St. Patricks's Day breakfast with Guinness and truffels

Guinness pretzel truffels

Guinness pretzel truffels zijn het perfecte bierhapje voor Saint Patrick’s Day op 17 maart. Met Guinness en bij een Guinness natuurlijk!
Guinnes pretzel truffels
Guinnes pretzel truffels

Op 17 maart vieren de Ieren Saint Patrick’s Day. Dat is de nationale feestdag waarop alle Ieren hun patroonheilige vieren. Gekleed in het groen vieren ze dan de hele dag feest. Daar hoort natuurlijk ook die andere, zwarte, nationale trots van Ierland bij: Guinness. Het idee voor deze Guinness pretzel truffels heb ik van de Ierse blog van Leaandjay. Dit bierhapje met Guinness voor bij Guinness moest ik natuurlijk absoluut eens uitproberen! Eenvoudig en verrassend, zo hebben we het graag!

Guinnes pretzel truffels

Guinness pretzel truffels

Guinness pretzel truffels zijn het perfecte bierhapje voor Saint Patrick's Day op 17 maart. Met Guinness en bij een Guinness natuurlijk!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
rusttijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 40 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Iers
Porties 25 truffels

Ingrediënten
  

voor de truffels

 • 330 ml Guinness 1 fles
 • 225 gram chocolade
 • 75 gram boter
 • 100 gram pretzels
 • 2 eetlepels suiker optioneel

omhulling

 • 50 gram geplette pretzels

Instructies
 

Truffel deeg

 • Neem 280 ml van de Guinness en laat die gedurende 20-25 minuten zachtjes inkoken op een middelhoog vuur. Hou dit wat in de gaten omdat het in het begin hard schuimen kan. Let er ook op dat hij niet volledig inkookt en aanbrandt.
 • In de resterende 50 ml smelt je de chocolade en de boter.
 • Maal ondertussen de pretzels fijn in de food processor.
 • Meng de fijngemalen pretzels onder het chocolade-boter mengsel.
 • Ten slotte meng je de ingekookte Guinnes onder de truffel-mix. Proef en voeg eventueel suiker aan de mengeling toe. Zeker als je heel donkere, bittere chocolade gebruikt kan het aangewezen zijn om suiker toe te voegen.
 • Als de truffel mix op punt staat laat je hem afkoelen tot het deeg de consistentie heeft om er balletjes van te rollen.

Afwerking

 • Verkruimel de resterende pretzels grof. Je kan ze in een diepvrieszak doen en met de deegrol bewerken.
 • Rol met de hand balletjes uit het truffeldeeg en wentel die in de verkuimelde pretzels.
 • Op 17 maart (St. Patrick's day) kan je deze truffels als ontbijt met een Guinness eten. Op andere dagen zou ik er iets later aan beginnen.

Notities

Door de ingekookte Guinness krijg je een geweldige smaakversterker. De chocolade geeft de zoetstof aan deze truffels. Normaal gebruik ik chocolade met 70% cacao. Als je hoger gaat moet je zeker nog extra suiker toevoegen. Ook pretzels heb je in verschillende soorten, met zoete en zoute varianten. Ik gebruik graag de zoute, omdat die ook nog een extra zoute smaakcomponent geven. Dat in combinatie met de hoogprocentige chocolade maakt dat je zeker suiker zal moeten toevoegen. Het resultaat mag er dan echter wel zijn: een unieke combinatie van moutig, bitter, zoet en zout! Ze gaan op zijn voor je er erg in hebt!
Trefwoord chocolade, Guinness, pretzel, truffel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Zoveel andere Ierse recepten heb ik nog niet verzameld. Voor de zomer heb ik wel nog een Ierse broccoli salade in het aanbod, overigens ook geïnspireerd op de blog van Leaandjay.

Door de ingekookte Guinness krijg je een geweldige smaakversterker. De chocolade geeft de zoetstof aan deze truffels. Normaal gebruik ik chocolade met 70% cacao. Als je hoger gaat moet je zeker nog extra suiker toevoegen. Ook pretzels heb je in verschillende soorten, met zoete en zoute varianten. Ik gebruik graag de zoute, omdat die ook nog een extra zoute smaakcomponent geven. Dat in combinatie met de hoogprocentige chocolade maakt dat je zeker suiker zal moeten toevoegen. Het resultaat mag er dan echter wel zijn: een unieke combinatie van moutig, bitter, zoet en zout! Ze gaan op zijn voor je er erg in hebt!

Over pretzels

Pretzels, Brezel in het Duits, komen oorspronkelijk uit het zuiden van Duitsland (Beieren) en Oostenrijk. Daar vind je ze in elke bakkerij en kraampje als eenvoudige broodmaaltijd. Meestal zijn ze bestrooid met zoutkorrels. De oorsprong zou bij de Romeinen liggen, waar ze in de kloosters als feestmaaltijd gegeten werden. Toen wisten ze natuurlijk nog niet dat je er ook deze overheerlijke Guinness pretzel truffels van kan maken.

Typisch aan pretzels zijn hun karakteristieke vorm, in een knoop. Het deeg wordt na het kneden uitgerold en in een knoopvorm gelegd. Dan worden ze enkele minuten gekookt in water met bakpoeder en suiker. Daarna krijgen ze een coating met eiwit en gaan de oven in om te bakken. Als broodmaaltijd worden ze meestal met zout bestrooid. Dikwijls worden ze ook bij een stevige pint gegeten en dan liefst nog met witte worst uit Beieren. Tegenwoordig zijn ze wereldwijd bekend als zoete snack.

Zelf heb ik nog geen pretzels gebakken, maar op flavorflav vind je wel dit goede recept voor pretzels. Meer pretzel informatie vind je op volgende pagina’s:

Over Saint Patrick’s Day

Wie Saint Patrick’s Day zegt, zegt Ierland en de onvermijdelijke Guinness met het klavertje. De feestdag valt op 17 maart en is de nationale feestdag van Ierland. Maar ook buiten Ierland wordt deze dag stevig gevierd, met onder meer een grote optocht in New York. Waar Ieren zijn is Saint Patrick’s Day. 

Saint Patrick is de beschermheilige van Ierland en zijn sterfdag wordt herdacht op 17 maart (461 na Christus). Hij wordt gezien als de man die het Christendom naar Ierland heeft gebracht. En al sinds de 17e eeuw is zijn sterfdag een officiële feestdag.

De kleur van Saint Patrick’s Day is groen. Veel mensen zullen op die dag dan ook in het groen verkleed aan de feestelijkheden deelnemen. Het groen komt van de klaver waarmee Saint Patrick de heilige drievuldigheid uitlegde. Een goede cafébaas zal zeker op die dag het schuim van zijn Guinness in klavervorm tappen. Fonteinen worden groen gekleurd en je kan op sommige plaatsen zelfs groen bier drinken. En natuurlijk horen Guinness pretzel truffels er ook bij!

Over Guinness

Guinness is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkst exportproduct van Ierland. De St. James brewery werd in 1759 door Arthur Guinness in Dublin opgericht. Hij had enkele revolutionaire ideeën. Zo sloot hij in 1759(!) een contract af om de verlaten brouwerij in Dublin voor 9000(!) Jaar te huren, voor, hou je vast 45 pond per jaar. Geen wonder dat ze nooit verhuisd zijn! Daarnaast, of juist daarom, betaalde hij zijn personeel zeer goed en gaf verschillende sociale voordelen, wat in die tijd niet de gewoonte was. In de jaren 1930 was bijna een man op tien in Dublin rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van de brouwerij.

Toch ging het de brouwerij niet altijd voor de wind. In de jaren 1970 dacht iedereen dat de laatste Guinness bijna gebrouwen was. Smaakaanpassingen en een herlancering van het merk brachten de brouwerij terug in Schwung. 

Ik ken Guinness vooral van de sterke marketing campagnes. Voorbeelden daarvan, “Guinness is good for you” en “Made of more”. Gecombineerd met de Ierse harp als logo en de unieke zwart-wit combinatie van bier en schuim heb je zo een enorm sterk imago. Bovendien lust ik het ook gewoon graag en heb ik mijn beste marathon in Dublin gelopen. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat die Guinness de avond voordien me daarbij geholpen heeft.

Wist je overigens dat het Guinness book of records, daadwerkelijk ook van de brouwerij komt? Ook al zo’n marketingzet uit 1954. Een boek met overtollige records en wist-je-datjes was toch het ideale gespreksonderwerp voor op cafe? Wisten ze toen veel dat dit het best verkochte boek ter wereld zou worden…

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Guinness pretzel truffelsVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept