vers gebakken kruidnoten

pepernoten

Pepernoten, of kruidnoten, zijn onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden. De koekjes werden rondgestrooid zodat de kinderen ze konden zoeken.
vers gebakken pepernoten
vers gebakken pepernoten

Pepernoten, of kruidnoten zijn onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden. De goede man met de mijter brengt steevast deze lekkere koekjes mee uit het zuiden en strooit er gul meer rond. De kindjes mogen ze dan zoeken en opeten. Hij maakt ze overigens zelf en heeft me het enige echte recept gegeven om ze zelf na te maken.

vers gebakken pepernoten

pepernoten

Pepernoten, of kruidnoten, zijn onlosmakelijk met Sinterklaas verbonden. De koekjes werden rondgestrooid zodat de kinderen ze konden zoeken.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Borrelhapje, koekje
Keuken Nederlands
Porties 25 koekjes

Ingrediënten
  

 • 150 gram bloem
 • 75 gram bruine suiker liefst van die heel donkere
 • 90 gram boter
 • 10 gram speculaaskruiden
 • 3 eetlepels melk
 • kaneel naar smaak

Instructies
 

 • Smelt de boter in een pannetje. Laat ze niet koken!
 • Meng de bloem, de bruine suiker, de speculaaskruiden, kaneel, melk en boter tot er een samenhangende deegbal ontstaat.
 • Bedek een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 140°C.
 • Rol kleine balletjes en leg die op het bakpapier. Normaal is die hoeveelheid voldoende voor ongeveer 25 bolletjes.
 • Bak de pepernoten gedurende 25 minuten in de oven.
 • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen en uitharden.
Trefwoord kruidnoot, pepernoot, Sinterklaas, speculaaskruiden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over pepernoten

Iedereen kent ze, en iedereen smaakt ze. Maar waar komen deze lekkere koekjes eigenlijk vandaan? En waarom net met Sinterklaas? En waarom heten ze pepernoten als er helemaal geen peper in zit? En wat is het verschil met kruidnoten? We zoeken het uit.

De woorden pepernoot en kruidnoot worden door elkaar gebruikt voor deze lekkere kleine koekjes. Toch is er historisch een verschil. Kruidnoten hebben de typische halfronde vorm. Pepernoten zijn eerder onregelmatig van vorm. Pepernoten hebben meer een anijssmaak en zijn gemaakt volgens het recept van taaitaai. Dit is een plat Sinterklaasgebak dat sterk gelijkt op speculaas.

De eerste sporen van pepernoot vinden we terug in de 17e eeuw. In die tijd zou het een afsnijdsel zijn geweest van een kruidenkoek. Waarschijnlijk net zoals je nu al eens aan de korstjes van een zelfgebakken brood proeft. Een fenomeen dat bij mijn ouders niet onbekend is. Mijn vader zegt dan altijd dat de muizen al aan het rozijnenbrood hebben gezeten.

Maar hoe zit het dan met die peper? Dat is niet helemaal duidelijk. Peper was vroeger heel duur, en het zou dus best kunnen zijn dat het daarom eerst een heel exclusieve lekkernij was. Later zou ze dan meer gepopulariseerd zijn en door het weglaten van de peper ook goedkoper geworden zijn. Een andere theorie stelt dat peper vroeger een verzamelnaam was voor alle exotische kruiden. En dat het dus een koekje van exotische kruiden is.

Nog onduidelijker is hoe dit koekje bij Sinterklaas is terechtgekomen. Ik stel me voor dat dit lekkere exotische koekje vanwege de dure kruiden enkel bij speciale gelegenheden gemaakt werd. Vermits deze kleine koekjes in het bijzonder bij kinderen in de smaak vallen, is een combinatie met het feest van Sinterklaas snel gemaakt.

Meer verrassend.speculaas (kruiden)

In Vlaanderen heb je ook altijd de discussie of het nu speculaas is of speculoos, naar de befaamde koekjes van Lotus. Maar de Vlaamse koekjesfabrikant is bezig dit probleem zelf op te lossen. In de hele wereld verkopen ze hun koekjes onder de merknaam “Biscoff” (biscuit for coffee). Ze hebben onlangs beslist om die merknaam nu ook in de Lage Landen in te voeren. Speculaas verwijst dan naar het kruidenmengsel. Biscoff (of speculaas) naar de koekjes voor bij de koffie.

Een tijdje geleden begon ik plots peperkoek heel erg te missen. In Duitsland ligt dat niet in de winkelrekken, en door de lockdown kon ik niet naar België. Dan ben ik zelf maar aan de slag gegaan en heb zelf peperkoek met speculaaskruiden gebakken. Eenmaal in muffin vormpjes en als een klassieke peperkoek.

Overigens kan je al eens van de korst proeven als de peperkoek uit de oven komt. Dan kan je je ineens voorstellen hoe pepernoten zouden kunnen ontstaan zijn.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “pepernotenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept