rolcake met pompoen

pompoen rolcake met peccanoten

Een rolcake valt altijd in de smaak. Deze pompoen rolcake met peccanoten past perfect bij het najaar. Misschien zelfs met Kerst?
pompoen rolcake
pompoen rolcake

Een rolcake is iets moeilijker om te maken dan een traditionele cake in een vorm. En dat is niet verwonderlijk omdat het oprollen duidelijk een extra handeling is. Maar het valt echt wel mee. Bovendien ziet het er veel mooier uit. En de genoegdoening is groter. Deze pompoen rolcake met peccanoten past ideaal bij herfst en najaar. En waarom ook niet als alternatief kerstdessert?

pompoen rolcake met peccanoten

Pompoen rolcake met peccanoten

Een rolcake valt altijd in de smaak. Deze pompoen rolcake met peccanoten past perfect bij het najaar. Misschien zelfs met Kerst?
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
rust 3 uur
Totale tijd 4 uur
Gang dessert, Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

voor de rolcake

 • 60 gram pompoen gemalen
 • 60 gram peccanoten gemalen
 • 60 gram bloem
 • 120 gram bruine suiker
 • 3 eieren
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel citroensap
 • 2 theelepels kaneel

voor de vulling

 • 200 gram roomkaas
 • 50 gram boter
 • 120 gram kristalsuiker
 • 1 eetlepel citroensap

Instructies
 

Het deeg

 • Vet een (schuin aflopende) bakplaat in met boter. Bedek die met bakpapier zodat die aan de bakplaat kleeft. Vet dan de bovenzijde van het bakpapier ook nog eens goed in.
 • Maal de pompoen en de peccanoten fijn in de keukenmachine.
 • Klop de eieren luchtig. Voeg er dan de gemalen pompoen en peccanoten, de bloem met het bakpoeder, kaneel en citroensap aan toe.
 • Meng het deeg goed door elkaar, en verdeel het dan over de bakplaat. Zorg ervoor dat het zich goed verdeeld over de bakplaat.
 • Zet de bakplaat met het deeg dan in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat het gedurende 15 minuten bakken.
 • Haal de bakplaat dan uit de oven en laat die gedurende een vijftal minuten afkoelen. Haal dan het bakpapier met het deeg voorzichtig uit de bakplaat.
 • Als het deeg voldoende afgekoeld is leg je een propere keukenhanddoek op het deeg. Draai dit nu voorzichtig om, zodat de handdoek aan de onderkant en het bakpapier vanboven ligt.
 • Verwijder voorzichtig het bakpapier en rol het deeg dan voorzichtig op in de keukenhanddoek.
 • Laat het deeg nu enkele uren of een volledige nacht rusten.

Voor de vulling

 • Smelt de boter en los er de kristalsuiker in op.
 • voeg er dan de roomkaas en het citroensap aan toe.
 • Haal dit van het vuur en laat de vulling nu afkoelen en terug wat opstijven.
 • Ondertussen kan je de cake voorzichtig terug ontrollen. Zorg ervoor dat hij niet breekt.
 • Verdeel nu de roomkaas vulling over de uitgerolde rolcake.
 • Rol de cake nu opnieuw op en wikkel hem in vershoudfolie.
 • Plaats de cake in de koelkast tot kort voor je hem wil opdienen.
Trefwoord peccanoten, pompoen, rolcake
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je een pompoen rolcake met peccanoten

Een rolcake oogt ongelofelijk professioneel. En toch is het al bij al eenvoudig om te maken. Iets complexer dan het broertje in de cake- of springvorm. Maar het resultaat is dan ook navenant.

Het deeg voor de rolcake

Het deeg is heel eenvoudig om te maken. Bovendien heeft het niet veel baktijd nodig omdat we het over de bakplaat verdelen.

De pompoen

Het meeste werk is de pompoen in stukjes snijden. Je hebt maar 60 gram nodig, dat is dus echt niet veel. Koop dus een kleine pompoen. En met de overschot weten we ook wel raad. Daarvoor vind je nog enkele interessante tips onderaan dit artikel.

Een pompoen is niet de gemakkelijkste groente om te manipuleren. Ik werk het liefst met een Hokkaido. Ik snij meestal eerst de onderkant eraf zodat hij stevig staat. Dan snij ik er ongeveer een derde vanaf en verwijder de pitjes. Van het kleinere derde verwijder ik dan de schil en snij het vruchtvlees in blokjes.

De stukjes pompoen gaan dan samen met de peccanoten in de keukenmachine. We malen ze goed fijn.

De overschot wikkel ik in vershoudfolie en dat gaat dan in de koelkast voor de volgende dagen. Meer tips voor lekkere pompoenrecepten vind je onderaan dit artikel.

Het deeg

Het deeg is heel eenvoudig om te maken. Klop de eieren op tot ze luchtig zijn. Dan voegen we er geleidelijk aan de overige ingrediënten aan toe: de gemalen pompoen en peccanoten, de bloem en het bakpoeder, en ten slotte het kaneelpoeder. Meng alles nu goed door elkaar.

De bakplaat

Het bijzondere aan een rolcake is dat we het deeg niet bakken in een (spring)vorm, maar op de bakplaat. Dit is bovendien ook nog energiezuiniger omdat de baktijd veel kleiner is. In tijden van energiecrisis en hoge gas- en stroomprijzen is dat misschien nog wel een extra motivatie om je eens aan een rolcake te wagen.

We nemen geen diepe bakplaat, maar eentje met een schuin aflopende rand. Dat is veel gemakkelijker om te behandelen, en om de cake er achteraf uit te halen.

Hoewel we met bakpapier werken, vetten we de bakplaat toch in. Daardoor plakt het bakpapier goed tegen de bakplaat. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat het deeg achteraf goed verdeeld wordt.

Ook het bakpapier vetten we nog eens in. We willen namelijk dat we de cake er later kunnen afhalen zonder dat hij in stukken breekt omdat hij eraan blijft kleven.

Nu hebben we dus bakplaat, boter, bakpapier, boter. Wat ontbreekt er nog? Jawel, het deeg. Dit gieten we uit de beslagkom over in de bakplaat. En dan verdelen we dit mooi over de hele bakplaat.

Dan gaat het geheel voor 15 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. Inderdaad, door de grote oppervlakte hebben we hier maar een kwartiertje baktijd nodig en dan mag hij al uit de oven.

De cake oprollen en laten rusten

Eens de cake uit de oven is laten we die eerst een vijftal minuten afkoelen. Dan halen we hem met het bakpapier uit de bakplaat. Laat alles gerust nog wat verder afkoelen.

Nu leggen we een propere keukenhanddoek op de cake en flippen het geheel voorzichtig ondersteboven. Dan ligt de handdoek onderaan en het bakpapier vanboven. En dat willen we, want we willen het bakpapier nu voorzichtig verwijderen. Dan rollen we de cake voorzichtig op in de handdoek, en laten hem volledig afkoelen en tot rust komen. We hebben nu een rolcake zonder vulling.

De vulling

Om de vulling voor deze pompoen rolcake met peccanoten te maken smelten we eerst de boter in een pannetje. Dan is het tijd voor de kristalsuiker. Geef die tijd om te smelten terwijl je rustig roert.

Als de suiker gesmolten is kan je er ook de roomkaas en een eetlepel citroensap onder mengen. Neem het pannetje nu van het vuur en laat de vulling terug tot lauwwarm afkoelen.

Ondertussen kunnen we de rolcake terug uitrollen. Met de spatel verdelen we dan de vulling over de rolcake. En dan kunnen we de cake opnieuw oprollen. Nu rest er nog één stap om het eindproduct te voltooien.

Hiervoor hebben we vershoudfolie nodig. Daarin wikkelen we de pompoen rolcake met peccanoten en plaatsen hem dan in de koelkast tot kort voor je hem wil opdienen. Zo wordt hij goed stevig en kan je mooie stukken afsnijden.

Meer verrassend.rolcake

Heb je de smaak van rolcake te pakken? We hebben nog enkele andere lekkere recepten opgezocht die je zeker ook gaan bevallen:

Meer verrassend.pompoen

We hebben het in het begin van dit artikel beloofd. Smaakvolle oplossingen om de rest van je pompoen te verwerken. Hier vind je nog enkele lekkere recepten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

2 reacties op “pompoen rolcake met peccanotenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept