lekkere maaltijdsoep met pompoen en wilde rijst

Pittige pompoensoep met wilde rijst

Wat smaakt er beter dan een lekkere maaltijdsoep? Niets natuurlijk. Deze pittige pompoensoep met wilde rijst geeft je warmte en energie.
pittige pompoensoep met wilde rijst
pittige pompoensoep met wilde rijst

Wat smaakt er beter dan een lekkere maaltijdsoep als na een dag in de kou terug thuis komt? Niets natuurlijk. Deze pittige pompoensoep met wilde rijst geeft je warmte en energie. Je bent zo terug op je positieve. Het kleinsnijden van de groenten vergt wel wat werk. Maar daarna is het kinderspel, en met een grote pot soep kan je al snel enkele dagen voort. Verderop in dit artikel lees je alle tips om deze soep tot een volledig succes te maken. En we geven ook nog het verrassende antwoord op de vraag wat wilde rijst nu juist is…

maaltijdsoep met pompoen en wilde rijst

Pittige pompoensoep met wilde rijst

Wat smaakt er beter dan een lekkere maaltijdsoep? Niets natuurlijk. Deze pittige pompoensoep met wilde rijst geeft je warmte en energie.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch, maaltijdsoep, Soep
Keuken Europees
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram pompoen Hokkaido of flespompoen
 • 100 gram wilde rijst
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 3 wortelen grote
 • 1 rode paprika
 • 0,5 bussel selder
 • 1 witte ajuin
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 rode chili pepertjes
 • 400 gram witte bonen 1 blik
 • 150 gram maïs 1 blik
 • 400 gram tomatenblokjes 1 blik
 • 2 eetlepels citroensap
 • 5 laurierblaadjes

Overige kruiden

 • zout
 • peper
 • komijn
 • paprikapoeder

Instructies
 

De groenten kleinsnijden

 • Schil de pompoen en verwijder de pitjes. Snij die dan in blokjes van één tot twee centimeter.
 • Ook de wortelen schillen we en we verwijderen de uiteinden. Dan snijden we die ook in hapklare stukken.
 • De selderstengels snijden we in de lengte doormidden. dan snijden we stukjes van ongeveer een halve centimeter af.
 • Verwijder de bovenkant en de onderkant van de paprika. Haal dan het binnenste eruit. Snij de paprika dan in reepjes van twee tot drie centimeter. Verwijder de steel en snij ook de bovenkant en de onderkant fijn.
 • Verwijder de schil van de ajuin. Halveer hem dan en snij hem dan in ringen of fijne stukjes.
 • Plet de knoflook en verwijder de schil. Snij die dan ook fijn.
 • Halveer de chili pepertjes en verwijder de pitjes. Snij die dan ook fijn. Was je handen achteraf, zodat je niet per ongelijk het pikante sap in je ogen of neus krijgt.

De pompoensoep klaar maken

 • Verhit olijfolie in een grote pot en bak er de ajuin, knoflook en chili pepertjes gedurende enkele minuten in aan.
 • Als die gefruit zijn kan je er ook de paprika, wortelen en selder aan toevoegen. Zet het scheel erop en laat dit een vijftal minuten bakken. Eventueel voeg je al een beetje groentebouillon toe om aanbakken te vermijden.
 • Voeg er dan ook de pompoen en de rest van de bouillon aan toe. Breng nu alles aan de kook. Ook de laurierblaadjes kunnen er nu al bij.
 • Als de soep kookt kan je het vuur verlagen en er de tomatenblokjes, witte bonen, maïs en wilde rijst aan toevoegen. Laat dit nu een half uurtje sudderen.
 • Ondertussen kan je de kruiden toevoegen. Het is een grote hoeveelheid, dus die mag al wat hebben.
 • Voeg er nu de eetlepels citroensap aan toe. En proef nog een laatste keer of de kruiding goed zit.
Trefwoord maaltijdsoep, pompoen, rijst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Handige tips om pittige pompoensoep met wilde rijst te maken

Het kleinsnijden van de groenten.

Het kleinsnijden van de groenten is het grootste werk. En zo een maaltijdsoep leent zich natuurlijk zeer goed tot freestyle. Dus je kan alles eigenlijk naar eigen goesting snijden. Wat groffer of wat fijner? Maakt allemaal niet zoveel uit. Doe waar je gelukkig mee bent.

De pompoen

Hoewel er nog veel andere groenten inzitten, is en blijft dit een pompoensoep. Je kan zowel een Hokkaido pompoen als een flespompoen (butternut) gebruiken. En het moet niet op de gram juist zijn. Deze soep is ideaal om de overschot van een pompoen in te verwerken. Bijvoorbeeld als je gebak met pompoen hebt gemaakt. Verderop in dit artikel vind je overigens nog veel meer lekkere recepten met pompoen.

Hoewel het strikt genomen niet noodzakelijk is, verwijder ik toch de schil van de pompoen. Net als de pitjes natuurlijk. Gebruik hiervoor een groot stabiel en scherp mes. Dan moet je niet veel kracht zetten en snijd je vlotjes door de pompoen. Dan kan je het vruchtvlees in blokjes of reepjes van één tot twee centimeter snijden. Hapklaar voor je mond. 

De grote groenten

We beginnen met de wortelen. Die schillen we en we snijden de uiteinden eraf. Ook voor de grote wortelen is het aan te bevelen om een groot en scherp mes te gebruiken. Je kan ze dan in de lengte halveren of vierendelen en dan in reepjes van twee tot drie centimeter snijden.

Van de paprika snijd ik altijd eerst het bovenste deel met de steel en het onderste eraf. Dan kan je de zaadjes vanbinnen zeer gemakkelijk verwijderen. Ook de steel verwijderen we. Dan kan je het vruchtvlees weer naar smaak snijden, in blokjes of reepjes.

Tot slot hebben we nog de halve selder. Dat gaat redelijk vlot. Ik snijd de aparte stengels in de lengte doormidden. En dan kan je stukjes van ongeveer een halve centimeter afsnijden.

De kleine groenten

Resten ons nog de kleine maar smaakvolle groenten: knoflook, chili pepertjes en de witte ajuin.

De knoflook pletten we eerst met een mes. Dan kan je de buitenste huid gemakkelijk verwijderen. Daarna snijden we het teentje fijn.

Ook van de witte ajuin verwijderen we de buitenste schil. Dan halveren we de ajuin en snijden ringen of blokjes.

Tot slot volgen de rode chili pepertjes. Die zijn natuurlijk pikant, en daarom houden we die tot het laatste. We snijden het steeltje eraf en halveren ze dan in de lengte. Dan verwijderen we de zaadjes. Dat zijn de grootste boosdoeners die je mond in brand zetten. Dan snijden we de resterende chili pepertjes in fijne stukjes.

Na al dat fijnsnijden is het aan te raden om je handen grondig te spoelen. Zeker de chili pepertjes zijn zeer pikant, en je zou maar eens per ongeluk met je doordrenkte vingers aan ogen, neus of mond komen…

Het koken van de pittige pompoensoep met wilde rijst

Zo, nu zijn we klaar met de voorbereidingen. Nu hebben we een grote pot nodig om de maaltijdsoep te maken.

Daarin verhitten we eerst goed wat olijfolie. Daarin fruiten we de ajuin samen met de chili pepertjes en de knoflook. Als dit goed begint te geuren kunnen ook selder, paprika en wortelen toegevoegd. Dat mag dan enkele minuten bakken. Als je ziet dat het riskeert aan te branden kan je er al een scheutje groentebouillon aan toevoegen. Laat dit al een vijftal minuten stoven met het deksel erop.

Dan komen ook de pompoen, de resterende groentebouillon en de laurierblaadjes bij de soep in wording. Nu moeten we alles terug aan de kook brengen. Dan is het tijd voor de wilde rijst, samen met de ingrediënten uit blik: de witte bonen, de maïs en de tomatenblokjes. Het vuur mag nu omlaag. De pittige pompoensoep met wilde rijst mag nu een half uurtje rustig sudderen. 

Ondertussen kunnen we er de kruiden aan toevoegen. Vermits dit een redelijk grote pot soep is, kan die wel wat kruiding verdragen. Dus je moet niet te angstig zijn, zo snel zal je niet overkruiden. Voeg er zout, peper, paprikapoeder en komijn naar smaak aan toe.

De soep op smaak brengen

We spreken hier niet van een exacte wetenschap, maar van een smaakwetenschap. En die verschilt van mens tot mens. Voeg er dus de kruiden aan toe en proef regelmatig hoe het met de smaak gesteld is.

Als je geen groentebouillon hebt kan je ook water gebruiken. Dan moet je wel extra kruiden omdat je soep anders toch wat waterig zal zijn.

Heb je niet alle kruiden in huis? Of andere? Geen probleem. Waarom eens geen nootmuskaat gebruiken? Of wat korianderpoeder? Of cayennepeper als het extra pittig mag zijn.

Heb je schrik dat de soep te pikant wordt? Gebruik dan maar één chili pepertje en let ook een beetje op met de andere kruiden. Maar we spreken hier over een echt grote pot soep, dus je moet eigenlijk echt niet bang zijn. Is ze toch te pikant? Voeg er dan wat extra water of groentebouillon aan toe.

Wat is wilde rijst?

Blijft nog de vraag wat nu eigenlijk wilde rijst is. En het verrassende antwoord is … dat het helemaal geen rijst is. Integendeel, het is het zaad van een Amerikaanse grassoort. Het ziet eruit als rijst, je kookt het ook net als rijst, het smaakt net als rijst, … maar eigenlijk zijn het zwarte graszaden.

Wilde rijst heeft een zwarte kleur, en wordt meestal gemengd verkocht met andere (goedkopere) rijstsoorten. Het is inderdaad duurder dan klassieke rijstsoorten, en daarom moet je al in een speciaalzaak zijn om het puur te kunnen kopen. Meestal wordt het als mengeling met natuurrijst verkocht. het zijn dan de zwarte rijstkorrels.

Wil je meer te weten komen over deze curieuze rijstsoort die helemaal geen rijst is? Lees dan zeker de onderstaande artikels:

Meer verrassend.pompoen

Zoals in het begin van dit artikel al aangegeven, is deze pittige pompoensoep met wilde rijst perfect om overschotten van pompoen te verwerken. Het moet niet allemaal op de gram kloppen en soep is klassiek een perfect recept om overschotten te verwerken. Hier dus nog enkel recepten die je eerst kan maken om dan de overschot in deze maatlijdsoep te geven:

Meer verrassend.maaltijdsoep

Ben je ook zo een fan van hartverwarmende maaltijdsoepen? Dan moet je zeker een naar de volgende ideeën kijken:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “Pittige pompoensoep met wilde rijstVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept