Eenvoudige spaghetti uit de pan met zalm en prei

Eenpans spaghetti met zalm en prei

Eenvoudig, lekker, snel klaar en budget vriendelijk. Deze eenpans spaghetti met zalm en prei is nu al je favoriete midweek lunch.
Eenpans spaghetti met zalm en prei
Eenpans spaghetti met zalm en prei

Deze eenpans spaghetti met zalm en prei is een voltreffer om vele redenen. Eerst en vooral, het is ongemeen lekker. Ik durf te stellen dat dit een van de lekkerste spaghetti recepten is die ik ken. Maar er is meer, veel meer. Eenvoudig is het ook. In een half uurtje ben je er namelijk mee klaar. Als je er niet té veel vaart achter zet. En dan is he ook nog eens heel zuinig wat het verbruik van water en energie betreft. Genoeg redenen dus om hiermee aan de slag te gaan!

Eenpans spaghetti met zalm en prei

Eenpans spaghetti met zalm en prei

Eenvoudig, lekker, snel klaar en budget vriendelijk. Deze eenpans spaghetti met zalm en prei is nu al je favoriete midweek lunch.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 500 ml groentebouillon
 • 250 gram spaghetti
 • 200 gram zalm alternatief: zalmforel, gerookte zalm
 • 1 prei
 • 1 groen chili pepertje
 • 1 teentje knoflook
 • 1 witte ajuin
 • 5 bolletjes mini Mozzarella ongeveer 40 gram
 • 30 gram blauwe kaas

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Ontdoe de ajuin van de huid en snij die dan in kleine stukjes.
 • Doe hetzelfde met de knoflook.
 • Verwijder het steeltje van het groene chili pepertje. Halveer het dan in de lengte en verwijder de pitjes. Snij het daarna ook in kleine stukjes.
 • Snij de wortels en de harde groene delen van de preistengels weg. Halveer de prei in de lengte en was hem dan grondig. Snij de prei nu in halve ringetjes.
 • Vierendeel de bolletjes mini Mozzarella.
 • Verwijder indien nodig de huid van de zalm(forel). Snij die daarna in middelgrote eetklare stukjes.

Het maken van de eenpans spaghetti

 • Verhit wat olijfolie in een grote pan.
 • Bak nu de ajuin, knoflook en het groene chili pepertje gedurende een minuutje. Tot de aroma's vrijkomen.
 • Voeg er dan ook de prei aan toe. Laat dit nog één tot twee minuten meestoven.
 • Voeg dan de spaghetti en de helft van de groentebouillon aan de stoverij toe. Schep geregeld wat van de bouillon over de spaghetti.
 • Voeg na een vijftal minuten de resterende bouillon aan de eenpans spaghetti toe.
 • Laat de spaghetti verder koken en het vocht opzuigen.
 • Na een drietal minuten mogen de Mozzarella, de blauwe kaas en de stukjes zalm(forel) erbij.
 • Meng alles goed door elkaar. De spaghetti zal ondertussen bijna gaar zijn en heel flexibel.
 • Na nog enkele minuten zal de kaas gesmolten zijn. De vis en de spaghetti zullen gaar zijn, en het kookvocht bijna volledig opgeslorpt. Dat is het sein om de eenpans spaghetti met zalm en prei in diepe borden te scheppen.
Trefwoord 30 minuten, eenpansgerecht, prei, spaghetti, zalm
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je eenpans spaghetti met zalm en prei?

Zoals gezegd is het recept heel eenvoudig. En in minder dan een half uur kan je hier al van genieten op je bord. Een paar voorbereidingen zijn er nodig. En dan gaan de ingrediënten één voor één in die enige grote pan die we ervoor nodig hebben.

De voorbereidingen

De eerste stap is altijd de ingrediënten voor te bereiden. Zo ook hier. Maar veel werk is het al bij al niet.

We beginnen met de prei. Eerst snijden de wortels en de bovenste groene stukken wegen. We willen enkel de malsere witte en lichtgroene delen gebruiken. Dan halveren we de preistengel in de lengte. Als er nog zand aanhangt spoelen we de prei grondig. Daarna snijden we de prei in halve ringetjes.

De ajuin en het knoflookteentje snijden we klassiek fijn. We verwijderen de buitenste huid en snijden beide dan in kleine stukjes.

Vervolgens nemen we het groene chili pepertje onder handen. We snijden het steeltje eraf en halveren het dan in de lengte. De pitjes halen we eruit, die zijn namelijk veel te pikant. Dan snijden we het groene chili pepertje ook in kleine stukjes.

Dan is er nog de kaas. We vierendelen de kleine Mozzarella bolletjes. Alternatief kan je 40 gram Mozzarella in kleine stukjes snijden. Ook de blauwe kaas snijden we in stukjes.

Tot slot is er nog de vis. Ik gebruik meestal zalm of zalmforel. Verwijder de huid indien nodig. Daarna snijden we de resterende vis in eetklare stukjes. Alternatief kan je ook gerookte zalm gebruiken. Die moet je dan echter pas echt op het laatste aan het gerecht toevoegen.

Het maken van de eenpans spaghetti met zalm en prei

Nu de “mise en place” klaar is, kunnen we echt beginnen koken. Daarvoor hebben we een grote pan nodig. Indien nodig kan je de spaghetti ook in twee breken mocht die niet in de pan passen.

We verhitten eerst olijfolie in de grote pan. Dan fruiten we er de ajuin, knoflook en het groene chili pepertje in. Na ongeveer een minuutje zullen de aroma’s vrijkomen.

Dat is het sein om ook de prei aan de pan toe te voegen. Die laten we één tot twee minuten mee stoven.

Dan is het tijd voor de spaghetti en het eerste deel van de groentebouillon. Zorg ervoor dat de spaghetti goed vochtig blijft en schep de bouillon regelmatig over de spaghetti. Na ongeveer vijf minuten zal de spaghetti een groot deel van de bouillon opgezogen hebben. Tijd dus om de resterende bouillon toe te voegen. Roer de ondertussen flexibel geworden spaghetti goed om. Zo vermengt hij zich goed met de bouillon en de groenten.

Na nog eens drie tot vier minuten zal weeral een groot deel van de bouillon opgezogen zijn. Voeg nu de kaas (Mozzarella en blauwe kaas) en de stukjes zalm(forel) aan de eenpans spaghetti toe. 

Roer alles door elkaar en geef de kaas de tijd om te smelten. Ondertussen zullen ook de vis en de spaghetti gaar zijn. En de bouillon zal bijna volledig weggekookt zijn. Dat is dan het teken dat je de eenpans spaghetti met zalm en prei in diepe borden mag opdienen. 

Geniet ervan! Je zal merken dat dit één van de lekkerste spaghetti recepten is die je ooit hebt gegeten. Wellicht zal het snel opnieuw in je menuplanning opduiken.

De geheimen van eenpans spaghetti met zalm en prei

Zoals gezegd is dit recept een absolute voltreffer om vele redenen. En die hebben met smaak, tijd en budgetvriendelijkheid te maken.

Eerst en vooral is er dus de smaak. Vermits alles wat in de pan gaat ook in de pan blijft tot we opdienen gaat er ook niets aan smaak verloren. We gieten namelijk geen kookwater weg. Zout en peper hebben we zelfs niet nodig om dit gerecht op smaak te brengen. De groenten brengen veel aroma’s, maar vooral de kaas voegt een aangename romigheid aan dit recept toe. En tot slot is er de zalm die we kort mee laten garen. Dit is belangrijk, want zo blijft hij mals en smaakvol. Een doorgekookte zalm smaakt al snel droog en zout.

En dan is er natuurlijk het aspect tijd. In een half uurtje is dit gerecht gaar. En dan moet je je echt niet haasten. Ideaal dus om dit op een avond na een werkdag snel klaar te maken.

Tot slot is er dan nog de budgetvriendelijkheid. We moeten geen onnodige hoeveelheid water aan de kook brengen, en dan grotendeels weggieten. We gebruiken enkel het water dat we nodig hebben. En omdat we minder water gebruiken hebben we ook minder energie nodig om dit aan de kook te brengen. Weeral gewonnen. Maar we zijn nog niet klaar met budgetvriendelijkheid: omdat we maar één pan hebben gebruikte hebben we ook veel minder afwas: weeral tijd, water en energie gespaard.

Waar komt de inspiratie vandaan?

Ik geef toe, op het idee om spaghetti als eenpansgerecht te maken ben ik zelf niet gekomen. Ook ik kookte spaghetti altijd in een grote hoeveelheid water, dat ik dan moest afgieten natuurlijk. Het idee kwam toen ik een promotiefilmpje van Bora zag. Daarin maakte de Duitse tv kok Johan Lafer spaghetti in een pan zonder overtollig kookwater.

Meer verrassend.eenpansgerecht

Ik ben een grote fan van eenpansgerechten. Ze zijn altijd lekker en eenvoudig, en je hebt er niet teveel afwas mee. Hieronder vind je nog meer inspirerende eenpansgerechten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Eenpans spaghetti met zalm en preiVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept