karnemelk-kaneel mini muffins

karnemelk-kaneel mini muffins

Het ideale tussendoortje voor elk moment van de dag. Deze karnemelk-kaneel mini muffins zijn eenvoudig en snel klaar.
mini muffins met karnemelk en kaneel
mini muffins met karnemelk en kaneel

Kleiner is fijner. Een klassieke muffin in zijn geheel is al een hele brok om op te eten. Die kan op zich al tellen als ontbijt of lekker stuk taart in de namiddag. Maar het kleine zusje mini is een snack die je de hele dag door kan eten. Bij een tas koffie of thee. Tussen twee vergaderingen, lesuren of patiënten door. Of ’s avonds voor de televisie. Hieronder volgt het recept voor karnemelk-kaneel mini muffins. Maar je kan natuurlijk zelf naar hartelust met kruiding en smaken variëren. 

mini muffins met karnemelk en kaneel

Karnemelk-kaneel mini muffins

Kleiner is fijner. Deze karnemelk-kaneel mini muffins zijn de pefecte snack voor elk moment van de dag. Eenvoudig om te maken, lekker om te snacken!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang cake, dessert, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 24 mini muffins

Ingrediënten
  

Voor de mini muffins

 • 125 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder
 • 100 gram suiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 75 gram boter
 • 75 ml karnemelk
 • 1 ei
 • 0,5 theelepel nootmuskaat
 • zout

Afwerking

 • 50 gram boter
 • 50 gram suiker
 • 1 eetlepel kaneel

Instructies
 

Het bakken van de mini muffins

 • Smelt de boter in een pannetje. Verwarm de oven op 200°C. Vet de vorm voor de mini muffins in met wat olie.
 • Meng ondertussen de droge ingrediënten: bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, nootmuskaat.
 • Voeg er daarna achtereenvolgens het ei, de karnemelk en de boter aan toe. Blijf het deeg de hele tijd goed mengen.
 • Vul de vormpjes voor de mini muffins voor drie vierde met het deeg. Zet ze in de oven en laat ze gedurende 20 minuten bakken.
 • Controleer met een tandenstoker of de mini muffins gaar zijn. Er mag geen deeg aan de tandenstoker blijven hangen. Laat ze dan afkoelen en haal ze uit de vormpjes.

Afwerking

 • Smelt de boter in een pannetje.
 • Meng de kaneel en de suiker goed door elkaar.
 • Dop de topjes van de mini muffins in de boter en wentel ze daarna door het suikermengsel.
Trefwoord kaneel, karnemelk, muffin
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Het verschil tussen mini muffins en standaard muffins

Mini muffins zijn natuurlijk veel kleiner dan de grotere standaard muffins. In de regel mag je met een verhouding van ongeveer één op drie rekenen. Dit betekent dat je een recept voor 8 grote muffins 24 mini muffins kan maken. De hoeveelheden kan je overigens lineair aanpassen tussen de verschillende muffins groottes. 

Omdat ze kleiner zijn is de baktijd voor mini muffins natuurlijk wel korter. Al naargelang het recept en de temperatuur waarop je bakt zal die voor mini muffins tussen 15 en maximaal 20 minuten variëren. Kijk ook regelmatig in je oven. Net omdat ze zo klein zijn kan het snel gaan en kunnen ze hard worden of aanbakken.

Papiertjes of een vorm?

Ik bak muffins en zeker mini muffins altijd in een vorm en zonder papiertjes. In de fotocarrousel beneden zie je dat ik een vorm voor 24 mini muffins heb gebruikt. Nadat ze kort zijn afgekoeld kan je ze heel gemakkelijk uit de vorm halen. 

Zeker zo gewoon thuis vind ik die papiertjes niet nodig. Het is natuurlijk al iets heel anders als je op verplaatsing gaat. De papiertjes beschermen dan goed tegen beschadiging. En als er meer contact wordt hygiene ook des te belangrijker. Ik vind het dan ook perfect normaal en logisch dat ze bij de bakker altijd in een papiertje zijn verpakt.

Andere smaakmakers voor mini muffins

In dit recept hebben we voor nootmuskaat gekozen en vooral dan de afwerking met kaneel en suiker. Maar je kan natuurlijk oneindig variëren met extra smaken.

De klassieke kruiding kan je natuurlijk ook al meteen in het deeg verwerken. Een eetlepel kaneel of speculaaskruiden gaan het ook fantastisch doen in deze mini muffins. Andere lekkere opties zijn chocolade chips, gedroogd fruit of gemalen noten. Andere klassiekers zijn confituur, choco, speculaaspasta en zelfs lemon curd. Ook wat zeste van een citroen geeft natuurlijk een heel eigen smaak aan je muffins.

Met vers fruit zoals bijvoorbeeld blauwe bessen zou ik wel oppassen in mini muffins. Ze brengen enerzijds veel vocht mee, en nemen procentueel natuurlijk ook veel meer plaats in bij een mini muffin. Het resultaat zou dan wel een kunnen zijn dat de muffin niet stabiel is en uit mekaar valt.

Meer verrassend.muffin

Er bestaan honderduizenden muffin recepten. De inspiratie voor deze muffins vond ik op mijn favoriete Ierse blog runcible eats. Ook op gerechtenweb hebben we nog enkele originele recepten voor jou klaar staan:

Waar komen muffins oorspronkelijk vandaan?

Muffins, of cupcakes, zijn kleine broodjes of gebakjes voor één persoon en komen oorspronkelijk uit de Verenigde staten. De oorspronkelijke Engelse benaming is cupcake: cakes met de maat van een kopje. Tegenwoordig worden de beide benamingen door elkaar gebruikt. De originele cupcakes zijn normaal eerder zoet, terwijl muffins eerder hartig zijn.

Ze kunnen zowel met als zonder papiertje worden gebakken. Vroeger was dit papier belangrijk om het uit de vorm te krijgen. Tegenwoordig zijn de materialen voor de vorm zo goed dat het risico dat zijn blijven plakken eigenlijk onbestaande is. En dat papiertje dus stikt genomen niet meer noodzakelijk is.

Het eerste cupcake-recept is te vinden in het kookboek van Eliza Leslie uit 1828. Hier twee cupcake recepten uit dit kookboek:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “karnemelk-kaneel mini muffinsVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept