geitenkaas-mango salade met saffraan siroop en pijnboompitten

geitenkaas-mango salade met saffraan siroop

Het verrassende geheime ingredient voor deze geitenkaas-mango salade is saffraan siroop, verrassend genoeg een streekproduct uit de Kempen!
geitenkaas-mango salade met saffraan siroop en pijnboompitten
geitenkaas-mango salade met saffraan siroop en pijnboompitten

Het verrassende geheime ingredient voor deze geitenkaas-mango salade is saffraan siroop. Maar hoe kom je nu op zo’n idee? De impuls kwam van een pop-up store van Belgische saffraan, een saffraan producent in de Antwerpse Kempen. Het was volledig nieuw voor mij dat deze exotische specerij ook bij ons gekweekt kon worden. En er dan nog siroop van maken?! Dat moesten we toch eens proberen! Meer info over mango snijden en Belgische saffraan vind je verderop in het artikel, onder het recept.

geitenkaas-mango salade met saffraan siroop en pijnboompitten

Geitenkaas-mango salade

Het verrassende geheime ingredient voor deze geitenkaas-mango salade is saffraan siroop, verrassend genoeg een streekproduct uit de Kempen!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang lunch
Keuken Mediterraan
Porties 1 slaatje

Ingrediënten
  

 • 50 gram salade veldsla, rode mangold, …
 • 80 gram geitenkaas
 • 100 gram mango
 • 1 eetlepel pijnboompitten optioneel: geroosterd
 • 1 eetlepel walnoot olie
 • 1 eetlepel saffraan siroop

Instructies
 

 • Schil de mango en snij die in kleine hapklare blokjes.
 • Meng de salade met de walnoot olie en schik die op een diep bord.
 • Schik de mango over de salade en verdeel daarna de geitenkaas over de mango.
 • Optioneel kan je de pijnboompitten kort in een pan roosteren. Dit geeft extra aroma.
 • Verdeel de pijnboompitten over de salade.
 • Verdeel de saffraan siroop over de geitenkaas en de mango.
Trefwoord geitenkaas, mango, saffraan
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Over saffraan en saffraan siroop

Wat is saffraan en waar komt het vandaan?

Saffraan is een van de duurste – zoniet de duurste – specerijen die er bestaan. Deze dunne rode draadjes zijn eigenijk de stampers van de saffraankrokus. Dit is inderdaad een soort krokus die traditioneel in Iran wordt geteeld. Het “oogsten” van saffraan is een manuele opgave. Als je dan weet dat voor 1 kilogram saffraan ongeveer 150.000 bloemen nodig zijn versta je ook meteen waarom dit ook het rode goud genoemd wordt. 

Eén saffraandraad van goede kwaliteit volstaat wel om 1 liter warm water goudgeel te kleuren. We leggen hier de nadruk op goede kwaliteit. Er is namelijk ook veel minderwaardige kwaliteit op de markt. Let dus goed op als je “koopjes” aan spotprijzen ziet!

Het aroma van saffraan doet denken aan honing. Niet verwonderlijk als je weet dat het van de krokusbloem afkomstig is. Het verhaal van de bloemen en de bijen moet hier niet extra uit de doeken worden gedaan.

Wat is dan Belgische saffraan?

Het centrum van de globale saffraanproductie ligt in Iran, waar goed 90% van de wereldproductie geteeld wordt. De grote hoeveelheden worden geteeld in de regio tussen Spanje en Kashmir in Indië. Maar er zijn ook kleinere nichetelers in andere regio’s, waaronder dus de Antwerpse Kempen.

En zoals dat gewoonlijk gaat, is de saffraan teelt in de Antwerpse Kempen gewoon een toeval. Naar het motto “gewoon eens proberen”. De eerste oogst van Marc was verrassend goed, en als Linda in de prijzen valt met “saffrocaat”, een origineel advocaat recept op basis van saffraan, is de trein vertrokken. Het hele verhaal lees je op hun website “Belgische saffraan”. Hun teelt is ook duurzaam en je kan zelfs op hun saffraanboerderij overnachten. 

En zoals je al kan vermoeden is saffraan siroop een van de producten in het gamma. Zeker eens proberen!

Hoe snij je het best een mango?

De grootste voorbereiding voor deze geitenkaas-mango salade met saffraan siroop is waarschijnlijk het snijden van de mango. Maar hoe snij je zo’n grote vrucht eigenlijk het beste? En hoeveel mango haal je uit één vrucht?

Probeer een mango niet te snijden zoals een appel of een peer. Gaat niet lukken. In het midden van de mango zit een hele harde langwerpige pit. Daar geraak je met geen enkel mes doorheen. Het is ook niet zoals een avocado. Daar snij je met je mes tot aan de harde pit. En dan kan je het vruchtvlees met een simpele draai mooi van de pit verwijderen. Spijtig genoeg zit het vruchtvlees vast aan de pit, en lukt dit dus ook niet.

Gelukkig zijn er toch efficiënte manieren aan het vruchtvlees van de mango te geraken. Ik schil altijd eerst de mango met een dunschiller. Daarna snij ik de mango in de lengte langs de pit. Dan heb ik drie delen, de twee zijkanten en het stuk met de pit. De zijkanten zijn dan mooi in blokjes of reepjes te snijden. Daarna kan je de resten van de pit afsnijden. Let erop dat je altijd van je ondersteunende hand wegsnijdt! Zo vermijd je dat je een vinger of duim onnodig verwondt mocht je uitschuiven met je mes.

Een andere methode is om de mango niet te schillen en direct langs de langwerpige pit te snijden. Dan kan je het vruchtvlees insnijden. Daarna keer je het vruchtvlees naar buiten. Je kan het dan van de schil “afplukken”.

Een video zegt meer dan duizend woorden. Hier vind je enkele goede videos die uitleggen hoe je een mango kan snijden:

Hoeveel weegt een mango?

Je hebt mango’s in vele verschillende grootten, gaande van 200 gram tot zelfs een kilogram. De meeste exemplaren die je in de winkel vindt zullen tussen 500 gram en 700 gram wegen. Voor de schil en de pit samen mag je ongeveer 150 gram rekenen. Ga er dus van uit dat je ongeveer 400-500 gram vruchtvlees uit een mango kan halen. Met een hele mango kan je dus ongeveer vier slaatjes maken.

Meer verrassend.saffraan

Saffraan is duur, dus hou het voor bijzondere gelegenheden. Maar in onze reeks verrassende combinaties hebben we ook twee originele recepten met dit rode goud:

Meer verrassend.salade

Op gerechtenweb.blog houden we van verrassende combinaties. Kijk daarom zeker ook eens naar onderstaande verrassende maar oh zo lekkere salades als alternatief voor dit geitenkaas slaatje met saffraansiroop:

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

0 reacties op “geitenkaas-mango salade met saffraan siroopVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept