Tom Kha kai soep

Thaise Tom Kha Kai soep

Thaise Tom Kha kai soep is een heerlijke Aziatische soep boordevol smaak en vitaminen. Heerlijk om te maken, nog heerlijker om te eten.
Thaise tom kha kai soep
Thaise tom kha kai soep

De Aziatische keuken is bijzonder smaakvol. En tegelijk is ze lekker fris. Ze heeft wat exotisch waar je meteen opgewekt van wordt. Probeer het maar eens uit met deze Thaise tom Kha kai soep. Eenvoudig en snel klaar. Maar boordevol smaak met een exotisch tintje waar je blij van wordt. Wat tom kha kai precies betekent, en of de vlag de lading dekt lees je verderop in dit artikel.

Thom kha kai, Thaise soep met kip, gember en kokos

Thaise tom kha kai soep

Thaise Tom Kha kai soep is een heerlijke Aziatische soep boordevol smaak en vitaminen. Heerlijk om te maken, nog heerlijker om te eten.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang maaltijdsoep, Soep
Keuken Aziatisch, Thais
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 liter kippenbouillon
 • 400 ml kokosmelk
 • 300 gram kipfilet
 • 100 gram champignons alternatief: shiitake
 • 25 gram verse koriander
 • 3 cm gemberwortel
 • 2 lenteuitjes
 • 2 eetlepels vissaus
 • 2 eetlepels limoensap
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 rode chili peper
 • 1 stengel citroengras
 • 200 gram rijstnoedels optioneel

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Verwijder de bittere schil van de gemberwortel en snij die dan fijn.
 • Hak de koriander fijn.
 • Snij de rode chili peper doormidden en verwijder de pitjes. Snij die dan in fijne stukken.
 • Snij de stengel citroengras in twee of drie stukken. Plet die dan zodat ze goed hun smaak kunnen afgeven.
 • Verwijder de uiteinden van de lente-uitjes en snij die dan in ringetjes.
 • Snij de champignons in reepjes.
 • Snij de kipfilet in beetgare stukken.

Het maken van de soep

 • Breng de kippenbouillon met de kokosmelk aan de kook.
 • Voeg er dan de fijngesneden gember, de helft van de rode chili peper, de vissaus, het limoensap, de champignons en de bruine suiker aan toe.
 • Vervolgens voegen we er ook de kipfilet aan toe en laten die dan 10 minuten sudderen.
 • Indien je de soep als maaltijdsoep maakt kan je ondertussen de rijstnoedels koken.
 • Voeg kort voor het einde het grootste deel van de lente-uitjes en de koriander aan de soep toe. We willen die niet plat koken. Hou wat groen van de lente-uitjes opzij voor de afwerking.

Opdienen en afwerken

 • Indien je de soep als maaltijdsoep serveert: giet de rijstnoedels af en verdeel die over de diepe borden.
 • Schep dan de soep over de rijstnoedels.
 • Werk af met wat van de overgebleven lente-uitjes en chili peper.
Trefwoord gember, kip, kokosmelk, soep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je Thaise Tom Kha Kai soep klaar?

Deze Thaise tom kha kai soep is bijzonder makkelijk om te maken en bovendien snel klaar. Het enige risico is dat je het ene of het andere ingredient niet standaard in huis hebt. Maar dat kan net de uitdaging zijn om eens iets nieuws te proberen. Of je kan bijvoorbeeld het citroengras gewoon weglaten. Een drama is dat nu ook weer niet.

De voorbereidingen voor Tom Kha Kai

Zoals gewoonlijk beginnen we met het fijnsnijden van de groeten, en in dit geval ook de kip.

De paddenstoelen snijden we in schijfjes. Ik heb hier met champignons gewerkt. Nog wat exotischer wordt het als je bijvoorbeeld met Japanse shiitake werkt.

Vervolgens snijden we de gember fijn. Eerst verwijderen we de bitter schil. De resterende gele gemberwortel snijden we vervolgens in kleine stukjes. Overigens is gember niet het originele ingrediënt voor een tom Kha kai. Verderop in dit artikel zullen we leren dat dit eigenlijk een galanga wortel moet zijn. Maar ja, daar moet je al voor naar een speciaalzaak. Daarom hebben we hier gember als alternatief gebruikt.

Het chili pepertje snijden we doormidden en we verwijderen dan de pitje. Daarna snijden we die fijn. Ongeveer de helft zal in de soep gaan. De andere helft houden we opzij voor de afwerking op het einde.

Van de lenteuitjes verwijderen we de uiteinden en we snijden die dan in ringetjes. Het grootste deel zal op het einde in de soep gaan, maar we houden nog een deel van de groene ringetjes apart voor de afwerking.

Ook de koriander hakken we fijn. Die zal op het laatste in de soep gaan. Hou eventueel ook enkele blaadjes opzij om de soep op het einde te garneren.

Snij de uiteinden van de citroengras stengel weg. Daarna snijden we die in twee of drie gelijke stukken, al naargelang de grootte. Dan gaan we de stukken met de vlakke kant van het keukenmes pletten. Het citroengras vissen we op het einde terug uit de soep. Maar we willen vooral dat die goed zijn smaak aan de soep afgeeft. Daarom pletten we de buitenste structuur zodat de aroma’s en de etherische oliën uit het binnenste hun weg naar de soep vinden.

Tot slot snijden we de kipfilet fijn in beetgare stukken. Zodat we straks niet met een mes in ons soepbord moeten beginnen snijden.

Tom kha kai klaarmaken

Eerst brengen we de kippenbouillon met de kokosmelk aan de kook. Gebruik hiervoor een voldoende grote pot. Er komt nog wat bij en we willen ook het risico op overkoken onder controle houden.

Dan voegen we er het citroengras, de helft van het chili pepertje, de gember, de vissaus, het limoensap en de bruine suiker aan toe. We willen dat deze smaken zich goed vermengen.

Eens de soep terug aan de kook is voegen we er ook de kippenblokjes aan toe. Dit mag nu een minuut of tien sudderen. De kip moet garen, en zoals gezegd willen we dat de smaken zich goed integreren.

Als je de soep als maaltijdsoep serveert kan je ondertussen de rijstnoedels koken. Normaal hebben die niet veel nodig, zodat je dit tussendoor kan doen. Het best kijk je op de verpakking voor de juiste kooktijd.

Als de rijstnoedels klaar zijn kan je ze afgieten en over de soepborden verdelen.

Tom kha kai afwerken en serveren.

De laatste twee minuten voegen de het grootste deel van de fijngesneden lente-uitjes en de koriander aan de soep toe. We willen dat die goed doorwarmd zijn en een beetje gaar, maar toch nog knapperig. En een beetje houden we nog opzij voor de eindafwerking.

Schep nu de soep in de diepe borden (met eventueel de rijstnoedels in). Dan volgt nog de eindafwerking met wat van de resterende chili peper, wat groene ringetjes van de lente-uitjes en eventueel ook nog een blaadje koriander.

Wat betekent tom kha kai?

Tom kha kai is Thais en betekent het volgende:

 • tom: soep
 • Kha: galanga
 • Kai: kip

Het is dus een Thaise soep met galanga en kip. De basis voor de soep is altijd een bouillon met kokosmelk. Met die soepbasis kan je overigens vele andere lekkere soepen maken. Je kan bijvoorbeeld ook varkensvlees, garnalen of vis gebruiken.

Ook met de groenten kan je variëren. In Thailand zal de koriander er meestal wel bij zijn. Maar bijvoorbeeld in Laos zal je er ook bamboe of dille in kunnen vinden. Dikwijls worden ook limoenblaadjes aan de soep toegevoegd voor de smaak. Dus je moet ze er op het einde net als het citroengras terug uithalen.

Maar wat is galenga?

Volgens het taalkundige begrip eten we hier een Thaise kokossoep met galanga en kip. Maar van galanga is helemaal niets te bespeuren bij de ingrediënten. En had jij daar ooit al van gehoord?

Dat vraagt dus om wat verduidelijking. Galanga vind je inderdaad niet zomaar in de supermarkt. Je moet er al voor naar een Aziatische speciaalzaak. Maar als je dan weet dat galanga ook wel eens Thaise gember wordt genoemd, verduidelijkt dit al het een en het ander. Gember is dus een valabel alternatief als je niet aan galanga geraakt.

Een galanga wortel smaakt zeer sterk naar een jonge gemberwortel. Een jonge gemberwortel is overigens zachter en malser dan de volwassen gele exemplaren die wij kennen. Beide wortels lijken overigens zeer goed op elkaar. Galanga is wel bleker en harder.

Leer meer over tom kha kai en galanga in de volgende artikels:

Meer verrassend.Aziatisch

Ontdek hier nog meer verrassende Aziatische recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Thaise Tom Kha Kai soepVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept