herfst stoofpotje met aardappel en pompoen

Aardappel pompoen goulash

Deze aardappel pompoen goulash is het beste bijgerecht bij een typische herfstschotel, zoals een steak of een lekker stukje wild.
aardappel pompoen goulash
aardappel pompoen goulash

Met deze aardappel pompoen goulash ga je monden doen openvallen. Voor zover je dat aan tafel kan zeggen. Ongelofelijk smaakvol is dit het ideale bijgerecht voor een lekker herfstdiner. Stel je wild of een sappige steak voor bij deze herfstklassieker. Een droom.

stoofpotje van aardappel en pompoen

Aardappel pompoen goulash

Deze aardappel pompoen goulash is het beste bijgerecht bij een typische herfstschotel, zoals een steak of een lekker stukje wild.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Europees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 500 ml groentebouillon
 • 300 gram aardappelen
 • 300 gram pompoen Hokkaido
 • 50 gram pompoenpitten
 • 60 gram Parmezaan geraspt
 • 25 gram boter
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels witte wijn
 • 2 theelepels pompoenpit olie
 • 1 theelepel tijmblaadjes

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Schil de Hokkaido pompoen en snij het vlees in kleine blokjes.
 • Schil ook de aardappelen en snij ze eveneens in kleine blokjes.
 • Verwijder de huid van de knoflookteentjes. Snij ze daarna fijn.
 • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
 • Hak de pompoenpitten fijn. Dit kan met de blender, het keukenmes of in de vijzel.

Het maken van de aardappel-pompoen goulash

 • Bak de knoflook in een een beetje olie. Blus die daarna met de witte wijn en laat die wegkoken. Voeg er ook de tijm aan toe.
 • Als de wijn bijna volledig weggekocht is kunnen de aardappelblokjes erbij. Net als de groentebouillon. Laat die gedurende een vijftal minuten inkoken.
 • Voeg er dan de pompoen aan toe, en laat het geheel nogmaals vijf minuten inkoken.
 • Tot slot mogen de pompoenpitten, de pompoen olie en de gemalen Parmezaan bij.
 • Laat de smaken integreren en de kaas smelten. Proef dan of en nog bijkomende kruiding nodig is.
 • Dit is het ideale bijgerecht bij wild of steak in de herfst.
Trefwoord bijgerecht, goulash, pompoen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je aardappel pompoen goulash?

Het beste van alles is, deze aardappel pompoen goulash is helemaal niet moeilijk om te maken. Uiteindelijk komt alles samen in dezelfde pot. En zoals altijd is de voorbereiding al meer dan het halve werk.

De voorbereidingen

Aardappel en pompoen zijn natuurlijk de hoofdingrediënten die we moeten voorbereiden. De aardappelen schillen we en daarna snijden we ze in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Ongeveer, dus je moet er niet met de meetlat opzitten. Ze moeten hapklaar voor de mond zijn.

Als pompoen hebben we hier voor een Hokkaido pompoen gekozen, je weet wel die ronde, oranje pompoenen. Die bevatten net iets meer kleur en smaak dan die andere bekende pompoensoort, de flespompoen – ook wel butternut genoemd.

Die bewerking is altijd net iets complexer. Gebruik een groot en scherp mes. En let op dat je niet in je vingers snijdt. Halveer dan de pompoen en verwijder de pitten. We hebben voor twee personen ongeveer 300 gram nodig, wat normaal iets minder dan de helft is. Met de overschot kan je andere lekkere gerechten maken. Zie daarvoor ook verderop in dit artikel.

Nu snijden we de pompoen in repen, en verwijderen dan de huid. In principe kan je de huid van een Hokkaido pompoen eten, maar in deze goulash gaan we die niet verwerken. Tot slot snijden we de pompoen in stukjes ongeveer even groot als de aardappelen.

De pompoenpitten kunnen we op verschillende manieren hakken of pletten. De gemakkelijkste manier is om ze even in de blender fijn te malen. Niet te lang, want we willen er nog een beetje beet aan hebben. Alternatief kan je ze met het keukenmes bewerken of in de vijzel pletten.

Tot slot zijn er nog de knoflook, die we ook van de huid ontdoen en dan fijn snijden, en de tijm. Je kan gedroogde tijm gebruiken of verse tijm. Rits in dit laatste geval de blaadjes van de takjes.

Het maken van de aardappel pompoen goulash

Zo, na deze vier voorbereidende stappen kunnen we het herfst-stoofpotje met aardappel en pompoen beginnen maken. Daarvoor verhitten we eerst een klein beetje olie in een grote pot. Daar bakken we dan de knoflook kort in aan.

Dan blussen we die met wat witte wijn. We voegen er dan ook de blaadjes tijm aan toe. Laat de witte wijn bijna volledig inkoken.

Dan komen de aardappelen en de groentebouillon erbij. Die brengen we aan de kook en laten die dan vijf minuten inkoken. Inkoken, dus we zetten het deksel niet op de pot. We willen dat de bouillon verdampt en dat de smaak zich daarmee ook versterkt.

Na een vijftal minuten kunnen ook de pompoenblokjes erbij. We laten de goulash nu een verdere vijf minuten inkoken. Mocht je teveel vocht verliezen, dan kan je nog wat water toevoegen. 

Tot slot voegen we er de gehakte pompoenpitten, de boter, een beetje pompoenolie en de geraspte Parmezaan aan toe. Dit mag nu enkele minuten inwerken en integreren. Pompoenolie is net als de pitten heel donker, zwart van kleur. Als alternatief voor pompoenolie kan je ook notenolie gebruiken.

Proef nu of de aardappel pompoen goulash voldoende gekruid is. Eventueel kan je nog peper en zout toevoegen.

Terwijl de goulash kookt kan je op een tweede vuur een steak of wild bakken. Een overheerlijke combinatie terwijl buiten de bladeren van de bomen vallen.

Meer verrassend.pompoen

Als je een Hokkaido pompoen koopt, en je maakt dit recept voor twee personen, heb je overschot. Weggooien zou echt zonde zijn. Temeer daar je zoveel lekkers met pompoen kan maken. Hier vind je enkele lekkere inspiraties:

Meer verrassend.herfst

Op culinair gebied is de herfst mijn favoriete seizoen. Het weer wordt slechter, de dagen korten, maar de smaken des te beter. Probeer daarom zeker de volgende gerechten die perfect bij de herfst passen:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Aardappel pompoen goulashVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept