curry met pompoen en aubergine met noedels

vegetarische noedelcurry met pompoen

Een lekker eenpansgerecht uit de wok: deze vegetarische noedelcurry met pompoen is eenvoudig, lekker en snel klaar. Smaakt fantastisch.
vegetarische pompoencurry met noedels
vegetarische pompoencurry met noedels

Als je pompoen hebt klaargemaakt is de kans groot dat je nog een stuk op overschot hebt. En dan is de vraag, wat kan je daar dan nog mee doen? Die idee ligt aan de basis van deze eenvoudige vegetarische noedelcurry met pompoen. Een snel vegetarisch eenpansgerecht met naast pompoen ook nog aubergine en paprika. En lekker gekruid. Dit kan je dan zowel met noedels als met rijst serveren. Na het recept, verderop in dit artikel vind je nog meer gedetailleerde tips om deze lekkere vegetarische curry klaar te maken.

vegetarische noedelcurry met pompoen

Vegetarische noedelcurry met pompoen

Een lekker eenpansgerecht uit de wok: deze vegetarische noedelcurry met pompoen is eenvoudig, lekker en snel klaar. Smaakt fantastisch.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 500 gram pompoen ongeveer een halve kleine Hokkaido
 • 250 gram noedels
 • 1 aubergine
 • 1 rode paprika
 • 400 gram gehakte tomaten 1 blik
 • 100 ml sojasaus
 • 100 ml water
 • 1 ajuin
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 rode chilipepers
 • 10 gram verse koriander
 • 1 takje verse rozemarijn
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 eetlepel olijfolie
 • mosterd

Instructies
 

De voorbereidingen

 • Snij de Hokkaido pompoen en de aubergine in blokjes.
 • Verwijder de kern en de steel van de paprika. Snij hem daarna in fijne reepjes.
 • Snij de ajuin in ringen. Maak de knoflookteentjes en de chilipepers proper en snij ze dan ook fijn.
 • Verwijder de rozemarijnblaadjes van de stengel en snij ze fijn.
 • Hak tenslotte de koriander fijn.

Maak de curry in de wok

 • Verwarm de olijfolie met een beetje mosterd in een wokpan.
 • Doe er achtereenvolgens de ajuin, de look en de chilipepers bij. Laat dit enkele minuten stoven.
 • Voeg er dan de pompoen, de aubergine en de paprika aan toe. Roerbak dit nog enkele minuten op een hoog vuur.
 • Voeg er het blik gepureerde tomaten en de sojasaus en het water aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat dit dan een tiental minuten sudderen.
 • Voeg er dan de resterende kruiden aan toe: rozemarijn, koriander, paprikapoeder, gember, … Meng alles goed door elkaar.
 • Laat de curry nu nog een tiental minuten verder inkoken tot de groenten gaar zijn en de smaken goed gemengd zijn. Proef geregeld eens en voeg eventueel nog kruiden toe. Indien het water teveel wegkocht kan je ook nog wat water toevoegen.

De noedels

 • Ondertussen kan je de noedels koken zoals aangegeven op de verpakking. Normaal hebben die niet zoveel tijd nodig (een viertal minuten).
 • Giet de noedels af als ze gaar zijn.
 • Je kan ofwel de curry op de noedels serveren. Dit doe ik meestal op dag 1. Ofwel de noedels met de curry vermengen en dan serveren. Dit doe ik meestal met de overschot.
Trefwoord aubergine, curry, noedels, pompoen, vegetarisch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @gerechtenweb of tag #gerechtenweb!

Inschrijven op gerechtenweb

Vul hier je e-mailadres in

Hoe maak je deze vegetarische noedelcurry met pompoen

Deze supergezonde curry met pompoen vraagt een beetje voorbereiding om de groenten te snijden. Maar dan is het eigenlijk heel eenvoudig: alles in de wok tot het gaar en smaakvol is. En dat is nog altijd wat ik het liefste doe.

De Voorbereidingen

Maar we beginnen met de voorbereidingen, de mise en place. 

De pompoen

Pompoen snijden is altijd een beetje tricky. Belangrijk is het  materiaal: een groot en scherp mes. Dan moet je niet teveel kracht uitoefenen en is het risico op plotse uitschuivers heel gering. En ook altijd uitkijken dat je de ondersteunende hand niet ergens in het snijvlak brengt.

Een verse pompoen halveer je best eerst. Eventueel kan je eerst de bovenste en de onderste top afsnijden, zodat hij stevig ligt en niet wegrolt. Eens gehalveerd kan je er de pitten uithalen. Dan snij ik schijven af van één tot twee centimeter dik. Daarvan kan je dan gemakkelijk de schil afsnijden. En tot slot de pompoen in blokjes snijden. Eventueel kan je ook de tips van Jeroen Meus hiervoor nog eens doorlezen.

Moet het een Hokkaido pompoen zijn? Nee, je kan deze vegetarische noedelcurry net zo goed met een butternut squash (flespompoen) maken. Dat heb ik ook al gedaan. Andere pompoensoorten heb ik nog niet geprobeerd.

De aubergine en de paprika

Snij de einden van de aubergine af, en halveer die dan in de lengte. Leg een gehalveerde aubergine met de platte kant op de snijplank, en snij die dan horizontaal en verticaal in. Dan kan je in de breedte blokjes afsnijden.

Ook bij de rode paprika verwijder je de top en de voet. Dan kan je de kern met de pitten er gemakkelijk uit halen. Dan halveer je het resterende middenstuk en je kan er dunne reepjes van snijden. Daarna kan je ook de resterende top en voet fijn snijden.

De resterende kruiden

Zo, nu hebben we de drie hoofdingredienten voorbereid. Nu is het tijd om de resterende smaakmakers fijn te snijden.

Ontdoe de ajuin en de knoflook van de schil. Halveer daarna de ajuin en snij die in ringen. De knoflook kan je ofwel fijnsnijden, ofwel later met de knoflookpers direct in de wok persen.

Rits de rozemarijnblaadjes van de takjes, en snij ze daarna fijn. Hak ook de koriander fijn.

Net zoals de ajuin en de knoflook snijden we ook de chili pepers fijn. Verwijder daarvoor de steel en halveer ze dan in de lengte. We verwijderen weer de pitjes en snijden de pepertjes daarna fijn. Belangrijk: was je handen nu, en grijp zeker niet naar je ogen. Dat brandt namelijk geweldig.

Het wokken van de vegetarische noedelcurry met pompoen

Nu we klaar zijn met de voorbereidingen kunnen we de wok op het vuur zetten. Verhit wat olijfolie met wat mosterd en laat die goed heet worden. Als je kokosolie in huis hebt kan je die ook nemen. Voeg er dan de ajuin, knoflook en rode chili peper aan toe. Laat dit enkele minuten bakken tot de geuren goed loskomen. 

Voeg er dan de rode paprika, pompoen en aubergine aan toe. Roerbak dit nu gedurende enkele minuten op een hoog vuur. Dan is het tijd om er het vocht aan toe te voegen: de tomatenblokjes, de sojasaus en het water. Doe er eerst de tomatenblokjes bij en meng de de sojasaus en het water in het blikje. Zo krijg je ook alle restjes tomaat mee. Breng alles aan de kook en verlaag dan het vuur. Nu mogen de groenten een tiental minuten in het vocht sudderen.

Dan mogen de resterende kruiden erbij: gemberpoeder, rozemarijn, paprikapoeder, koriander, … Hier kan je gerust naar eigen smaak meer of minder kruiden toevoegen. Of ook totaal andere kruiden nemen. Als het maar smaakt.

Dit laten we dan nog een tiental minuten verder sudderen. Proef geregeld eens en voeg indien nodig wat water toe als de curry te droog dreigt te worden. De pompoen mag goed gaar zijn. En de aubergine mag zowat weggekocht zijn. Dan geven ze de beste smaak af.

De noedels

Terwijl de curry suddert en wegkocht kan je de noedels klaarmaken. De meeste noedels moet je maar een minuut of vier in kokend water laten garen. Dan kan je ze afgieten. Het water vang ik graag op. Je kan er de volgende dag nog soep mee maken. Of een beetje van het kookvocht aan de curry toevoegen.

En dan heb je de keuze tussen de noedels en de curry apart serveren. Of je kan de noedels onder de curry mengen en dan als echt eenpansgerecht serveren. Dit is meestal mijn optie op dag twee met de overschot.

Natuurlijk kan je deze pompoencurry ook met rijst serveren.

Meer verrassend.pompoen

Meer verrassende recepten met pompoen vind je in de onderstaande artikels:

Of kijk ook eens naar het overzicht met 12 verrassende pompoengerechten voor de herfst.

Meer verrasssend.vegetarisch

Vlees moet er tegenwoordig niet meer elke dag bij zijn. En vegetarisch heeft al lang de stempel van “bladeren en stengels” overwonnen. Enkele lekkere verrassend voedzame vegetarische recepten vind je hier:

Hier vind je een overzicht met de 10 beste vegetarische recepten op gerechtenweb.

De Engelstalige versie van alle recepten op gerechtenweb vind je op surprising.recipes.

3 reacties op “vegetarische noedelcurry met pompoenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept