changua met croutons

Changua met croutons

Changua met croutons is een bewerking van de Colombiaanse ontbijtklassieker changua op basis van melk, water en eieren.
Colombiaanse ontbijtsoep - changua met croutons
Colombiaanse ontbijtsoep – changua met croutons

Bij een Colombiaans ontbijt denk je misschien in eerste instantie aan zee en warme stranden. Maar Colombia is ook heel bergachtig, de Andes. En dat zijn streken met een heel ander klimaat. Net daar komt deze changua oorspronkelijk vandaan: uit de meer bergachtige gebieden rond bijvoorbeeld Bogota, de hoofdstad. Daar is het veel kouder, en kan de werkende bevolking wel een stevig warmend ontbijt gebruiken om de dag in te zetten. Onderaan het recept voor changua met croutons lees je meer over de herkomst en historie van dit Colombiaans ontbijt. Daarenboven kan je met er enkele kleine variaties ook een lekkere maaltijdsoep maken.

Colombiaanse ontbijtsoep - changua met croutons

Changua met croutons

Changua met croutons is een bewerking van de Colombiaanse ontbijtklassieker changua op basis van melk, water en eieren.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang maaltijdsoep, Ontbijt, Soep
Keuken Colombiaans, Zuid Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 300 ml melk
 • 300 ml groentebouillon
 • 4 eieren
 • 1 snede toastbrood
 • 1 lenteui
 • 1 uitjes
 • 1 rood pepertje optioneel
 • 1 teentje knoflook
 • 10 gram koriander alternatief: bladpeterselie

Instructies
 

croutons

 • Verwijder de randen van het toast brood en snij de boterham dan in blokjes van ongeveer 1 cm.
 • Verhit olijfolie en bak de blokjes toast brood erin tot ze mooi goudbruin zijn.
 • Zet ze dan opzij.

Changua

 • Snij de knoflook, het rode pepertje en het uitje fijn.
 • Hou het wit en het groen van de lente-ui apart en snij ze fijn. Het groen gaan we voor de afwerking gebruiken. Het wit gaat mee in de soep.
 • Verwijder de korianderblaadjes van de steeltjes. De steeltjes gaan we fijn snijden en mee in de soep geven. De blaadjes zijn voor de afwerking op het einde.
 • Verhit olie in een pot en bak de knoflook, het uitjes, het rode pepertje en het wit van de lente-ui gedurende enkele minuten.
 • Voeg er dan de bouillon en de melk aan toe. Evenals de fijngesneden koriandersteeltjes.
 • Breng het geheel aan de kook en laat dit enkele minuten sudderen. Wel altijd oppassen voor overkoken als je met melk kookt!
 • Neem de soep even van het vuur, en roer er goed in zodat ze in een ronde draait. Voeg er nu de eieren aan toe. (Tip: ik heb de eieren al op voorhand gebroken en elk in een apart potje gelegd).
 • Zet de pot terug op het vuur en laat nog een tweetal minuten koken. De eieren zijn dan vanbuiten gestold, maar het geel vanbinnen is nog lopend.
 • Serveer de soep nu voorzichtig in diepe borden. Werk af met het groen van de lente-ui, de korianderblaadjes en de croutons.
Trefwoord changua, maaltijdsoep, ontbijt, soep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

Tips en variaties voor changua met croutons

De traditionele ingrediënten voor een Colombiaanse changua zijn melk, eieren, water, koriander, lente-ui en oud brood.  Melk en water worden in gelijke hoeveelheden aan de kook gebracht, en dan wordt er voorzichtig een ei in gepocheerd. De soep wordt afgewerkt met fijngesneden koriander en lente-ui. Als traditioneel arbeidersontbijt is dat dan perfect om oud brood in te soppen.

Tegenwoordig is het die status al lang ontgroeid, en is het een klassiek familieontbijt voor op zondag. Dan mag het natuurlijk ook een wat meer veredelde versie zijn. Stokbrood of croutons vervangen dan het oude brood. 

Overigens kan je dit ontbijt ook gemakkelijk in een brunch of maaltijdsoep transformeren door er aardappelen aan toe te voegen. Die snij je dan in kleine blokjes of schijfjes. De enige extra stap is dan dat je ze eerst moet koken in het water-melk mengsel voor je er de eieren aan toevoegd.

De klassieke changua recepten gebruiken water en melk. Voor mijn versie heb ik echter groentebouillon gebruikt om een diepere smaak te creëren. Je kan natuurlijk ook kippenbouillon gebruiken, dan is het wel niet vegetarisch. Of gewoon extra kruiden met zout om de smaken volledig tot hun recht te laten komen.

Om dezelfde reden heb ik een extra uitje en rode peper gebruikt. Strikt gezien is dat niet nodig voor een klassieke changua. Maar ik vind dat het dan net dat tikkeltje lekkerder wordt. Als je schrik hebt dat het te pikant voor jouw smaak wordt, kan je het pepertje gerust weglaten.

Niet iedereen houdt van koriander. Sommige mensen proeven er enkel zeep in. In dat geval kan je de koriander ook gewoon door bladpeterselie vervangen.

De oorsprong van changua

Het verwondert je zeker niet dat het recept voor changua een eeuwenoude traditie heeft. Het zou oorspronkelijk van de Muisca afstammen, een van de vier grote volkeren uit Centraal en Zuid Amerika, naast de Azteken, Incas en de Mayas. Door de eeuwen heen zijn er natuurlijk ontelbare variaties ontstaan. Net zoals aanpassingen aan de smaken en de tijd. Maar de basis, een soep op basis van water en melk is dezelfde gebleven.

Van een arbeidersontbijt is het ondertussen geevolueerd naar een klassiek familieontbijt. En ook de restaurants hebben elk wel hun eigen versie op de menukaart.

Meer Colombiaans.ontbijt

Changua is een echte klassieker in Colombia en staat dan ook in alle overzichtslijstjes. Maar ik ben er geweest, en ik kan je verzekeren, dit Zuid-Amerikaanse land heeft nog veel meer lekkers te bieden. Voor meer Colombiaanse ontbijt inspiratie kan je zeker eens op de onderstaande pagina’s rondkijken:

Meer verrassend.Zuidamerikaans

Zo heel veel Zuidamerikaanse uitstapjes hebben we op gerechtenweb nog niet gemaakt. Maar meer inspiratie uit dit wondermooie continent vind je bij de volgende recepten:

Mijn geschiedenis met Changua

Ik ben me voor het eerst voor de Colombiaanse keuken beginnen interesseren toen een collega van mij naar Colombia verhuisde. Zoiets is natuurlijk een goede trigger om je eens met land en cultuur te gaan bezig houden. Op die manier be ik een eerste keer bij dit recept uitgekomen. Maar tegelijk ontstond er nog een ander embryonaal idee: dat zou toch wel eens een goede reisbestemming kunnen zijn? Eens een heel andere richting uit!

En zo zijn we enkele jaren later zelf op reis gegaan naar het noordelijkste land van Zuid Amerika. Het koudere bergachtige klimaat van Bogota, dat is de regio waar changua vandaan komt. Een groot contrast met het warme Caraïbische klimaat van de streek rond Cartagena. Daar stonden natuurlijk tropische vruchten en vis op het menu. Afsluiten deden we in Medellin en de koffieplantages ten Zuiden van Medellin. Een wondermooie regio waar het altijd wel lente lijkt.

De Engelstalige versie van die recept vind je zoals gewoonlijk op surprising.recipes: changua with croutons.

1 reactie op “Changua met croutonsVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept