guacamole - Mexicaanse avocado dip

Guacamole – de Mexicaanse groene avocado dip

Guacamole, oftewel de Mexicaanse groene avocado dip is bijzonder lekker, gezond en bovenal eenvoudig om te maken.
guacamole - de Mexicaanse groene avocado dip
guacamole – de Mexicaanse groene avocado dip

Guacamole, iedereen heeft er waarschijnlijk al wel eens van gehoord. Velen zullen ook weten dat het van oorsprong een Mexicaanse gerecht is, en dat avocado’s een hoofdingredient zijn. Maar wat zit er nog allemaal in? En is het gemakkelijk om te maken? Dat, en vele andere vragen beantwoorden we verderop in het artikel. Maar we beginnen zoals gewoonlijk met het recept voor guacamole – de Mexicaanse groene avocado dip.

Guacamole - de groene Mexicaanse avocado dip

Guacamole – de Mexicaanse groene avocado dip

Guacamole, oftewel de Mexicaanse groene avocado dip is bijzonder lekker, gezond en bovenal eenvoudig om te maken.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang aperitiefhapje, Borrelhapje
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 2 avocado's
 • 2 limoenen
 • 1 sjalotje
 • 1 rood chili pepertje
 • 20 gram koriander
 • 5 kerstomaten

Instructies
 

 • Verwijder de huid van hat sjalotje en snij dit heel fijn.
 • Snij ook de kerstomaten in fijne stukjes.
 • Halveer het chilipepertje in de lengte en verwijder de pitjes. Snij die dan ook heel fijn.
 • Verwijder de steeltjes van de korianderblaadjes. Snij daarna de blaadjes fijn.
 • Halveer de avocado's en verwijder de pit. Schraap daarna het vruchtvlees uit de schil.
 • Plaats nu alle fijngesneden ingrediënten in een kommetje: het sjalotje, de kerstomaten, het chilipepertje en de korianderblaadjes.
 • Voeg er de avocado aan toe en plet nu alles fijn. Besprenkel met het sap van de limoenen tot je een smeuïge dip hebt. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Trefwoord avocado, dipsaus, koriander
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je de perfecte guacamole?

Op zich is guacamole heel eenvoudig om klaar te maken. Het is ook een koude bereiding, dus heb je geen potten en pannen vandoen. Het is dus een ideaal aperitiefhapje voor een warme zomerdag. Naast de avocado’s zijn koriander, limoensap, (kers)tomaten, een uitje en een chili pepertje de basisingrediënten. 

Het voorbereidende snijwerk

De avocado’s snij je met een keukenmes over de hele lengte in, tot op de pit. Dan draai je de twee avocadohelften in tegengestelde zin. Zo krijg je twee halve avocado helften: één zonder pit, en één met pit. Ook de pit kan je heel gemakkelijk verwijderen: hak met een groot keukenmes in de pit, en geef er dan een draai aan. Dan zal de pit van de halve avocado loskomen. Nu moeten we enkel nog met een lepel het vruchtvlees van de schil verwijderen.

Dan volgt het sjalotje. Hiervan verwijderen we de huid. We willen die harde delen niet in onze groene dip hebben. Daarna snijden we het sjalotje heel fijn. 

Vervolgens nemen we het rode chili pepertje onder handen. We verwijderen de top en snijden het dan overlangs. Dan verwijderen we de pitjes. Dit is heel belangrijk omdat het vooral de pitjes zijn die je mond in vuur en vlam zetten. Tot slot snijden we ook de twee halve chili pepertjes in fijne stukjes. Heb je toch schrik dat een heel pepertje te pikant is voor je smaakpapillen? Neem er dan een halfje, of laat het weg. Ben je wat moediger wat pikant betreft? Dan kan je er ook gerust twee onder je guacamole mengen.

Ook rood, maar minder pikant zijn de kerstomaten. Die snijden we eerst in vier. Dan snijden we die stukjes ook heel fijn. In de plaats van kerstomaten kan je ook een rijpe pruimtomaat of soortgelijke gebruiken.

En dan hebben we nog de koriander klaarliggen om fijn te snijden. Hiervoor verwijderen we eerst de blaadjes van de hardere steeltjes. Die snijden we dan heel fijn. Niet iedereen lust koriander. Eventueel kan je die ook vervangen door platte peterselie, of gewoon weglaten. Maar de unieke smaak van guacamole komt wel tot stand door de mengeling van avocado, koriander en limoensap. Met bijrollen voor het sjalotje, het rode chili pepertje en de kerstomaten.

En dan vermengen tot guacamole – de Mexicaanse groene avocado dip

Zo, nu moeten we enkel nog alles in een kom samenvoegen en pletten. Ik gebruik daarvoor een stamper om aardappelpuree te maken. Maar je kan ook net zo goed een vork gebruiken. Sommige mensen gebruiken hiervoor ook en blender. Maar dat vind ik een beetje veel geweld voor deze smaakvolle ingrediënten.

En nu mag je een pak tortilla chips openen. Deze Mexicaanse chips zijn namelijk ideaal om de guacamole op te scheppen. Ze smaken ook heerlijk met deze groene Mexicaanse avocado dip.

Hoe bewaar je guacamole?

Het beste is natuurlijk om de Mexicaanse groene avocado dip meteen te serveren. Dikwijls is het echter gemakkelijker om die op voorhand klaar te maken. Maar dan heb je wel één probleem: de groene avocado oxideert en gaat er wat bruinig uitzien. Gelukkig kan je dit oplossen en vermijden. Dek de guacamole, de groene Mexicaanse avocado dip, af met vershoudfolie direct nadat je die hebt gemaakt. Zo vermijd je dat er veel lucht beschikbaar is om de avocado te oxideren. Zet hem dan in de koelkast. Nu zal het bovenste laagje toch altijd nog een beetje oxideren en bruin uitslaan. Daarom is het goed om de guacamole net voor het opdienen nog eens om te roeren. Zo krijgt hij opnieuw zijn frisse groene kleur.

Wat is guacamole?

Guacamole is een Mexicaanse saus op basis van avocado’s. Het komt meer bepaald uit het zuiden van Mexico. Zoals je al kan vermoeden is dit ook een regio waar al sinds eeuwigheden avocado’s groeien. Letterlijk vertaald is het ook de saus van de avocado. Een klassieker in de regio’s waar avocado’s oorspronkelijk vandaan komen. Lang een delicatesse voor de rest van de wereld. Maar ondertussen kan je deze groene Mexicaanse dipsaus overal wel terugvinden.

De eerste beschrijving van een soort guacamole recept vinden we terug in een boek uit 1697: “a new voyage around the world”. De auteur, William Dampier, beschreef hierin een recept van gemalen avocado’s, limoensap en suiker. 

Ondertussen bestaan er natuurlijk duizenden verschillende versies van guacamole. Naast avocado’s zijn de klassieke ingredienten limoensap, tomaten, ui, koriander en chilipeper. Dikwijls zal je er ook knoflook en/of jalapeno pepers in terugvinden.

Er bestaan zelfs guacamole versies met mayonnaise, zure room basilicum of zelfs erwten. Maar dan ben je toch al ver van het oorspronkelijke verwijderd. En van de unieke smaak die avocado’s, limoensap en koriander creëren.

Meer informatie over guacamole vind je in de volgende artikels:

Meer verrassend.avocado

Tegenwoordig zijn avocado’s heel geliefd. En ook goed te verkrijgen in de supermarkt. De rijpheid is dikwijls nog een uitdaging. Maar tegenwoordig verkopen vele supermarkten avocado’s die je direct kan gebruiken. Hier vind je nog enkele lekkere recepten met avocado:

Meer verrassend.dipsaus

Dipsauzen zijn ideaal als aperitiefhapjes. Dus je kan er verschillende op tafel zetten. Gemakkelijk voor te bereiden en iedereen gelukkig! Hier vind je nog meer verrassende dipsauzen:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Guacamole – de Mexicaanse groene avocado dipVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept