Asperges met gekonfijte chorizo

Asperges met gekonfijte Chorizo

Asperges verrassend anders. Zo kun je het beste asperges met gekonfijte Chorizo omschrijven. En je leert wat konfijten nu juist is.
Asperges met gekonfijte chorizo
Asperges met gekonfijte chorizo

Het aspergeseizoen is kort. Dus in de lente komen asperges regelmatig op het bord. Wat afwisseling kan dus zeker geen kwaad. En dan zijn asperges met gekonfijte Chorizo een verrassend en lekker alternatief. En het voordeel is dat je de overschot van de Chorizo-olie in andere gerechten kan gebruiken. Over konfijten hebben we het dan verderop in dit artikel nog.

Asperges met gekonfijte chorizo

Asperges met gekonfijte chorizo

Asperges verrassend anders. Zo kun je het beste asperges met gekonfijte Chorizo omschrijven. En je leert wat konfijten nu juist is.
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang lunch
Keuken Belgisch, Spaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram asperges
 • 50 gram Chorizo
 • 2 dl olijfolie
 • 25 gram rucola salade
 • 50 gram Parmezaanschilfers

Instructies
 

De chorizo konfijten

 • Snij de Chorizo worst in dunne schijfjes.
 • Verwarm de olijfolie op een laag vuur. De temperatuur moet tussen 50°C en 80°C liggen.
 • Laat de Chorizo gedurende ongeveer 1,5 uur in de olie garen zonder te bakken. De olie zal dieprood kleuren.

De asperges koken

 • Schil de asperges en snij de onderste centimeter weg.
 • Breng water in een grote pan of kookpot aan de kook.
 • Kook de asperges gedurende een tiental minuten tot ze gaar zijn.

De asperges met gekonfijte Chorizo afwerken

 • Haal de gekonfijte Chorizo uit de dieprode olie. Laat die goed uitlekken.
 • Schik de rucola op grote borden. Leg de asperges op het rucola bedje. Werk af met schijfjes gekonfijte Chorizo en Parmezaan schilfers. Sprenkel twee eetlepels van de Chorizo olie over het bord.
 • Serveer zo of met een stuk stokbrood.
Trefwoord asperges, chorizo
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je asperges met gekonfijte Chorizo?

Asperges met gekonfijte Chorizo is eigenlijk een heel eenvoudig gerecht. Je moet er wel wat tijd voor inplannen, omdat konfijten eigenlijk een soort van slow cooking is. Meer daarover verderop in dit artikel.

Het konfijten van de Chorizo

Maar we beginnen dus met het konfijten van de Chorizo. En daarvoor beginnen we met het opwarmen van de olijfolie op een heel laag vuur. De Chorizo mag niet koken of bakken. Dus de olijfolie moet ergens tussen 40°C en 80°C warm zijn.

Terwijl de olijfolie op temperatuur komt snijden we de Chorizo in dunne schijfjes. Die voegen we dan aan de olie toe. Zorg ervoor dat de schijfjes Chorizo volledig in de olie ondergedompeld zijn. Voeg er indien nodig wat extra olijfolie aan toe.

Laat de schijfjes Chorizo nu langzaam in de olie garen. Die zal geleidelijk aan dieprood kleuren door de kleurstof die de Chorizo afgeeft. Controleer geregeld of de Chorizo niet begint te bakken.

De asperges klaarmaken

Nadat de Chorizo een uurtje in de olie gekonfijt heeft kunnen we de asperges beginnen klaarmaken.

Daarvoor schillen we de asperges en we snijden de onderste uiteinden weg. Die blijven dikwijls houterig.

Dan brengen we water aan de kook in een grote kookpot of pan. Daarin koken we de asperges gedurende ongeveer tien minuten. Al naargelang de dikte van de asperges kan dit iets meer of minder zijn. Haal de asperges daarna uit het kookwater en laat ze uitlekken.

De asperges met gekonfijte Chorizo opdienen

Haal de schijfjes gekonfijte Chorizo uit de nu dieprode olie en laat ze goed uitlekken.

Schik de rucola salade op de borden en leg de asperges er bovenop. Schik dan enkele schijfjes gekonfijte Chorizo op de asperges. Werk af met nog enkele blaadjes rucola salade en Parmezaan schilfers.

En dan is het tijd voor de dieprode Chorizo olie. Sprenkel enkele eetlepels van de Chorizo olie over en rond de asperges. Geniet er dan van als een lichte lunch, eventueel met een stuk vers stokbrood. Dit stokbrood is overigens ideaal om de laatste restjes Chorizo olie van het bord te vegen. Overheerlijk!

De overschot van de Chorizo olie moet je overigens niet weggooien. Je kan die perfect enkele dagen tot weken bijhouden om andere gerechten op smaak te brengen.

Wat is konfijten

Konfijten is een eeuwenoude kooktechniek om voedsel langer te bewaren. Het meest bekend zijn waarschijnlijk gekonfijt fruit en het beroemde Franse gerecht “canard confit”, gekonfijte eend.

Maar zoals gezegd is konfijten een eeuwenoude methode om stukken vlees langer te bewaren. Een belangrijk voordeel in tijden zonder koelkast. Vlees werd bijvoorbeeld langzaam gegaard in zout en dierlijk vet. 

Maar ook vandaag blijft konfijten zeer populair, ook al hebben we nu koelkasten. Dit omdat het ook de textuur en de smaak positief beïnvloed. 

Om te konfijten gebruik je best een goede kwaliteit olijfolie met veel smaak. Eens je het basisrecept onder de knie hebt kan je ook vrij met extra kruiding experimenteren. Een groot voordeel is ook dat je de olie achteraf nog kan hergebruiken. Ze heeft extra veel smaak door het konfijt proces.

Naast vlees kan je ook vis konfijten. Een nieuwe smaakbeleving zal zich voor je openbaren. Maar ook groenten kan je langzaam in olie konfijten. De smaak zal zachter, intensiever en lekkerder worden. Ook noten en knoflook lenen zich goed voor deze slow cooking methode. Vooral de gekonfijte knoflook en ook de olie waarin de knoflook gekonfijt is zijn meer dan fantastisch.

En dan is er nog fruit. Iedereen kent wel gekonfijt fruit, dat je als kind vroeger zeker hebt gegeten. Fruit konfijten we wel niet in olie maar in siroop. Maar het resultaat is hetzelfde. Door het langzaam garen verandert de textuur en blijft de smaak behouden.

Leer meer over konfijten en gekonfijte recepten in de volgende artikels:

Meer verrassend.asperges

Zoals gezegd zijn asperges de lentegroente bij uitstek. Maar het moet niet altijd op zijn Vlaams of Hollandaise zijn. Hier vind je nog meer verrassende ideeën om asperges klaar te maken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Asperges met gekonfijte ChorizoVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept