Nepalese gekruide melkthee

Kruidige Nepalese melkthee

Kruidige Nepalese melkthee, oftewel masala milk tea is een heerlijk drankje voor elk moment van de dag. Ook bekend als chai latte.
Masala milk tea
Masala milk tea

Kruidige Nepalese melkthee ken je misschien ook wel onder de naam masala milk tea, of Chai latte. Het komt oorspronkelijk uit Indië, maar is voor mij onlosmakelijk verbonden met Nepal. Hoeveel keer hebben we niet tijdens een trekking bij lokale mensen genoten van een Masala milk tea. De hoofdingrediënten zijn melk, thee en kruiden. Maar iedereen heeft zo wel zijn eigen recept om die naar smaak te combineren. Hieronder vind je een standaard recept waarmee je alvast aan de slag kan. Verderop in dit artikel gaan we ook nog verder in op historie en varianten. En de verrassende motor achter de popularisatie van chai latte in onze Westerse wereld. Tot slot leer je ook hoe het nu zit met thee en chai wereldwijd.

kruidige Nepalese melk thee

Kruidige Nepalese melkthee

Kruidige Nepalese melkthee, oftewel masala milk tea is een heerlijk drankje voor elk moment van de dag. Ook bekend als chai latte.
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Drankjes
Keuken Indisch, Nepalees
Porties 4 koppen

Ingrediënten
  

 • 400 ml water
 • 400 ml melk
 • 1 eetlepel zwarte thee
 • 4 peperbollen alternatief: een kwart theelepel gemalen peper
 • 4 kruidnagels alternatief: een kwart theelepel gemalen kruidnagel
 • 1 kaneelstokje alternatief: een halve theelepel kaneelpoeder
 • 2,5 cm gemberwortel alternatief: een halve theelepel gemberpoeder
 • 6 kardemom peulen alternatief: een halve theelepel gemalen kardemom
 • 2 eetlepels bruine suiker

Instructies
 

 • Verwijder de kardemompitten uit de peul. Plet ze dan samen met de peperbollen en de kruidnagel in de vijzel.
 • Snij het kaneelstokje in vier stukken. Snij ook de gemberwortel in stukjes.
 • Breng het water aan de kook en voeg er de thee en de kruiden aan toe. Laat dit een vijftal minuten sudderen.
 • Voeg er dan ook de melk en de suiker aan toe. Roer tot de suiker is opgelost en de melkthee weer goed warm wordt. Zonder dat hij evenwel aan de kook geraakt.
 • Giet de thee door een zeef om de brokken te verwijderen. Serveer warm.
Trefwoord karnemelk, masala, thee
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Basisrecept voor kruidige Nepalese melkthee

Een klassieke masala milk tea, zo noemt men deze kruidige Nepalese melkthee in de Himalaya, bestaat voor de helft uit melk en de helft uit water. In Nepal werd de melk bij de locale bevolking dikwijls door melkpoeder vervangen.

De voorbereiding

Maar het zijn natuurlijk de kruiden en de zwarte thee die de unieke smaak geven aan deze masala milk tea. Het beste werk je met verse kruiden, maar je kan natuurlijk ook gemalen, gedroogde kruiden gebruiken. Het is belangrijk dat we deze in de vijzel pletten. Ze moeten niet volledig vermalen zijn, maar door ze te pletten kunnen ze hun smaak optimaal afgeven aan de kruidige Nepalese melkthee. Kruiden de je kan pletten of fijnsnijden zijn peperbolletjes, kruidnagels, steranijs, kaneelstokjes, koriander zaadjes, venkelzaadjes, … Verse gember is voor mij ook onmisbaar in een chai latte. Het geeft net als de peper een tintelende pikante smaak. De verse gember snij je het beste in kleine stukjes.

Breng nu het water aan de kook, en meng er de thee an alle kruiden onder. Laat dit enkele minuten goed doorkoken, zodat de theebasis zijn smaak krijgt. Voeg er dan de melk en de suiker aan toe en laat het geheel nog enkele minuten warm worden en trekken. 

Afwerking en serveren

Nu hebben we natuurlijk thee met een hele hoop brokken in. En die brokken willen we niet echt in onze mond. Daarom giet je de kruidige Nepalese melkthee het best door een zeef voor je hem opdient, of als je hem wilt bewaren. Als de kruiden te lang in de thee blijven kan de smaak te dominant worden. Je kent dat ook wel van de gewone thee waar het zakje te lang in heeft gehangen.

Op internet of in kookboeken vind je waarschijnlijk nog vele andere recepten voor masala milk tea. Zoals gezegd zijn er bijna evenveel recepten als mensen die de thee maken. En die variaties gaan van zoeter tot kruidiger. Maar ga op basis van dit recept zelf aan de slag en creëer je eigen perfecte masala milk tea! We lezen het graag in de commentaren.

Waar komt kruidige Nepalese melkthee vandaan?

We starten met de thee

Voor we over masala milk tea, of chai latte spreken moeten we het eerst hebben over de thee zelf. 

De woorden thee en chai komen oorspronkelijk allebei uit het Chinees. En in het Chinese schrift worden beide met hetzelfde teken afgebeeld. Het verschil ligt hem in de uitspraak. In de Mandarijn variante wordt het uitgesproken als chá. In de kustregionen wordt echter een andere variante Chinees gesproken, laten we het een ander dialect noemen. En daar is de uitspraak té. En de levering over land of over zee bepaalt ook het woordgebruik bij de klanten wereldwijd. De regio’s die over land beleverd werden gebruiken het woord chai, of een variante daarvan. Over de zeeweg was dan té de variante die in gebruik kwam. In het artikel “Tea if by sea, cha if by land: why the world knows only two words for tea” kan je dit nalezen en ook visueel op een kaart controleren.

Vroeger had China een monopolie over de export van thee. Vandaar ook dat de hele wereld een van de twee Chinese uitspraken heeft overgenomen in hun eigen taal. Vermits India over land werd beleverd, werd het dus de Mandarijn variante: chai.

Het ontstaan van gekruide melkthee

Maar op een bepaald moment reduceerde China de export van thee. De Britten gingen daarom vertwijfeld op zoek naar een alternatief om hun geliefde drankje te kunnen drinken. Zo kwamen ze uit in Assam, in het Noordoosten van hun kolonie Indië. Daar kwamen de omstandigheden en het klimaat het beste overeen met de oorsprong van thee in China. En zo ontstonden de eerste theeplantages in India in 1838.

Echter, opbrengst en kwaliteit waren niet vergelijkbaar met het origineel uit China. Toch werd de thee gepromoot en gemengd met kruiden en melk ontstond een nieuw product: masala chai, gekruide thee. Het werd een typisch straatproduct (street food) dat door straatventers (chaiwallahs) verkocht werd. Met de toevoeging van melk en kruiden kon men ook de mindere kwaliteit van de thee camoefleren. Ondertussen is het in Indië en Nepal net zo verbreid als koffie bij ons.

De popularisatie in de Westerse wereld

Tijdens de laatste decennia is dit product ook in de Westerse wereld aan een stijle opmars bezig. Het meest bekend is het misschien nog onder de naam chai latte. En je gaat het niet geloven, maar het is uitgerekend Starbucks, de Amerikaans koffiegigant, dat “chai-tea” bij ons gepopulariseerd heeft. Misschien ken je wel hun pumpkin spiced chai latte. Aangepast aan onze smaak natuurlijk, dus veel meer zoet dan kruidig. Maar het sloeg aan, en daarom bieden vandaag meer en meer koffiehuizen en restaurants een of andere vorm van chai latte als warme drank aan. Een alternatief voor onze klassieke koffie en thee.

In de onderstaande (Engelstalige) artikels vind je nog meer informatie en achtergrond over masala milk tea:

Meer verrassend.Nepalees

Door de vele reizen ben ik natuurlijk een fan van de Nepalese en Indische keuken. Door zijn ligging tussen India en China komen in de Nepalese keuken veel invloeden van beide landen voor.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Kruidige Nepalese melktheeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept