Kaiserschmarrn uit Oostenrijk

Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Oostenrijkse Kaiserschmarrn. Het bekendste culinaire product uit Oostenrijk. Eigenlijk een dikke in stukjes gesneden pannenkoek. Lekker!
Oostenrijkse Kaiserschmarrn
Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is zonder concurrentie hét Oostenrijkse gerecht bij uitstek. Je kan het omschrijven als een dikke, luchtige, kapotgesneden, gekarameliseerde pannenkoek. Maar de keizer was er dol op. En hij bleef niet alleen. Klassiek worden ze met rozijnen afgewerkt, maar hier zijn we voor een versie met amandelen gegaan. Maar eerst het recept, daarna leggen we de hele geschiedenis nog een lang en breed uit.

Kaiserschmarrn, het nationale gerechte van Oostenrijk

Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Oostenrijkse Kaiserschmarrn. Het bekendste culinaire product uit Oostenrijk. Eigenlijk een dikke in stukjes gesneden pannenkoek. Lekker!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang dessert, Nagerecht
Keuken Oosternijks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de Kaiserschmarrn

 • 130 gram bloem
 • 250 ml melk
 • 50 gram suiker
 • 30 gram boter
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 4 eigelen
 • 4 eiwitten
 • 30 gram amandelschilfers

Voor het karameliseren en de afwerking

 • 30 gram suiker om te karameliseren
 • 20 gram boter
 • poedersuiker voor de afwerking

Instructies
 

 • De bloem met de melk, de vanillesuiker en het zout mengen. het eigeel en de melk toevoegen en alles goed door elkaar mengen.
 • Het eiwit stijf kloppen en met een spatel voorzichtig onder het deeg mengen.
 • De boter in een pan verhitten en er dan het deeg aan toevoegen. Bak de pannenkoek gedurende vier tot vijf minuten.
 • Bestrooi de pannenkoek met de amandelschilfers.
 • Zet de pan daarna in een op 180°C voorverwarmde oven en laat 15 tot 20 minuten bakken.
 • Controleer of het deeg gaar is en haal de (gloeiend hete) pan uit de oven. Pas op dat je je niet verbrandt.
 • Snij de pannenkoek met de spatel in onregelmatige stukken.
 • Smelt boter en suiker in een tweede pan, tot die begint te karameliseren. Bak de stukken Kaiserschmarrn nog enkele minuten in deze pan.
 • Serveer ze dan warm en bestrooi de Kaiserschmarnn met poedersuiker.
Trefwoord dessert, Kaiserschmarrn, Oostenrijks
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je Oostenrijkse Kaiserschmarrn?

Het deeg voor Kaiserschmarrn

Het deeg voor Kaiserschmarrn is net als een pannenkoekendeeg. We mengen eerst de droge ingrediënten: bloem, suiker, vanillesuiker.

Dan voegen we het eigeel en de melk aan de droge ingrediënten toe.

Vervolgens kloppen we het eiwit stijf en mengen dit voorzichtig onder het deeg. We hebben nu een heel luchtig pannenkoekendeeg.

Daarna verhitten we boter in een grote pan. Let op, je hebt hier echt wel een grote pan nodig. Voor een normale pannenkoek gieten we dan ongeveer één pollepel in de pan. Voor Kaiserschmarrn niet, in dit geval doen we het deeg in één keer in de pan. 

Dit laten we dan vier tot vijf minuten in de pan bakken. Ondertussen verhitten we de oven op 180°C. 

Na vijf minuten strooien we de amandelschilfers over het deeg in de pan. Daarna gaat de volledige pan voor 15 tot 20 minuten in de oven. Dit tot de amandelen gebruind zijn. Controleer met een spies of het deeg gaar is.

Haal de pan nu uit de oven. Opgelet, deze is gloeiend heet! Gebruik nu een spatel, een pannenkoekensnijder of soortgelijke om de dikke luchtige pannenkoek in onregelmatige stukken te snijden. Let op dat je de pan niet beschadigt. En dat je je niet verbrandt.

Ondertussen verwarmen we een tweede pan op het vuur. Daarin smelten we opnieuw boter, waarin we ook suiker laten karameliseren. Daarin bakken we de stukgesneden Kaiserschmarnn nog enkele minuten. Dit zorgt ervoor dat de unieke smaakbeleving van Kaiserscharrn finaal tot stand komt: luchtig van het dikke pannenkoekendeeg, krokant van de karamelisatie, zoet en nodig (zeker met de amandelen).

Serveer dan de warme Kaiserschmarrn op borden en werk ze af met poedersuiker. Dikwijls worden ze ook met appelmoes of pruimenmoes geserveerd. Voor mij moet dat echter niet.

Oostenrijkse Kaiserschmarrn uit de oven of uit de pan?

Ik maak Oostenrijkse Kaiserschmarrn het liefst in de oven. Dan kan je echt een dikke variante maken die heel luchtig is. De oven heeft dan het voordeel dat de pannenkoek gelijkmatig bakt.

Maar je kan ze mits enkele aanpassingen ook in een pan maken. Dan moet je ze wel dunner bakken omdat je natuurlijk nooit die hele dikke pannenkoek met enkel onderwarmte van het vuur goed gaar kan krijgen.

Bak daarom een dikke pannenkoek met bijvoorbeeld twee pollepels deeg. Laat die enkele minuten bakken en snij het deeg dan met de spatel in vier delen. Draai die om zodat ze ook aan de andere kant bakken. Snij ze dan in kleinere stukjes en kraameliseer ze dan finaal in een andere pan met boter en suiker.

Het verhaal achter Oosterijkse Kaiserschnarrn

De geschiedenis van Kaiserschmarrn gaat terug naar de Oostenrijkse keizer Frans Joseph (1830 – 1916). Die was er verzot op en was op die manier de trendsetter.

Maar het verhaal gaat dat het hier eigenlijk mislukte flensjes betreft. Schmarrn betekent namelijk zo iets als onzin of rommel. Het waren namelijk te dik gebakken flensjes die het keukenpersoneel niet geschikt vond om aan de keizer te serveren. Die werden dan stukgesneden en nog even gekarameliseerd om ze enigszins te redden. Zo werd het een voltreffer en een mislukt dessert werd op die manier tot een nationaal gerecht.

Meer verrassend.pannenkoek

Ben je een pannenboekenliefhebber? In alle maten en vormen? Dan moet je naast deze Oostenrijkse Kaiserschmarrn zeker de volgende verrassende recepten ook eens proberen:

Een overzicht met al onze originele pannenkoeken recepten vind je op verrassende pannenkoeken. Dus neem daar zeker en kijkje en laat je inspireren!

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Oostenrijkse KaiserschmarrnVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept