Gentse waterzooi van kip

Smaakvolle Gentse waterzooi van kip

Deze smaakvolle Gentse waterzooi van kip is eenvoudig te bereiden. Door de andere bereidingswijze komen de smaken nog beter tot hun recht.
Gentse waterzooi
Gentse waterzooi

Smaakvolle Gentse waterzooi van kip is ongetwijfeld het bekendste exportproduct van Gent. Het is niet voor niets een klassieker uit de Belgische keuken. Er zijn dan ook ontelbare variaties op deze maaltijdsoep te vinden. En dit zowel nationaal als internationaal. Dit basisrecept is zeer eenvoudig en smaakvol en is zeer geliefd bij familie en vrienden. Het meeste werk zit hem eigenlijk in het fijnsnijden van de groenten. Maar daarna is deze bereidingswijze heel rechttoe rechtaan. Verderop in het artikel leer je meer over de geschiedenis van waterzooi. En je vind er nog enkele interessante en originele bereidingen.

Gentse waterzooi

smaakvolle Gentse waterzooi van kip

Deze smaakvolle Gentse waterzooi van kip is eenvoudig te bereiden. Door de andere bereidingswijze komen de smaken nog beter tot hun recht.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 1 kipfilet
 • 1 selderstengel
 • 2 wortelen grote wortelen
 • 1 prei
 • 500 gram aardappelen 2 grote aardappelen
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel bloem
 • 100 ml room
 • 1 eigeel

kruiding

 • 2 blaadjes laurier
 • tijmblaadjes
 • muskaatnoot
 • zout
 • peper
 • peterselie

Instructies
 

 • Snij de wortelen, de selderstengel de prei heel fijn (Julienne). Dit is eigenlijk al het grootste werk.
 • Maak de knoflook en het sjalotje schoon en snij die ook fijn.
 • Schil de aardappelen en snij die in twee of in vier, afhankelijk van de grootte. Zet ze dan onder water in de kippenbouillon en kruidt die met de tijm en de laurier.
 • Snij de kipfilet in stukken van 1-2 cm groot.
 • Verhit boter in een pan en bak daarin het sjalotje en de knoflook gedurende enkele minuten. Voeg er dan de kippenblokjes aan toe. Bak die op een hoog vuur tot ze aan alle kanten dichtgeschroeid zijn en lichtjes bruin worden.
 • Neem de pan nu van het vuur en plaats de schotel met aardappelen erop. Breng die aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken.
 • Voeg er nu de kip met de knoflook en de sjalot aan toe. Kruidt het geheel verder met bijvoorbeeld nootmuskaat, zout en peper.
 • Daarna voeg je om de paar minuten achtereenvolgens de selder, de wortelen en de prei aan het stoofpotje toe.
 • Meng ondertussen de bloem met een beetje koud water en mix de eierdooier met de room.
 • Voeg nu de bloem aan de waterzooi toe en laat die nog een paar minuten doorkoken. De bloem zorgt voor de binding van de saus. Roer voorzichtig, zodat die zich goed over de waterzooi verdeelt.
 • Verlaag nu de hitte en wacht tot de waterzooi net niet meer kookt. Voeg er dan de room met het eigeel aan toe. Blijf roeren en laat de waterzooi dan nog enkele minuten trekken. Controleer de kruiding en breng indien nodig nog verder op smaak.
 • Serveer in diepe borden en werk af met een takje peterselie of kervel.
Trefwoord kip, maaltijdsoep, waterzooi
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Tips voor de perfecte smaakvolle Gentse waterzooi

Zoals gezegd zijn er ontelbare manieren om lekkere Gentse waterzooi te maken. Hier wat meer uitleg over deze smaakvolle variante.

De kip

In de meeste recepten wordt de kip gekookt in het groenten stoofpotje. Ik vind dat de kip dan echter veel van zijn smaak verliest. Daarom geef ik er de voorkeur aan om die eerst kort in een klontje boter met wat sjalot en knoflook aan te bakken. Daarna gaat ze voor de verdere garing bij de aardappel bouillon.

In dit recept werk ik met kipfilet. Maar je kan natuurlijk ook met kippenboutjes of -vleugels werken. Die geven ook veel smaak mee.

Zoals je verderop kan lezen werd Gentse waterzooi oorspronkelijk met vis gemaakt. Aarzel ook niet om andere soorten vlees of vis te gebruiken. Je zal verrast zijn van het resultaat. Ik zie een variante met paling ook nog wel zitten!

De aardappelen

Geen Gentse waterzooi zonder aardappelen. Meestal worden ze echter apart gekookt en pas bij het serveren mee op het bord gelegd. Daardoor gaat het kookwater van de aardappelen natuurlijk verloren. Met alle bestanddelen die in het kookwater zijn achtergebleven.

Daarom begin ik met de aardappelen in de kippenbouillon te koken. En daarna voeg ik er stap voor stap de kip en de groenten aan toe. Min of meer in volgorde van de garingstijd. Het voordeel is dat alle smaken samen blijven en niets verloren gaat. Bovendien geeft net die mengeling het intensiefste smakenpalet. En je verspilt niet onnodig kookwater.

De groenten

De klassieke groenten voor een traditionele Gentse waterzooi zijn wortelen, selder en prei. Met de hoeveelheden kan je natuurlijk spelen naar eigen goeddunken. Er is geen vastgeschreven regel. Ook hoe fijn je ze snijdt kan je zelf beslissen. Als ik geen tijd of goesting heb durf ik ze ook wel eens wat grover snijden. Hou er dan wel rekening mee dat ze misschien iets langer moeten garen. Dan doe je ze dus gewoon samen met de kip bij de aardappelen.

Als je grotere hoeveelheden maakt kan je ook gerust de sjalot door een witte of gele ajuin vervangen. Ik heb dit hier niet gedaan omdat de portie in het recept daarvoor te klein is. Bij een portie voor 4 personen kan je gemakkelijk ook een hele ajuin verwerken.

De eindafwerking

Gentse waterzooi wordt traditioneel in een gebonden witte saus geserveerd. De binding krijg je door de bloem en het eigeel. Het wit komt van de room. Eerst meng je de bloem met een heel klein beetje koud water tot een papje. Die is om het klonteren tegen te gaan. Die voeg je dan aan de waterzooi toe en moet dan nog een paar minuten doorkoken om te garen en te binden. De room met het ei wil ik niet meer laten koken. Daarom verminder ik de hitte en laat die trekken terwijl ik het geheel rustig roer.

Een blaadje peterselie of kervel is geen must, maar staat altijd mooi voor de afwerking.

De oorsprong van Gentse waterzooi

Ik vind het altijd interessant om de geschiedenis van een gerecht te achterhalen. Waar komt trouwens dat woord waterzooi vandaan? En is het nog altijd hetzelfde, of is het in de loop der tijden veranderd?

Wel, Gentse waterzooi komt inderdaad uit Gent en was oorspronkelijk een soep die met brood gegeten werd. Het woord zooi komt van “zieden”, wat eigenlijk een afkooksel is. Het is dus niet zomaar een zootje.

De oorspronkelijke waterzooi werd echter niet met kip gegeten, maar met vis. Meer bepaald de kwabaal die lange tijd zeer veel voorkwam in de Gentse wateren. Maar door de vervuiling verdween deze vis en zo is de versie met kip ontstaan. Een kwabaal is overigens geen paling, maar een soort zoetwaterkabeljauw. Maar het bracht me wel op het idee om dit ook eens een keer met paling te maken.

En hoever moeten we nu terug in de geschiedenis? Wel, blijkbaar was het een van de favoriete gerechten van Karel V. En die leefde in de zestiende eeuw. Hij at het graag als hij in Gent in het St. Jorishof vertoefde.

Alternatieven voor smaakvolle Gentse waterzooi van kip

Zoals gezegd bestaan er ondertussen duizenden varianten op Waterzooi. Ook in de internationale keuken. Hier vind je enkele originele recepten, naast deze smaakvolle Gentse waterzooi met kip, die je zeker ook eens kan bekijken (en maken):

Meer verrassend.Belgisch

Ben je op zoek naar meer Belgische recepten met een verrassende insteek? Dan ben je op gerechtenweb op de juiste plaats! Doe inspiratie op bij de volgende gerechten:-

Meer verrassend.maaltijdsoep

Soepen waar je je lepel in kan rechtzetten. Een soep met heerlijke groenten die je als maaltijd kan gebruiken. Eventueel met een lekker stuk stokbrood. Hier vind je zo nog enkele recepten:

Op 10 verrassende recepten met kip vind je nog meer originele recepten met kip.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Smaakvolle Gentse waterzooi van kipVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept