heerlijke hammousse

Feestelijke hammousse

Ben je nog op zoek naar een passend voorgerecht voor de feestdagen? Dan heeft deze feestelijke hammousse alle troeven in handen!
feestelijke luchtige hammousse
feestelijke luchtige hammousse

Ben je op zoek naar een feestelijk voorgerechtje? Dan heeft deze overheerlijke feestelijke hammousse alle troeven in handen. Het is eenvoudig te maken en je kan het op voorhand voorbereiden. Niet teveel werk dus in de keuken op het moment zelf. Daarenboven is het heerlijk luchtig en smaakvol. Je keuze is dus al gemaakt. Je kan dit overigens ook als aperitiefhapje serveren op een bruschetta chipje.

heerlijke hammousse in een glaasje

Feestelijke hammousse

Ben je nog op zoek naar een passend voorgerecht voor de feestdagen? Dan heeft deze feestelijke hammousse alle troeven in handen!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang aperitiefhapje, voorgerecht
Keuken Europees
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

 • 200 gram gerookte ham
 • 1 sjalotje
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 takje rozemarijn
 • 60 ml slagroom
 • 2 eetlepels brandy alternatief: whisky, sherry
 • 1 blaadje gelatine
 • 2 eetlepels mayonaise

Afwerking

 • 4 bolletjes mini Mozzarella
 • 4 theelepels tomatenpesto of tomatentapenade
 • 4 appelkappers
 • 8 kleine basilicumblaadjes

Instructies
 

Het voorbereidende snijwerk

 • Snij de schelletjes gerookte ham in stukjes van ongeveer twee bij twee centimeter.
 • Ontdoe het sjalotje en de teentjes knoflook van de huid. Snij ze dan in grotere stukken.
 • Rits de blaadjes van de rozemarijn van het takje. Snij ze daarna ook in middelgrote stukken.
 • Transfereer al deze ingrediënten naar de blender.

De overige voorbereidingen

 • Week het gelatine blaadje in wat koud water.
 • Warm ondertussen de brandy lichtjes op, tot die lauw is.
 • Haal het blaadje gelatine uit het koude water en wring dit uit. Lost dit dan op in de lauwe brandy.
 • Klop de room op tot die goed stijf is. Gebruik hiervoor room met een vetgehalte van meer dan 30%.

Het maken van de feestelijke hammousse

 • Mix nu de ingrediënten in de blender tot alles fijngemalen is. Stop eventueel tussendoor om stukken die aan de rand kleven onder de massa te mengen.
 • Als alles fijngemalen is, voeg je er de brandy en de mayonaise aan toe. Meng alles goed door elkaar.
 • Tot slot moeten we ook de opgeklopte room eronder spatelen. Doe dit voorzichtig, zodat we een echte luchtige massa krijgen.
 • Dan mag de luchtige hammousse voor minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.

De afwerking

 • Voor de afwerking transfereren we de mousse in glaasjes. Dit kan ofwel met een lepel, ofwel met een spuit. Dit laatste geeft een feestelijker effect.
 • Dan halveren we enkele bolletjes Mozzarella en plaatsen die op de mousse.
 • Ertussen komt dan nog een likje tomatenpesto, of tomatentapenade.
 • En het wordt helemaal feestelijk als we er dan nog een appelkapper en enkele kleine blaadjes basilicum aan toevoegen.
Trefwoord gerookte ham, mousse, voorgerecht
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je deze feestelijke hammousse?

Zoals gezegd is deze heerlijke luchtige hammousse heel eenvoudig om te maken. De mousse zelf kan (en moet) je zelfs op voorhand maken. Op de dag zelf rest enkel nog de afwerking in glaasjes, of op een toastje als je de luchtige hammousse als aperitiefhapje serveert.

Het voorbereidende snijwerk

Maar we beginnen zoals gewoonlijk met het voorbereidende snijwerk. Wetende dat alles achteraf nog in de blender gaat, moet je hier dus niet te nauwkeurig te werk gaan. De blender zal achteraf het echte maalwerk overnemen.

We beginnen met de plakjes gerookte ham. Die snijden we in stukjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Dan mogen die al in de blender.

Vervolgens ontdoen we het sjalotje en de knoflookteentjes van de huid. Daarna snijden we die ook fijn. Rauwe knoflook smaakt wel sterk door. Hou je daar niet van, of heb je daar toch wel respect voor, beperk je dan tot één knoflookteentje.

Tot slot nemen we een takje rozemarijn en ritsen de blaadjes van de stengel. Die hakken we dan ook grof.

Alle ingrediënten, knoflook, sjalot en rozemarijn gaan bij de gerookte ham in de blender.

De overige voorbereidingen

We laten het blaadje gelatine in wat water inweken. Ondertussen warmen we de brandy op een laag vuur heel lichtjes op. Als de gelatine goed geweekt is halen we het blaadje uit het water en wringen dit uit. Dan lossen we de gelatine in de lauwe brandy op. 

Als alternatief voor brandy kan je overigens ook whiskey of sherry gebruiken. Al naargelang je smaak en wat je in huis hebt. Blijf wel weg van de zoetere alcoholische dranken, omdat teveel zoet wat conflicteert met de hartige mousse.

Ook de slagroom kloppen we op voorhand al stijf. Zorg ervoor dat je room hebt met een vetgehalte van meer dan 30%. Anders gaat het opkloppen niet goed lukken. En dat is wel cruciaal om aan de luchtige textuur te komen.

Als je geen mayonnaise in huis hebt kan je die ook snel maken. Het perfecte en altijd lukkende recept hiervoor vind je in het artikel, Mahonaise, de oorsprong van mayonaise. En tegelijk leer je waar onze mayo eigenlijk vandaan komt.

Het maken van de mousse

Nu alles klaar is, kan de blender zijn werk doen. Maal de ingrediënten goed fijn. Stop eventueel even tussendoor om stukken die aan de rand kleven los te maken. Zo krijgen we een consistente fijngemalen gerookte ham massa.

En nu gaan we vocht, smaak en luchtigheid toevoegen. Eerst volgt de brandy met de opgeloste gelatine. Dan de al dan niet zelfgemaakt mayonaise. Roer dit alles al zeer goed door elkaar.

Tot slot volgt dan de stijf opgeklopte room. Meng die met een spatel onder de mousse tot alles goed gemengd is. 

Dit eindresultaat mag dan minstens een paar uur in de koelkast om volledig op te stijven. 

De afwerking van de feestelijke hammousse

Deze feestelijke hammousse serveer je typisch in brede glazen schaaltjes. Met glas zie je goed wat je krijgt. Ik heb het ook al wel eens in een glas geserveerd. Maar dat heeft een beetje het nadeel dat je er beneden dan niet altijd goed bijkan. Afhankelijk natuurlijk van het type glas dat je gebruikt.

Ofwel kan je de hammousse met een lepel in de schaaltjes scheppen. Ofwel kan je spuit gebruiken en de mousse in de schaaltjes spuiten. Dat is natuurlijk feestelijker. Maar niet iedereen heeft daarvoor het materiaal. En als je nog nooit met zo een spuit gewerkt hebt is dat natuurlijk een bijkomende stressfactor.

Alleen is ook maar alleen. Dus we gaan nog wat feestelijk gezelschap voor de hammousse organiseren. En ook dat moet niet moeilijk zijn. Een bolletje mini Mozzarella in twee snijden zal iedereen nog wel lukken. Ook een likje tomatenpesto, of tomatentapenade is niet onoverkomelijk. Dan ontbreken nog enkele kleine basilicumblaadjes en een appelkappertje. Dat zijn van die grote kappers. 

Als alternatief voor de appelkappers kan je ook enkele kleinere kappertjes gebruiken. Of waarom niet enkele gehalveerde zwarte olijven? Die passen ook heel goed in dit smaken pallet.

Feestelijke hammousse als aperitiefhapje

Deze feestelijke hammousse kan je ook in de vorm van een aperitiefhapje serveren. Dan spuit je gewoon een dotje op een stukje bruschetta chips. Liefst zo eentje met olijven en gedroogde tomaten. Maar je kan ook gewoon een zout koekje of een stukje komkommer gebruiken. Eventueel nog een olijfje erbovenop en je hebt een heerlijk aperitiefhapje.

En de overschot?

De vraag is natuurlijk of je wel overschot gaat hebben. De mensen gaan bijvragen tot het op is. Maar stel dat je toch overhebt… Dan is dat toch gewoon lekker de volgende ochtend op je boterham?

Meer verrassend.voorgerecht

Bijkomende inspiratie voor lekkere en feestelijke voorgerechtjes vind je in de volgende artikels:

Meer verrassend.mousse

Ik hou van een lekkere mousse. Heerlijk luchtig en altijd smaakvol. Hier vind je nog enkele luchtige inspiraties:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Feestelijke hammousseVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept