spätzle maakt.

Tot slot bestaan er ook nog Spatel-raspen of Spatel-schaven. Dit is zoals een kaasschaaf of een grove rasp. Ik vind dit echter de moeilijkere optie.

Als het deeg in het kokende water valt zal hij eerst naar de bodem zinken. Maar na één of twee minuten komt hij bovendrijven. Dan is hij gaar en kan je de Spätzle eruit scheppen. Herhaal dit tot je al het deeg verwerkt hebt.

Zie je het toch niet zitten om deze Duitse deegwaren zelf te maken? Sommige supermarkten verkopen die ook, naast alle Italiaanse pastasoorten. Een voorbeeldverpakking vind je op Meer dan vlees, met de nodige uitleg.

Even bakken in de oven

Nu moeten we de hoofdingrediënten nog samenbrengen in een ovenschaal. Vet die lichtjes in, en verdeel dan de Spätzle, de ajuin en de gemalen kaas in lagen. Eventueel kan je nog wat extra kruiding toevoegen. Zet het geheel dan in de oven zodat alles opnieuw door en door warm wordt en de kaas gesmolten is. Eventueel mag die vanboven ook al licht beginnen korsten.

Tot slot scheppen we dan de warme Käsespätzle op borden. Je kan het nog met wat groensel, bijvoorbeeld bieslook of peterselie, afwerken. En misschien met een slaatje serveren. Bij deze Zuid-Duitse familiekost hoort dan een glas stevig (Duits) tarwebier.

Varianten op Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuin

Eet je graag vegetarisch, maar toch met een goed stukje vlees erbij? zoals mijn vader? Bak dan spekjes kort in een pan en verdeel die mee over de ovenschaal. Dikwijls wordt er ook nog een spiegelei bij geserveerd.

In plaats van de ajuin te carameliseren kan je hem ook bakken of frituren. Dat is eigenlijk net het omgekeerde. Snij hiervoor fijnere ringen en bestrooi die dan met wat bloem. Dat maakt de gebakken/gefrituurde ajuin extra krokant. De versie van Jeroen Meus is overigens met gefrituurde ajuin.

Een ander alternatief is om de Käsespätzle in de pan te bakken in plaats van in de oven. Gebruik dan wat boter en meng de gemalen kaas en de ajuin er dan mee onder.

Een andere lekkere variante is romige Spätzle met gemengde paddestoelen (ongewoon lekker)

Meer verrassend.Duits

De Duitse keuken kan erg verrassend uit de hoek komen. Ze is ook zeer gevarieerd met grote regionale verschillen. Hier vind je nog enkele recepten geïnspireerd op de Duitse keuken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “Duitse Käsespätzle met gecarameliseerde ajuinVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept