witloof-appel slaatje met gerookte zalm

Witloof-appel slaatje

Dit witloof-appel slaatje met gerookte zalm is een lekker, fris en eenvoudig voorgerecht. Past ideaal in een eindejaars-menu.
witloof-appel slaatje
witloof-appel slaatje

Dit witloof-appel slaatje is een lekker en fris voorgerecht dat ik voor het eerst eind 2011 heb gemaakt. Typisch voor de herfst en misschien jouw keuze als voorgerecht voor een eindejaarsmenu? Maar je kan het ook als een lekkere en gezonde lunch eten met een stuk brood. Dat is dan misschien weer een idee voor de restjes en de volgende dag. Maar we beginnen eerst met het basisrecept. Verderop in het artikel lees je dan meer details en mogelijke varianten.

witloof-appel slaatje

Witloof-appel slaatje

Dit witloof-appel slaatje met gerookte zalm is een lekker, fris en eenvoudig voorgerecht. Past ideaal in een eindejaars-menu.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang lunch, voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 3 stronken witloof
 • 1 appel
 • 100 gram kaas
 • 200 gram gerookte zalm
 • sap van een halve citroen
 • 4 eetlepels mayonaise
 • bieslook
 • peper

Instructies
 

Voorbereiding

 • Snij het witloof fijn en besprenkel dit met wat citroensap.
 • Schil de appel en snij die in fijne blokjes. Voeg die bij het witloof en meng alles goed door elkaar. Besprenkel met wat extra citroensap.
 • Snij ook de kaas in kleine blokjes en meng die onder het witloof-appel slaatje.
 • Bind het slaatje met wat mayonaise en breng op het op smaak met peper.

Afwerking

 • Leg één of twee schelletjes gerookte zalm op een bord. Al naargelang de grootte.
 • Schik wat van de witloof-appel salade op een helft van de gerookte zalm. Leg de andere helft van de gerookte zalm voorzichtig over het slaatje.
 • Schik nog wat extra salade rond de zalm.
 • Werk af met peper en fijngesneden bieslook.
Trefwoord slaatje, voorgerecht, witloof
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over witloof

Witloof is een typische herfstgroente. Maar toch kan je het tegenwoordig het hele jaar door krijgen. Het verschil is dat deze laatste op hydrocultuur gekweekt wordt. Grondwitloof krijg je enkel in het seizoen, de herfst. Maar deze teelmethode is een beetje aan het uitsterven. Het is harde handarbeid. Dus vind je moeilijk mensen en het is duurder. Op VRTNWS vind je een mooie reportage over het telen van grondwitloof. Misschien toch eens over nadenken?

Hoe was en snij je nu het beste witloof?

Wel, het wassen is in elk geval eenvoudig, zeker bij hydrocultuur: gewoon omgekeerd onder de kraan houden. Voor het snijden zijn er verschillende methodes. Ik halveer ze altijd in de lengte en snij dan het hardere onderste deel weg. Dan snij ik ze nog eens overlangs doormidden en snij dan (halve) ringen. Enkele goede instructie videos vind je hier:

Waar komt witloof vandaan?

Nog een woordje over de historie van witloof. Zoals vele grote uitvindingen is dit ook een toevalstreffer. Ergens in de jaren 1830 had een boer chicorijwortels in zijn kelder te drogen gelegd, om er (surrogaat)koffie van te maken. Na een paar maanden stonden er witte blaadjes aan die wortels. Die hadden een licht bittere smaak. Zo is de methode ontstaan om chicorijwortels in een donkere ruimte opnieuw te laten schieten tot witloofstronken.

Witlof of witloof?

Op internet zal je beide schrijfwijzen voor deze groente regelmatig tegenkomen. Beide zijn ook ok en toegestaan. In Vlaanderen zeggen en schrijven we over het algemeen witloof. In Nederland zal je vaker de term witlof horen en tegenkomen.

Meer verrassend.witloof

Witloof is een van de favoriete groenten bij ons in de familie. Geen wonder dus dat je hier vele lekkere en verrassende recepten met witloof vind. Hier vind je nog meer inspiratie:

Welke appel gebruik je best voor dit witloof-appel slaatje?

In de supermarkt of de fruitwinkel vind je een hele resem verschillende appelsoorten. Maar welke neem je nu best voor dit gerecht? Ik ga hier altijd voor een zoetere appel. Die geeft namelijk het beste contrast tegen het bittere van het witloof en het zure van de citroen. De Pink Lady is in dat opzicht een van mijn favorieten. Elstar en Jonagold passen zeker ook heel goed bij dit witloof-appel slaatje. Als vuistregel kan je nemen dat rode appels over het algemeen zoeter zijn. Groene zijn dan weer zuurder. 

Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten appels en hun kenmerken? Neem dan zeker eens een kijkje op de onderstaande artikels:

Hoe snij je best een appel in fijne blokjes?

Appels zijn rond, hebben een schil en een klokhuis. Allemaal obstakels als je mooie kleine blokjes wil snijden. Er zijn verschillende methodes, en uiteindelijk primeert het resultaat. Maar hier lees je alvast hoe ik het doe.

Ik schil eerst de appel en snij hem dan in vier kwartjes. Dan verwijder ik in elk van die kwartjes het klokhuis. Dan heb ik enkel nog het vruchtvlees over dat ik wil gebruiken. Ik leg elk partje dan op de platte kant. Ik snij ze dan verticaal in reepjes maar niet volledig. Op die manier blijft het kwartje tezamen. Dan leg ik ze op de andere vlakke zijde en doe daar hetzelfde. Tot slot snij ik ze in de andere richting en heb dan mooie kleine blokjes.

De volgende instructievideos tonen je ook hoe je een appel gemakkelijk fijn kan snijden:

Meer verrassend.appel

Vanwege zijn verfrissende en zoete smaak durf ik wel eens meer appelen in mijn recepten verwerken. Enkele andere ideeën vind je hier:

Welke kaas heb je nodig voor dit witloof-appel slaatje?

Er zijn nog meer soorten kaas dan appels. Dus ook hier weer de vraag: wat moeten we nu nemen? En net als bij de appels is ook hier je eigen smaak belangrijk. Luister naar je eigen smaak! 

Ik hou wel van oudere of belegen kaas, omdat de smaak veel intensiever is. Maar als je daar niet zo voor bent kan je net zo goed jonge kaas nemen. Een harde kaas past wel het beste bij dit voorgerecht vind ik. Bij zachte kazen stoot je ook op een praktisch probleem: die kan je natuurlijk niet zo goed (of helemaal niet) in blokjes snijden.

Kan dit witloof-appel slaatje ook als lunch of bijgerecht?

Zoals in het begin van dit artikel aangegeven heb ik dit slaatje als voorgerecht gemaakt. Maar ja, de grote schrik van elke familiekok is “dat het niet genoeg gaat zijn”. In elk geval hoor ik dat bij ons bij iedereen. En elke keer hebben we gigantisch veel overschot…

En die overschotjes zijn dan meestal voor de volgende dagen. Met een lekker stuk roggebrood of een Frans brood is dit overigens de ideale lichte lunch voor de volgende dag.

Iets gewaagder, maar zeker ook doenbaar is om dit slaatje als bijgerecht te serveren bij een hoofdmaaltijd. Wel zonder de zalm dan welteverstaan. Het is fris en heeft zowel bittere, zoete als zure smaakcomponenten. Vooral met een stevige vis (zalm, zeeduivel, tonijn) past dit heel goed tezamen.

Zelfgemaakte mayonaise

De mayonaise kan je ook heel gemakkelijk zelf maken. Kijk daarvoor zeker eens naar het volgende recept: Mahonaise – de oorsprong van mayonaise. Je leert dan tegelijk waar deze heerlijke witte saus vandaan komt.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Witloof-appel slaatjeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept