eenvoudige aard-appelsalade

eenvoudige aard-appelsalade

Deze eenvoudige aard-appelsalade is het perfecte bijgerecht voor een barbecue op een warme zomeravond. Of als deel van een koude schotel bij warm weer.
eenvoudige aard-appelsalade
eenvoudige aard-appelsalade

Deze eenvoudige aard-appelsalade is het ideale bijgerecht bij een zomerse barbecue. De hoofdrolspelers zijn appelen en aardappelen. Vandaar ook de woordspeling in de titel.

Deze verrassende variatie op de traditionele aardappelsalade valt met 100% zekerheid in ieders smaak. Door de appelen krijg je een extra frisse en sappige beet. Perfect en verfrissend op een warme zomeravond!

eenvoudige aard-appelsalade

eenvoudige aard-appelsalade

Deze eenvoudige aard-appelsalade is het perfecte bijgerecht voor een barbecue op een warme zomeravond. Of als deel van een koude schotel bij warm weer.
5 van 3 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, koude schotel
Keuken Belgisch, Europees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 400 gram aardappelen
 • 1 appel
 • 2 sjalotten
 • 4 eetlepels zure room
 • bieslook kleine bussel
 • dille enkele takjes
 • zout
 • peper
 • azijn enkele druppels

Instructies
 

 • Schil de aardappelen en snij ze in zeer fijne blokjes. Ik snij ze ongeveer een halve centimeter op een halve centimeter.
 • Stoom de aardappelblokjes gedurende 8 tot 10 minuten tot ze net gaar zijn. Koel ze dan direct af onder koud water, zodat ze niet plat worden en een beet houden.
 • Snij ook de sjalotjes fijn, net als de bieslook en de takjes dille.
 • Meng de sjalotjes, de dille en de helft van de bieslook onder de aardappelen. Meng er ook de zure room doorheen.
 • Schil de appel en snij die nu ook in kleine blokjes, ongeveer even groot als de aardappelen.
 • Meng ook die onder de aardappelsalade.
 • Breng nu op smaak met enkele druppels azijn, zout en peper en je bent klaar.

Notities

Je kan deze salade ook perfect op voorhand maken en afgedekt in de koelkast zetten. Na een nachtje rusten is hij zeker zo lekker!
 
Trefwoord aardappelsalade, appelen, barbecue, koude schotel, peterselie aardappelen, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

De inspiratie voor dit recept komt van Jeroen Meus. Ik heb deze aard-appelsalade een eerste keer gemaakt en gepubliceerd in 2014. Maar het is een evergreen, die ook elke jaar weer de zomerrevue passeert. Dit jaar (2020) heb ik het artikel volledig herwerkt en opgefrist.

Koken of stomen?

In het recept staat dat ik de aardappelen gestoomd heb. Je kan de aardappelblokjes natuurlijk ook gewoon koken. Ik geef persoonlijk echter de voorkeur aan stomen omdat de smaak dan beter behouden blijft. Bovendien is het risico kleiner dat je aardappelblokjes te plat worden en meer puree dan beetgaar zijn.

Kan je elke appel gebruiken?

Ik geef voor deze aard-appelsalade de voorkeur aan een appelsoort die eerder de zure kant opgaat. Dat werkt verfrissend in een koude schotel op een warme zomerse dag. Daarom zal ik voor dit recept meestal voor een Granny Smith of een Jonagold opteren. Op deze Appelwijzer kan je overigens kijken welke soorten nog goed geschikt zijn.

Alternatieven

Laat zeker niet na om zelf eens te experimenteren met andere of bijkomende ingrediënten! Zo kan je gerust een paar augurkjes onder deze eenvoudige aard-appelsalade mengen. Ook komkommerschijfjes kan je perfect onder deze salade mengen. Beide brengen meer zuur in de salade. Om een zoutere smaak te krijgen kan je er ook een paar fijngesneden kappertjes onder mengen.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor bij de barbecue? Probeer dan zeker deze eenvoudige aardappel-eiersalade! Schil dubbel zoveel aardappelen en maak er dan een duo van verrassende bijgerechten van, samen met deze eenvoudige aard-appelsalade. Zo kunnen familie en vrienden beide varianten proeven en beoordelen!

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “eenvoudige aard-appelsaladeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept