Walliser Käseschnitte

Walliser Käseschnitte

Walliser Käseschnitte is een lekker en eenvoudig vegetarisch gerecht dat perfect past na een lange wandeling met of zonder bergen.
Walliser Käseschnitte
Walliser Käseschnitte

Deze Walliser Käseschnitte heb ik ontdekt op vakantie in Zwitserland enkele jaren geleden. Vertaald naar het Nederlands kan je dit een snede brood met kaas noemen. Dat zijn ook de hoofdrolspelers in dit gerecht.

Dit is een herwerkte versie van een recept dat ik in 2020 gepubliceerd heb. Het recept is nog hetzelfde, maar vooral de foto´s en het artikel waren dringend aan restyling toe. Vandaar deze update.

Walliser Käseschnitte

Walliser Käseschnitte

Walliser Käseschnitte is een lekker en eenvoudig vegetarisch gerecht dat perfect past na een lange wandeling met of zonder bergen.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Zwitsers
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 2 sneden donker brood zuurdesem
 • 1 dl witte wijn
 • 2 dl room
 • 2 eieren
 • 250 gram gemalen kaas Emmentaler
 • 1 uitje
 • 1 tomaat
 • 4 augurkjes
 • 4 zilveruitjes
 • peper
 • zout
 • muskaatnoot

Instructies
 

 • Verwarm de oven op 200°C en beboter de vorm voor het bakken.
 • Snij twee dikke sneden brood van een stevig bruin brood. Leg ze in de vorm.
 • Scheidt het eiwit en eigeel van mekaar. Klop het eiwit stijf.
 • Snij het uitje fijn.
 • Meng de geraspte kaas met het eigeel, de room, het fijngesneden uitje en de kruiden.
 • Meng er voorzichtig het opgeklopte eiwit onder.
 • Besprenkel het bruine brood met de witte wijn en verdeel er het kaasmengsel over.
 • Werk af met enkele schijfjes tomaat, in de lengte gesneden augurkjes en gehalveerde zilveruitjes.
 • Laat het geheel 20 minuten in de oven bakken tot de kaas goudbruin gebakken is.
 • Serveer met een slaatje en een lekker glas witte wijn.
Trefwoord Käseschnitte, vegetarisch, Wallis, Walliser
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over Käseschnitte

Käseschnitte kan je nog het beste vertalen als een boterham met kaas. Dat zijn ook de basisingredienten van dit recept. In Wallis maken ze dit wel op verschillende wijzen. Dikwijls zal je het zien als een boterham met gesmolten kaas en nog een spiegelei erover. Dan gaat het sterk in de richting van wat bij ons een uitsmijter is. Ik heb echter voor de variante gekozen waarbij een romig mengsel met kaas en ei over het brood verdeeld wordt. Deze variante heb ik in een berghut bij Zermatt gegeten en daaraan heb ik de beste herinneringen.


Dit is ook een perfecte methode om oud brood nog lekker klaar te maken. Dit is een typisch gerecht dat je op de menukaart in een Zwitserse berghut kan vinden. Als je dit thuis maakt raad ik je daarom aan om eerst een lange wandeling te maken. Dan heb je een stevige trek en het is bovendien niet teveel werk om deze Walliser Käseschnitte klaar te maken.

Over Wallis

Wallis is een kanton in het zuiden van Zwitserland. Het omvat eigenlijk de volledige Rhône vallei in Zwitserland, van aan het meer van Genève tot aan de Rhône gletsjer van Gletsch. Het westelijke deel, van het meer van Genève tot Sierre is Franstalig. De Franse naam voor dit kanton is Valais. Bij Sierre/Siders verloopt de taalgrens en wordt de Rhône de Rotten. Deze ontspringt aan de oostgrens van het kanton Wallis.

Het hoeft niet te verwonderen dat de naam afgeleid is uit het Latijnse woord voor vallei: vallis. In de Romeinse tijd was dit gebied bekend als Vallis Poenina. Eigenlijk kan je dus zeggen dat Wallis/Valais de grote vallei van Zwitserland is.


Geen vallei zonder bergen. Hier vind je bijvoorbeeld de iconische Matterhorn bij Zermatt en de Mont Blanc op de grens met Frankrijk en Italië. En je hebt er beroemde gletsjers zoals de Rhône/Rotten gletsjer en de Aletschgletsjer. Spijtig genoeg smelten beide razendsnel.


In Wallis heb ik ook mijn liefde voor bergwandelingen opgedaan. Vroeger ging ik met mijn ouders vele jaren op zomervakantie naar Vercorin. Dit ligt nog net aan de Franstalige zijde, boven Sierre. Enkele jaren geleden was ik met vrienden op een berghuttentocht bij Zermatt. Het verschil van 30 jaar was op de foto´s van de Aletschgletsjer duidelijk te merken. 


Naast Walliser Käseschnitte heeft de grote vallei nog meer culinaire lekkernijen te bieden. Ik herinner me nog een raclette op een Alpenwei toen ik er met mijn ouders op vakantie was. De speciale raclette kaas wordt bij een vuur gesmolten en dan afgeschraapt. Met stokbrood en witte wijn ideaal voor een lokaal volksfeest. Even bekend is natuurlijk de kaasfondue met heerlijke gesmolten Zwitserse kazen. Ook dat stond regelmatig op het menu na een mooie en zware bergwandeling. En rösti heb ik al eens bij een zalmburger gemaakt.


Ik zou nog uren over deze prachtige streek kunnen schrijven. Maar we zijn nu eenmaal een foodblog en geen toerismeblog. Aarzel echter niet om me te contacteren als je interesse hebt.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

4 reacties op “Walliser KäseschnitteVoeg die van jou toe →

 1. Uw recept was overheerlijk en komt dicht bij de herinnering aan de Ramequin uit vroege jaren. Ik denk dat de verhoudingen nog niet optimaal zijn: grote hap voor twee personen, zelfs na een fikse wandeling

  1. 5 sterren
   Bedankt voor uw reactie! Ik ben blij dat het zo goed gesmaakt heeft. Het is inderdaad een zeer goede portie. Ik heb ooit eens een te kleine portie gemaakt voor bezoekers… en sindsdien bouw ik altijd voldoende reserve in. Maar ik bekijk het nog eens.

 2. 5 sterren
  Het was heerlijk, leuk om te maken en het zag er echt zo lekker uit als op de foto.
  Ik had het recept van Twitter en zag meteen dat het goed was 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept