Waldorf salade in een torentje

Torenhoge Waldorf salade

Deze torenhoge Waldorf salade is verrassend en eenvoudig. Een verrassende presentatie van deze salade met appels, selder, noten en druiven.
torenhoge Waldorf salade
torenhoge Waldorf salade

Deze torenhoge Waldorf salade is verrassend en eenvoudig. Het moeilijkste is het torentje bouwen zelf, maar je zal merken dat dit ook best wel meevalt. Onze mayonaise werkt als een goed cement. Maar waarom heet dit eigenlijk Waldorf salade? Heeft het wat te maken met een stadje in Duitsland? Of met de bekende hotelketen? En wat is de link met John Cleese? Je leest er meer over verderop in het artikel.

torenhoge Waldorf salade

Torenhoge Waldorf salade

Deze torenhoge Waldorf salade is verrassend en eenvoudig. Een verrassende presentatie van deze salade met appels, selder, noten en druiven.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Amerikaans, wereldkeuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 4 appels twee rode en twee groene
 • 2 stengels selder
 • 200 gram gerookte forel
 • 3 eetlepels mayonaise
 • 3 eetlepels yoghurt
 • 20 gram bieslook
 • 100 gram salade bijvoorbeeld veldsla
 • 8 walnoten
 • 12 rode druiven

Instructies
 

Mayonaise

 • We beginnen met de mayonaise die het cement vormt voor dit torentje. Meng de mayonaise met de yoghurt.
 • Snij de bieslook fijn en meng die dan ook onder de mayonaise.

Het Waldorf torentje

 • Snij de appel in schijfjes van ongeveer 3mm dik. Verwijder de harde delen zoals het klokhuis.
 • Was de selderstengels en snij die ook in fijne stukjes.
 • Hak de walnoten grof en halveer de rode druiven.
 • Leg de salade op het bord. Stel je voor dat dit het groene park is waar ons torentje wordt gebouwd.
 • Leg daarop een van de grotere appelschijfjes als basis voor het torentje.
 • Bestrijk met wat mayonaise. Bouw dan met enkele stukjes selder en een stukje gerookte forel.
 • Bestrijk de gerookte forel opnieuw met wat mayonaise en leg daarop het volgende stukje appel.
 • Herhaal dit nog twee keer, of zolang het je lukt om de toren stabiel te houden.
 • Werk af met enkele gehalveerde rode druiven en grof gehakte walnoten.
Trefwoord appelen, gerookte forel, selder, Waldorf
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over deze torenhoge Waldorf salade

De inspiratie om een Waldorf salade in de hoogte te bouwen heb ik van Sophienaise, een Nederlandse blog. Ik vond dat een interessante insteek om deze klassieke salade verrassend te presenteren. 

De appels

Voor dit voorgerecht gebruik ik liefst een mengeling van rode en groene appels. Zodat je een beetje een zoetzure combinatie krijgt. Ook visueel is dat een interessante combinatie, omdat de rode schil wat meer in het oog springt.

Daarmee zijn we meteen bij de eerste vraagstelling: schillen of niet? Ik schil ze niet omdat de schil net dat ietsje extra heeft. Bovendien durven appels al eens snel oxideren, bruin worden. En dat is dan niet meer zo appetijtelijk. Natuurlijk spoel ik ze wel om ongewenste levende en dode organismen op de schil zoveel mogelijk te verwijderen. Gespoeld, niet geschild. Zo zou een bekende geheim agent het omschrijven.

Snij de appels in schijfjes van ongeveer 3 mm dik. Verwijder daarna de harde stukken van het klokhuis en de steel. Als je dit op voorhand doet is het aan te raden om de appelschijfjes met citroen te besprenkelen en luchtdicht af te sluiten. Om oxidatie te vermijden.

De stukken die je niet gebruikt voor de torentjes kan je eventueel nog klein snijden en mee als garnering onderaan het torentje op de salade verdelen.

De selder

De appel en de selder zijn beide de originele ingrediënten voor een Waldorf salade zoals die oorspronkelijk gemaakt werd. 

Om de stabiliteit van de toren niet teveel in het gedrang te brengen is het best dat je de selder in heel kleine stukjes snijdt. Zo kan je die gelijkmatig over de appelschijfjes verdelen en heb je een goede basis voor de volgende bouwlaag.

De walnoten en de rode druiven

Component nummer drie en vier in een klassieke Waldorf salade zijn walnoten en druiven.  In onze versie hebben we die niet in de toren verwerkt. Het zijn eerder de speeltuigen in het grasveld rond ons bouwwerk. En je kan ze ook nog op het dak plaatsen.

De mayonaise

Het laatste klassieke ingredient voor een Waldorf salade is de mayonaise. Het bindmiddel tussen de verschillende ingrediënten. In onze versie speelt de mayonaise de rol van cement, die de toren zijn stabiliteit moet verlenen.

Pure mayonaise kan redelijk dik en vet kan zijn. Daarom hebben we een lichtere versie gemaakt met 50% yoghurt. Iets lopender, maar ook iets lichter van smaak. Dit hebben we nog versterkt met de frisse smaak van fijngesneden bieslook.

Wil je zelf de mayonaise maken? Lees dan zeker “Mahonaise, de oorsprong van mayonaise“. En je weet meteen waar deze heerlijke witte saus vandaan komt.

De salade

De salade is optioneel, maar werd ook in het oorspronkelijke recept al als basis gebruikt. Hier hebben we een mengeling van veldsalade en rode mangold gebruikt. 

De gerookte forel

De gerookte forel maakt geen deel uit van het oorspronkelijke recept voor een Waldorf salade. Het hoeft niet te verwonderen dat er met de loop der jaren veel verschillende varianten zijn ontstaan. Veel voorkomende variaties zijn gerookte kip of kalkoen en gedroogd fruit zoals rozijnen of veenbessen. En zelfs versies waar de selder door bloemkool wordt vervangen.

Hier hebben we dus voor gerookte forel gekozen. De smaak harmonieert wonderwel met de appel en de selder. De stukjes gerookte forel worden namelijk samen met de appel en de selder in de toren verwerkt. En het moet ook niet altijd kip of zalm zijn… Een niet onbelangrijk praktisch voordeel is dat de schijfjes gerookte forel ook goed te verwerken zijn in de toren. Zonder de stabiliteit in gevaar te brengen.

Wat is een Waldorf salade en waar komt het vandaan?

Dorf klinkt natuurlijk wel erg Duits. En er zijn in Duitsland ook wel een aantal dorpen en steden die zo heten. Het bekendste is misschien wel Walldorf in Baden-Würtemberg. Daar is de hoofdzetel van de Europese softwaregigant SAP gevestigd. Software kunnen ze daar, maar aan deze salade hebben ze in Walldorf (met dubbele l overigens) geen verdienste.

Dan is er nog die luxe hotelketen: Waldorf-Astoria. Zou die er iets mee te maken hebben? Inderdaad, een Waldorf salade is genoemd naar het Waldorf-Astoria hotel in New York. Op 14 maart 1896 werd er een liefdadigheidsbal georganiseerd voor een kinderhospitaal. Chef Oscar Tschirky creëerde de salade (toen nog zonder noten) voor deze gelegenheid. 

In datzelfde jaar verscheen het recept al in het kookboek “The Cook Book” van “Oscar of the Waldorf”. In 1928 verscheen een nieuwe versie (met noten) in The Rector cook book.

Ondertussen is dit natuurlijk een wereldwijde klassieker in de keuken. En zoals dat dan gaat ontstaan er ook vele variaties. Dikwijls worden er gerookte kip of kalkoen in verwerkt. Net als gedroogd fruit zoals rozijnen of veenbessen. Dikwijls wordt de salade ook opgefrist met de beste van appelsien of citroen. Yoghurt en zelfs pindakaas geven dikwijls hun eigen accent aan de mayonaise. Er zijn zelfs versies waar bloemkool de selder vervangt.

Deze torenhoge Waldorf salade legt natuurlijk ook de perfecte link met de hotelketen. Het Waldorf-Astoria hotel in New York is namelijk ook torenhoog: 47 verdiepingen.

En wat is dan de link met John Cleese?

Kent U Fawlty Towers? Een Britse komische serie met John Cleese in de hoofdrol als de hypernerveuze hotelbaas die zijn klanten zeer succesvol de duivel aan doet. Voor mij nog altijd de beste komische serie ooit. Na een slechte dag kan die altijd terug een glimlach op mijn gezicht toveren.

In een van de afleveringen heeft hij Amerikaanse gasten op bezoek die een Waldorf salad bestellen. Zonder kok moet hij zelf in de keuken de honneurs waarnemen. Niet wetende wat een Waldorf salad is komt hij met de legendaire uitspraak: “I am sorry, but I think we have run out of Waldorf”. Wie nog geen Waldorf salade kent weet het op het einde van de aflevering wel: apples, celery, walnuts and grapes in a mayonnaise sauce.

En weer hebben we een link met “Towers”. De beste manier om deze salade te serveren moet dus eigenlijk wel in torenvorm zijn!

Meer verrassend.voorgerecht

Meer verrassende voorgerechten met vis vind je in de volgende artikels:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

1 reactie op “Torenhoge Waldorf saladeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept