vegetarische penne met tomaten, wodka, olijven en feta

Penne met tomaten wodka saus

Deze vegetarische penne met tomaten wodka saus is een uitgelezen gezonde en gemakkelijke midweek maaltijd. Complexloos en lekker.
Penne in tomaten wodka saus
Penne in tomaten wodka saus

Deze penne met tomaten wodka saus is een gezond midweek gerecht. Het is namelijk snel klaar, vegetarisch en gezond. De tomaten voorbereiden is nog het meeste werk. Maar dat kan je goed voorbereiden. Of je neemt een shortcut door een blikje tomaten te gebruiken.

Vegetarische penne met een tomaten wodka saus

Penne met tomaten wodka saus

Deze vegetarische penne met tomaten wodka saus is een uitgelezen gezonde en gemakkelijke midweek maaltijd. Complexloos en lekker.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 450 gram penne
 • 1000 gram tomaten
 • 1 dl wodka
 • 200 gram feta
 • 200 gram olijven
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels olijfolie
 • peper
 • zout

Instructies
 

De tomaten voorbereiden

 • Zet een pot met water op en breng die aan de kook.
 • Snij de tomaten kruiselings in, en dompel die dan in het kokende water.
 • Haal de tomaten er na een minuutje uit. Je kan ze nu makkelijk ontvellen.
 • Snij de tomaten fijn en verwijder de pitjes.

De overige ingrediënten voorbereiden

 • Plet de knoflook. Verwijder de huid en snij de knoflookteentjes fijn.
 • Snij of verkruimel de feta in kleine blokjes.

De tomatensaus maken

 • Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan.
 • Laat de helft van de tomaten zachtjes inkoken in de pan gedurende 10 tot 15 minuten.
 • Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout en zet die dan apart.

De penne koken

 • Kook de penne al dente in het water waarin je de tomaten hebt doen schrikken.
 • Giet ze daarna af en zet ze apart.

De penne met tomatensaus maken

 • Verhit opnieuw twee eetlepels olijfolie in dezelfde pan en bak er de knoflook in.
 • Voeg er dan de resterende tomaten aan toe en bak die ongeveer twee minuten. We willen die niet volledig tot saus plat koken.
 • Dan volgen de olijven en de wodka. Laat dit inkoken tot de alcohol is verdampt en de saus indikt.
 • Voeg er dan de penne en de verkruimelde feta aan toe. Laat het geheel doorwarm worden.
 • Serveer dan op pastaborden en kruid nog naar smaak met peper.
Trefwoord pasta, penne, tomaten, wodka
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je deze penne met tomaten wodka saus?

Deze penne in een tomaten wodka saus is zoals eerder aangegeven een complexloos gezond en vegetarisch midweek gerecht. De tomaten voorbereiden is nog het meeste werk. Maar dan wordt het typisch Italiaans: een eenvoudig gerecht met lekkere smaakvolle ingrediënten.

De voorbereidingen

Eigenlijk moeten we enkel de look en de tomaten voorbereiden. De teentjes knoflook pletten we eerst met een mes. Dan kunnen ze gemakkelijk van de schil bevrijd worden. Daarna moeten ze nog kleingesneden worden. Of je gebruikt de lookpers om ze uit de drukken.

De feta kaas snijden we in kleine blokjes en zetten die alvast opzij voor later.

Voor we de tomaten bewerken zetten we al een pot met water op en brengen die aan de kook. Ondertussen snijden we de tomaten kruiselings in. Dan kunnen we ze zo meteen gemakkelijk ontvellen. Als het water kookt gaan de tomaten voor een minuutje in het kokende water. Als je merkt dat het vel loskomt kan je ze weer uit het warme bad halen.

Giet het water niet weg. Dat kunnen we meteen opnieuw gebruiken om de penne al dente te koken. Kijk daarvoor op de verpakking naar de aangegeven kooktijd. Vermits de penne nadien nog even mee in de pan gaat mag hij echt al dente zijn. Dus nog niet volledig platgekookt.

Terwijl de penne gaart kunnen we verder werken met de tomaten. We ontvellen ze eerst en vierendelen ze dan. Dan verwijderen we de pitjes en de aanhechting van het steeltje. Tot slot snijden we het tomatenvlees fijn. Gooi de tomatenpitjes en het vel niet weg. Ze vormen een perfecte basis voor een soep, bijvoorbeeld met het kookwater van de penne.

Heb je weinig tijd? Of niet het geduld en de energie om de tomaten voor te bereiden? Geen probleem. Neem dan een blikje van 400 gram met tomatenpulp en gebruik dat. Dat is een shortcut, en dan heb je echt wel je snelle midweek gerecht.

De tomaten wodka saus

Nu gaan we al richting eindafwerking. Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan en laat daar de helft van de tomaten gedurende een tiental minuten in inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Of andere Italiaanse kruiden naar smaak. De tomatenstructuur gaat nu verdwijnen en ze worden echt tot een saus ingekookt. Eens we zover zijn zetten we de saus apart.

Opnieuw verhitten we nu twee eetlepels olijfolie in dezelfde pan. Daar bakken we eerst de knoflook in aan tot die mooi bruin wordt en de geur de keuken overneemt. Dan voegen we er de resterende tomaten aan toe. Na ongeveer twee minuten is het dan tijd voor de olijven en de wodka. Dit moet dan even inkoken zodat de alcohol verdampt en de saus opnieuw wat inkookt. We willen namelijk een Italiaanse saus met weinig vocht en veel smaak. Die ook mooi aan de penne blijft kleven. Echt Italiaans dus, en niet zoals bij ons, waar de pasta dikwijls verzuipt in de saus.

Een de saus is ingedikt kunnen we er de penne, de feta en de eerder gemaakte tomaten saus aan toevoegen. Meng alles goed door elkaar en laat alle ingrediënten goed warm worden. Dan kan het geheel in diepe pasta borden om meteen geserveerd te worden. Eventueel geef je het geheel nog een paar draaien met de pepermolen.

Alternatieve bereidingswijzen

Zoals gezegd kan je voor de tomaten een shortcut nemen door een blikje tomaten van 400 gram te gebruiken. Ook daar kan je weer de helft vooraf inkoken tot een smaakvolle tomatensaus, en de andere helft met de olijven en de wodka verwerken.

Door de feta mee in de pan te geven gaat die natuurlijk mee opwarmen en smelten. Dit geeft de saus iets romigs. Het kan echter zijn dat je daar niet zo voor bent. Geen probleem, dan wacht je met de feta tot je de pasta op de borden geserveerd hebt. Bestrooi ze dan met de blokjes fetakaas.

Is het nu wodka of vodka?

Dit is weer zo een levensvraag die absoluut een antwoord nodig heeft. Is het nu wodka, met een w, of vodka, met een v. Geen idee. Dus dat hebben we ook nog even uitgezocht.

Er zijn twee landen die de oorsprong van wodka/vodka claimen. Zowel Rusland als Polen claimen de auteursrechten. Dat op zich vind ik al een explosief uitgangspunt.

De Russen schrijven vodka. En de eerste verwijzingen ernaar vinden we terug vanaf de jaren 1800.

Voor de Polen is het wodka. En daadwerkelijk gaan de eerste bronnen waarin naar wodka verwezen wordt terug naar de jaren 1400.

Conclusie: je kan en mag de beide schrijfwijzen gebruiken. Historisch gezien geef ik het voordeel echter aan de Poolse wodka.

Overigens ben ik dit gerecht op het spoor gekomen via een kookboek met gerechten met maximaal 6 ingrediënten. Alleen, ben ik niet overtuigd van hun recept. Volgens dat recept moet je een halve liter wodka over de saus gieten. Ik weet niet… Ten eerste is dat een serieuze kostenfactor. En het duurt ook een eeuwigheid voor alle alcohol weg gekookt is. En dan is de saus volgens mij echt pulp.

Meer verrassend.Italiaans

Met weinige ingrediënten smaakvolle gerechten maken. Dat is typisch Italiaans. En het past natuurlijk ook in het concept van gerechtenweb om met weinige ingrediënten verrassend uit de hoek te komen. Hier vind je dus nog meer inspiratie:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Penne met tomaten wodka sausVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept