krokante geroosterde kikkererwten

Krokante geroosterde kikkererwten

Een lekkere en gezonde snack voor bij de tv? Met een blik kikkererwten heb je zo het lekkerste borrelhapje voor een aangenaam avondje tv.
krokante kikkererwten
krokante kikkererwten

Heb je zin in een lekkere snack voor bij de tv? Deze Krokante geroosterde kikkererwten kan je heel gemakkelijk zelf maken. Ze zijn lekker en gezond en je kan ze naar eigen smaak kruiden. Denk aan de kruiding van je favoriete chips, en dit wordt dubbel zo lekker.

kruidige krokante kikkererwten

Krokante geroosterde kikkererwten

Een lekkere en gezonde snack voor bij de tv? Met een blik kikkererwten heb je zo het lekkerste borrelhapje voor een aangenaam avondje tv.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang snack
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 240 gram kikkererwten 1 blik
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zout
 • paprikapoeder
 • cayennepeper
 • chilivlokken

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Open het blik met kikkererwten en giet ze in een zeef. Spoel ze goed af onder het water en laat ze dan uitlekken.
 • Rol ze in een keukenhanddoek en dep ze droog.
 • Leg ze dan in een schaaltje en strooi er de eetlepel bloem over. Hussel ze goed door elkaar zodat ze overal met een dun laagje bloem bedekt zijn.
 • Voeg er nu de kruiden aan toe. Wees niet gierig, zo een borrelhapje mag afsmaken. Hier heb ik zout, paprikapoeder, wat chilivlokken en cayennepeper gebruikt.

Roosteren in de oven

 • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaaltje in met een beetje olijfolie.
 • Transfereer de kikkererwten in het schaaltje. Bak ze nu gedurende 15 minuten in de oven.
 • Haal ze dan uit de oven en hussel ze goed door elkaar. Plaats ze dan nogmaals voor 10 minuten in de oven.
 • Haal ze uit de oven en proef of ze krokant en voldoende gekruid zijn. Eventueel moet je ze nog even terug in de oven plaatsen of nog extra kruiden.

Bakken in de pan

 • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Zorg dat die zich goed over de pan verdeelt.
 • Voeg dan de kikkererwten toe aan de pan. Bak ze nu gedurende een tiental minuten op een middelhoog vuur.
 • Roer ze regelmatig om, zodat alle kanten mooi goudbruin bakken.
 • Verplaats ze in een schaaltje als ze mooi goudbruin en krokant zijn. Eventueel kan je nog extra nakruiden.
Trefwoord kikkererwten, snack
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je krokante geroosterde kikkererwten?

Een blik kikkererwten heb ik altijd in huis. En daarmee kan ik dan altijd mijn eigen borrelhapje voor bij de tv maken. Je moet wel voorgekookte kikkererwten uit blik of uit een bokaal nemen. Gedroogde kikkererwten moet je eerst laten weken en koken. En dat past dan natuurlijk niet meer in het concept van een snelle snack.

Je kan deze krokante geroosterde kikkererwten zowel in de oven als in de pan klaarmaken. Ook in de airfryer trouwens, maar ik houd het liever bij pan en oven.

De voorbereidingen

Het begint allemaal met een blik kikkererwten. Die zijn opgelegd in vocht. Dus gieten we de kikkererwten af na het openen van het blik. Bovendien spoelen we ze nog eens extra af onder de kraan zodat al het vocht uit het blik weggespoeld wordt.

Dan laten we de kikkererwten uitlekken en rollen ze droog in een keukenhanddoek. Dit doen we voorzichtig, zodat we ze niet pletten. Ze moeten niet droog-droog zijn zijn. We willen dat ze achteraf nog de bloem en de kruiden hechten.

En zo komen we bij de volgende stap. In een schaaltje strooien we er de bloem en de kruiding over. We mengen alles goed door elkaar zodat de kikkererwten volledig met een dun laagje bloem en kruiding bedekt zijn.

Daarmee zijn de voorbereidingen klaar. Nu heb je verschillende methoden of ze krokant te roosteren. Ik doe dit in de oven of in een pan. Beide methoden heb ik beschreven.

Krokante geroosterde kikkererwten uit de oven

Eerst en vooral zetten we de oven aan om voor te verwarmen op 200°C. Ondertussen vetten we een ovenschaaltje in met een klein beetje olijfolie. Dan transfereren we de voorbereide kikkererwten in het ovenschaaltje.

Een de oven op temperatuur is plaatsen we het schaaltje in de oven en laten de kikkererwten 15 minuten roosteren. Dan halen we ze kort uit de oven en husselen ze nog eens goed door elkaar. Dan gaat alles nog een voor 10 minuten in de oven.

Normaal zijn de kikkererwten dan lekker krokant. Proef zeker al eens! Je weet dan meteen ook of de kruiding naar je smaak is. Eventueel kan je snel nog wat extra kruiden.

Je kan de krokante geroosterde kikkererwten lauwwarm of koud eten. In theorie kan je ze ook perfect bewaren in een afgesloten bakje. Dat is bij mij echter nog nooit voorgekomen.

Krokante geroosterde kikkererwten uit de pan

Een andere manier om deze krokante geroosterde kikkererwten te maken is om ze te bakken in de pan. Dat gaat iets sneller, maar je moet er wel bij blijven en opletten dat ze niet zwart blakeren. Afhankelijk van de grootte van je pan moet je ook meerdere porties na mekaar maken. De kikkererwten moeten namelijk naast elkaar op de pan liggen, en niet gestapeld zijn.

Ook hier verhitten we een beetje olijfolie in een pan. Zorg ervoor dat die zich goed over de pan verdeeld. Eens die goed warm is kunnen de kikkererwten erbij. Verlaag nu het vuur naar middelhoog en roer de kikkererwten geregeld om. Af en toe zal je er eentje zien poffen.

Na ongeveer 10 minuten zullen ze goudbruin en krokant zijn. Proef gerust eens! Als ze klaar zijn kan je ze uit de pan nemen en eventueel nog wat nakruiden.

Ook in dit geval kan je ze direct lauwwarm eten, of laten afkoelen. Ook hier is bewaren een optie die ik nog nooit bereikt heb.

Over kikkererwten

Kikkererwten zijn peulvruchten. En ze staan bekend als een ideale vleesvervanger in een vegetarisch menu.

Ze worden al sinds 8000 jaar gecultiveerd door de mensen. Oorspronkelijk kwamen ze voor in Anatolië, in het huidige Turkije. Maar van daaruit hebben ze zich al snel verspreid over het gebied rond de Middellandse Zee en Indië. In die keukens vinden we dan ook de meeste en de beste recepten met kikkererwten.

Wil je meer leren over deze vleesvervangende peulvrucht? Neem dan zeker eens een kijkje op de volgende pagina’s:

Meer verrassend.kikkererwt

Gezond, lekker en verrassend. Ook bij mij passeren kikkererwten regelmatig op het menu. Verwen je daarom zeker ook eens met de volgende recepten met kikkererwten:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “Krokante geroosterde kikkererwtenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept