spie tulband cake met blauwe bessen

Eenvoudige vruchten tulband cake

Deze eenvoudige vruchten tulband cake met blauwe bessen is de ideale optie voor bij de zondagnamiddagse koffie. Lekker en zo klaar!
tulbandcake met blauwe bessen
tulbandcake met blauwe bessen

Ben je op zoek naar iets lekkers voor bij de zondagnamiddagse koffie? Lekker en natuurlijk ook eenvoudig te maken? Dan is deze eenvoudige vruchten tulband cake met blauwe bessen een heel goede oplossing. Geen paniek als je geen tulband vorm hebt. Je kan hem ook in een traditionele cakevorm maken. Laat hem dan wel iets langer bakken en controleer met een priem of hij gaar is.

spie ringcake met blauwe bessen

Eenvoudige vruchten tulband cake

Deze eenvoudige vruchten tulband cake met blauwe bessen is de ideale optie voor bij de zondagnamiddagse koffie. Lekker en zo klaar!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang dessert, taart
Keuken Europees
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

 • 200 gram bloem
 • 100 gram zetmeel
 • 75 gram gemalen amandelen
 • 150 gram suiker
 • 200 gram boter
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 7,5 gram bakpoeder een half pakje
 • 3 eieren
 • 6 eetlepels melk
 • 200 gram blauwe bessen
 • boter en amandelpoeder voor de vorm

Instructies
 

 • Smelt de boter.
 • Voeg er dan de suiker en de eieren aan toe. Klop alles goed op, zodat er veel lucht in het mengsel komt.
 • Voeg er de melk aan toe. Vervolgens het zetmeel, de bloem, het bakpoeder en het amandelpoeder.
 • Tot slot meng je voorzichtig de blauwe bessen onder het deeg.
 • Vet de tulbandvorm en en bestrooi die met het amandelpoeder.
 • Giet het deeg voorzichtig in de vorm.
 • Bak de cake gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Trefwoord blauwe bessen, cake, tulbandcake
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over deze eenvoudige vruchten tulband cake met blauwe bessen

Je moet echt geen sterrenchef zijn om deze eenvoudige vruchten tulband cake met blauwe bessen te kunnen maken. Zoals bij de meeste cakes, is de voorbereiding al het grootste werk: de ingrediënten klaarzetten en afmeten.

Ik smelt altijd eerst de boter, en daar meng ik dan de suiker en de eieren onder. Als je een keukenmachine hebt kan je die daarvoor natuurlijk gebruiken. Maar natuurlijk kan je ook manueel te werk gaan met de garde. Belangrijk is dat je alles goed romig opklopt.

Dan volgen de melk en de droge ingrediënten: bloem, zetmeel en amandelpoeder. Je zal zien dat je nu een smeuïg deeg hebt. Op zich is dit al de basis voor de cake, maar de blauwe bes op de taart ontbreekt nog.

Dat is dus de laatste stap: de blauwe bessen onder de cake mengen. Ga hierbij voorzichtig te werk, want die zijn natuurlijk heel kwetsbaar.

Zorg ervoor dat je de tulbandvorm al op voorhand hebt voorbereid (ingevet en gepoederd). En ook dat de oven al voorverwarmd is. Waarom? Omdat we niet teveel tijd meer willen verliezen. Anders zinken alle blauwe bessen naar de bodem, en we willen die wel mooi verdeeld over de cake hebben. We gieten dus het deeg in de tulbandvorm en zetten die dan voor 30 minuten in de oven.

Kan je deze eenvoudige vruchten tulband cake ook met andere vruchten maken?

Natuurlijk kan je ook andere vruchten als blauwe bessen gebruiken. In de allereerste versie (uit 2012) heb ik die met gekonfijt fruit gemaakt. Ook heel lekker, maar ondertussen ben ik daar niet meer zo aan. Maar dit is zeker een heel kindvriendelijk alternatief. Bij kinderen kan je met gekonfijt fruit weinig misdoen.

Een ander alternatief zijn rozijnen en/of gedroogde veenbessen. Als ik die gebruik laat ik ze altijd eerst in appelsiensap weken. Dan zijn ze veel sappiger en ongelofelijk lekker. Echt ondeugend wordt het dan als je er ook nog een scheutje rum bij doet.

Je kan zeker ook andere vruchten in deze vruchten tulband cake verwerken. Laat me jouw ervaringen zeker weten!

Wat is eigenlijk een tulband cake?

Maar wat is nu eigenlijk een tulband cake? En waar komt hij vandaan? We hebben het even opgezocht.

Een tulband cake is typisch een ronde cake met een gat in het midden. Met niet al teveel fantasie zie je er dan daadwerkelijk een tulbandvorm in. Vele tulbandvormen zijn ook geribbeld of hebben een bepaald patroon. Dat ziet er dan ook nog eens mooi uit.

Hoe haal je de tulband cake uit de vorm?

De eeuwige nachtmerrie in de keuken. Als je de cake uit de vorm wilt halen valt hij in stukken uit elkaar of blijft kleven. Dat willen we natuurlijk niet meemaken. En het is eenvoudig te vermijden.

Ten eerste moet je zorgen dat de vorm goed ingevet is. Ook bij moderne vormen met een goede antiibaklaag wijk ik niet van deze procedure af. Door hem dan te bestrooien met amandelpoeder of bloem controleer je eigenlijk of hij overal goed is ingevet. Op zich niet noodzakelijk, maar ik heb de gewoonte dit toch te doen.

Voor je de cake uit de oven haalt moet je controleren of hij gaar is. Normaal is de baktijd van 30 minuten ruim berekend en zou dit geen probleem mogen zijn. Maar elke oven is verschillend. Dus even de breinaald of soortgelijke erbij halen kan zeker geen kwaad.

En nu moet je nog een beetje geduld oefenen. Als je de cake uit de oven haalt moet die nog een twintig tot dertig minuten afkoelen. Daardoor wint hij aan stevigheid. Zeker in dit geval met de vele vruchten is dit nodig om te vermijden dat hij in stukken uiteenvalt.

Dan test je voorzichtig of de binnen en de buitenkant niet vastplakken aan de vorm. Indien nodig kan je dit met een mes voorzichtig losmaken. En dan wordt het spannend! Leg een bord op de tulband cake en draai hem dan om. Dan kan je voorzichtig de vorm optillen. En nu maar hopen dat de cake in volledige vorm op het bord blijft liggen. Maar geen angst, normaal zal dit wel lukken als je de bovenstaande tips in acht hebt genomen.

Meer verrassend.cake

Er gaat niets boven een lekkere cake of taart bij de koffie op zondagnamiddag. Andere leuke ideeën vind je in deze artikels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “Eenvoudige vruchten tulband cakeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept